Monday, December 30, 2024

Den Vita Boken Light

 

Kistalight har läst Han Kangs Den Vita Boken. Ett poetiskt verk, en samling prosalyriska bitar, helt i vår smak (anda) och en bok illustrerad med konstnärliga fotografier av författaren.

En grundforskning i hjärtats arytmi och hjärnans vindlingar. Han Kang, årets Nobelpristagare i litteratur, har en tanke att de döda kan inte bara återupprättas av oss som lever utan även vara en tillgång och en källa till kunskap för oss i våra liv, rent av hjälpa oss med sina exempel.

Här gäller en annan grundforskning än AI, som våra pristagare i  fysik, se God Jul AI Light, så framgångsrikt belönades för med i 2024 års Nobelpris. Det är mer studier av hjärtats smärta än hjärnans synapser och noder.  Han Kang är en mycket sympatisk författare, hennes texter är skrivna i korta poetiska prosapoem; ung kvinna på besök i Europa i kustnära stad, havet känns närvarande, vinter, grått, någonstans mellan blöta, slask och snö så görs en poetisk undersökning av ett missfall som berättarens mamma fått uppleva i sin ungdom.

I en rad bitar, prosapoem, minns berättaren episoder som kan relatera till hennes moders smärta. Vita (färg)nyanser glimrar förbi, snö i olika sammanhang. Det är vitt, vitt, vitt som symboliserar död och tomrum.

Boken består av tre avdelningar; Jag, Hon och Allt Vitt. Texterna interfolieras av konstnärligt tagna bilder, varför boken blir ett litet konceptuellt konstverk med text och fotografi.

Avslutning Någon gång ska jag se en glaciär! Titta upp på den stora massa av is med blåaktiga skuggor i alla kantiga vrår som känns så mycket mer som ett friskt liv

Kistalight undrar över översättarnas (boken återlämnad till Kistabibblan) mödor med att skapa från koreanska till svenska, blir att översätta ett språk med tecken (nästan som bilder) till ett latiniserat språk med bokstäver. Två motsatta sätt att tolka världen ska mötas vilket ställer stora krav på översättaren att förmedla poesin från koreanskans tecken, författarens Han Kangs poetiska bilder, till ett latiniserat språk. Här gäller det att ha förmågan att både hitta rytm och form som motsvarar de poetiska tecknen.


Vill du läsa mer om Han Kang, varför inte besöka sidan med skolarbeten om årets 2024 Nobelpristagare i litteratur där elever från Askebyskolan i Rinkeby och Enbacksskolan i Tensta deltar, se https://www.nobelirinkeby.se/wp-content/uploads/2024/12/2024-web.pdf. Här kan du läsa om Han Kang och hur unga människor i Orten (jfr Orten 1 6 4 Light) kan uppleva en förhållandevis ung författare från andra sidan jordklotet, Korea, med en samling både krävande men samtidigt förhållandevis lättillgängliga texter om svåra upplevelser. En mycket sympatisk författare upplevs av en mycket sympatisk ung skara läsare som tolkar henne i bild och text i ett mycket sympatiskt elevarbete. 

Här kan du ta del av Han Kangs besök på Rinkeby Bibliotek och hennes möte med eleverna, tår i ögonvrån hos Kistalight och Mimmi, se https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/nobelpristagaren-han-kang-besoker-rinkeby-bibliotek elevernas alldeles egna högtidsdag tillsammans med Nobelpristagaren Han Kang.


The Nobel Prize in Literature 2024 is awarded to the South Korean author Han Kang, “for her intense poetic prose that confronts historical traumas and exposes the fragility of human life.


© Thommy Sjöberg

 

Saturday, December 21, 2024

God Jul AI Light

God Jul från Kistalight ❤️ Mimmi! 🎄☃️🚀🎾😎 Bild, artist, Thommy Sjöberg

Vadan detta?
Är det en julgran eller är det Kistalight som försöker tolka ett flödesschema fritt i juletid efter årets Nobelpristagare i fysik!
Lite AI grundforskning liksom i Kistalights hjärna efter att ha sett Nobelprisutdelningen, och tagit del av banketten i Stadshuset med tal och intervjuer i TV eller är det Luciafirande, julmust, pepparkakor och en rejäl förkylning som frigjort skaparkrafterna.

Oj ... oj för hjärnans miljoner neuroner och synapser som bildar nätverk för vår möjlighet att uppfatta, läsa av verkligheten, med våra sinnen, och bli en modell för maskinell inlärning med artificiella neuroner och noder (med stora värden) som ömsom förstärker och försvagar varandra i simulerade program, som tränas, i forskarnas datorer och som i dag kallas för Artificiell Intelligens, AI. 

