Friday, September 16, 2005

Yttersta udden

I dag är det dags för bokstaven Y.
- Har att välja mellan följande tre artiklar. Yossarian - antihjälte i Joseph Hellers Moment 22. Yusovopalatset - privatförmöget palats i S:t Petersburg för familjen Yusovo - en plats som spelade en viktig roll när Rasputin mördades året innan Ryska revolutionen 1917.
- Nej det får bli exemplet ovan.

Vid den Yttersta udden
först där kan man se
att havet drunknar i horisonten.




Till norra Öland kom jag som medelålders med min lilla familj, skaffade en stuga nära Kroken där sundet mynnar i Östersjön.
Förtjusningen var omedelbar. Byxelkrok och Byerum blev snart två ortnamn som klingade hembygd för oss. På kvällarna, lärde vi, drog vi man ur huse, för att beskåda solnedgångarna över Kalmarsund.

Mellan Byxelkrok och Byerum
Sommaren är över och solnedgångarna blir allt rödare över Kalmarsund.
Om du har vägarna förbi, kanske när det är skördefestival i slutet av september , passa på att ta en cykeltur utmed kusten mellan Byxelkrok och Byerum. Bil går också bra men inte hela sträckan.
- Neptuni åkrar får vi lov att kalla ett fält, av ett bysseskotts bredd och några bysseskotts längd. Så precist beskrev Linné strandvallarna norr om Byxelkrok från sin Öländska resa 1741. Strandvallarna är i dag naturvårdsområde och populärt utflyktsmål och startpunkt för vår cykeltur.
Lite söderut har du Haget och Hagskog, ett verkligt smultronställe för ölandskonnässörer. Ett kargt område med betesmark, klungor av enar på vakt, vindpinade oxlar i landborgskanten och ett ständigt brus när vågorna bryter mot strandlinjens kalkflishällar. Under sommaren är det en fantastisk badplats och på hösten är det en utmärkt plats för fiske och björnbärsplockning.
Ute i sundet skimrar Blå Jungfrun, värmd av solglitter efter sommaren, svalkad av vågorna och lugnad av vattnets kluckande.
Den röda granitkupolen väller ur den grönklädda barmen och hård men ändå mjuk kittlar hon vår fantasi och gäckar vår horisont., ständigt berörd av vatten, vind och förstås av människan, nog är hon värd ett besök. Något som även författaren Verner von Heidenstam tyckte 1896 när han i nationalromantikens anda ställde till med ett riktigt kändisbröllop på ön med bland annat Gustaf Fröding och Albert Engström som gäster.
Mellan Hagskog och Byerum cyklar du i stretig sand utmed tallhed, ljung och blåbärsris, varma sommardagar doftar tallkådan och solen strilar mellan trädens stammar och enbärsblått blänker Kalmarsund. Här kan du stanna vid turens högsta punkt och läska dig med medhavda drycker. En rastplats med fina vyer över sundet.
Vid Byerums stengetter, raukar, kikar årsmiljonerna fram; fossil av bläckfiskar, även kallade spikar och stjärtsköldbitar (trilobiter). Väljer du att här trots höst att ta dig ett svalkande dopp efter cykelturen kan du fundera på den mer än 200 miljoner år gamla hälsningar de sänder oss. En som funderat är författaren Lennart Sjögren som bor i Haget.

- Det här är en trakt / som sent flöt upp ur havet/---/ Solnedgångarna är praktfullt hejdlösa/de leder tankarna till Johannes uppenbarelse. /citat från dikten Kusttrakt ur diktsamlingen Ormens tid.

Lennart Sjögren har vid Haget en konstnärsateljé som varje sommar och skördefest öppnas för allmänheten i något som traktens konstnärer, Åkerbokonstnärerna, kallar Öppen ateljé. Sjögrens ateljé har en gång i tiden varit ladugård och det är i mogen ålder som Lennart Sjögren förvandlat den till en smakfull utställningslokal och ateljé, där det i ljusa sommarkvällar ges både gladjazz och klassiska konserter. Någon gång har han även visat sin och makan Eva Forsbergs konst på vinden i ladan. Då får man från en sidoingång knalla uppför en trappa och beskåda samlingarna. En konstnärlig upplevelse där Lennarts oljor hänger tillsammans med Evas träsnitt i en dunkel belysning kombinerat med ljuset från ladans sidofönster.

- Här stod jag och mjölkade för hand i ett bås när jag var ung och dräng här på gården berättar Sjögren, som i dag är i sjuttioårsåldern, vid ett annat besök. Det är sannerligen en resa han har gjort sedan dess, i dag firad författare, etablerad kulturskribent och uppskattad målare, det senare i som jag tycker Carl Kylbergs anda, en poetisk målare där färgerna anger ton och rytm.
Många av den svenska litteraturens arbetarförfattare bröt upp från sina hemorter, så inte Sjögren som blivit trogen sin hemmiljö, med undantag för något år i ungdomen vid målarskola i Göteborg. Impulser kom istället från konstnärer och författare som var sommargäster på ön.
Miljön är den stora inspirationskällan i hans konstnärliga gärning. Det är aldrig långt till en kärv vardag för fiskare och bönder i hans poesi och han visar stor förståelse för nyttoaspekten i tillvaron.
Kärnkraftverken på andra sidan sundet kan han aldrig riktigt förmå sig till att fördöma. Dock är alltid ljuset, svallet från havet, norra Ölands färger, årstidernas växlingar närvarande i hans diktning. Känslan av att det aldrig är långt mellan liv, växande och förmultning går som en röd tråd för denne diktens ölänning genom hans författarskap.
Strängt taget är det solnedgångarna som drar här utmed kustlinjen. Till stranden vallfärdar vi på kvällarna där vi har en alldeles särskild egen plats.

-Varför inte slå följe med din käresta och dina vänner, tänd utflyktsgrillen, sjunk ned i den bärbara stolen, korka upp en flaska rött, grilla, smaka och dofta på havet. Sök tröst i natursceneriet denna sorgsna höst!
Back>< Just for fun

©Thommy Sjöberg

1 comment:

Anonymous said...

Bidraget ovan har varit publicerad i nättidningen Blaskan nr 10 2003 med titeln Mellan Byxelkrok och Byerum