Tjoho för årets Nobelpristagare pristagare i Fysik som har gjort viktiga arbeten med artificiella neuronnätverk från 1980-talet och framåt. De har skapat en sorts spelprogram med noder och stationer (punkter likt stationer) för att spara och återskapa mönster likt en hjärnas landskap med höga berg och djupa dalar.
Först ut var John Hopfield med Hopfieldnätverket, en fysikens egen spinndoktor, som utnyttjar atomernas spinn och energi (varje atom en liten magnet) och tränar dem genom kopplingar av noder och energinivåer som får nätverket att känna igen de bilder som är mest lik den inmatade uppgiften.

Nobelpriset i Fysik 2024 belönar metoder som ligger till grund för utvecklingen inom AI, artificiell intelligens

Den andre pristagaren i Fysik Geoffrey Hinton utvecklade sedan Hopfields nätverk för att skapa ett nytt nätverk med en annan metod med hjälp av en Boltzmannmaskin.
Genom maskinen med redskap från statistisk fysik tränas sedan noder, synliga och osynliga, att skapa eller klassa mönster (bilder) där den tränas på för att utveckla maskininlärning, AI, som liknar den mänskliga hjärnan.
Ett verktyg som idag har utvecklats explosionsartat!
Kan även i en enklare form jämföras med hur vi i dag liksom kan leva i vår egen bubbla, i vår alldeles egna algoritm på nätet, och liksom missa en del av den övriga världen.


Nobelpriset i Fysik 2024 John Hopfield och Geoffrey Hinton för grundläggande upptäckter och uppfinningar som möjliggör maskininlärning med artificiella neuronnätverk.

Positiva områden för AI är i dag forskning kring Fysik, kemi, medicin och till exempel för att bearbeta mängder av data när det gäller klimatförändringar, vaccin mot nya virus se covid, eller att utforska rymden, ekonomi och inom human och samhällsvetenskap. 
Varningar finns från speciellt Geoffrey Hinton att AI-systemen går sin egen väg, blir smartare, än oss människor och kan bli ett livsfarligt verktyg som vi inte kan kontrollera i krig eller som verktyg för auktoritära politiska system och diktaturer.

God Jul i stugorna 🚀☃️🎄😎
// önskar Kistalight och Mimmi!
 

© Thommy Sjöberg

Tuesday, December 10, 2024

Dark Paradise, Lana Del Ray Light, Berwaldhallen


Kistalight med färgsvep från Berwaldhallen 7 december 2024 eftermiddagsföreställningen av Dark Paradise, Bild Thommy Sjöberg


 Andra Advent, eftermiddag, Kistalight och Mimmi på väg till Berwaldhallen, gråkallt och småhalt på kajerna längs Strandvägen. Vi tar spårvagnen, knökfullt, mellan Styrmansgatan och Djurgårdsbron, Mimmi omfamnar (kramar) kistalight mest hela vägen mellan hållplatserna för att inte ramla i den japanska trängseln medan vi väntar på att hoppa av för att knalla sista biten.
Lite närhet kan passa bra när vi ska se och lyssna på The Queen of Sadness Lana del Rays musik tolkade av Moto Boy, Jennie Abrahamson, och dirigenten Hans Ek. 
Kistalight är inte särskilt påläst när det gäller Lana del Ray och Mimmi vet knappt vem hon är och vi har bara i förbigående lyssnat på hennes låtar, Summertime Sadness, men vi vet att hon är mer än sin musik. 
Lana del Ray leker med roller i amerikansk myt och berättartradition. En ung kvinna, artist och låtskrivare som formar sitt eget öde med rollspel a la förebilder från Hollywoods 1950-tal som Lana Turner, Marilyn Monroe eller med stämningar från storfilmen Sunset Boulevard i sina sånger och videospel. 
En sorts konceptkonst med amerikanska myter som förebild för att berätta sin historia med indiemusik!

 

Motoboy framför West Coast av Lana Del Ray från Dark Paradise, Berwaldhallen 7 december PM, upplagt av Kistalight.

Down on the West Coast, they got their icons
Their silver starlets, their Queens of Saigons
And you´ve got the music, you´ve got the music
in you, don´t you? 

Det finns en glidning i Lana Del Rays West Coast sång, från enkel pop och schlager lyrik, romantisk föreställning om det soliga livet i Californien till mer mörka stråk, från enkel ballad till mer rockig låt med störiga dissonanser med drag av jazz (hör saxofonen) och indieinfluenser med lyriska rader som Queens of Saigons till Rock´n roll groupies, och te deseo carino boy, jag önskar dig allt gott!

Kistalight missar att spela in en låt från spellistan som Fingertips, ett svårspelat stycke, som faktiskt är ett uruppförande, har aldrig spelats live tidigare men dirigenten Hans Ek har hittat det i Lana del Rays gömmor och gör här ett arrangemang med sina radiosymfoniker, Radiokören (världens bästa kör), bandet och Moto Boy och Jennie A. Här samsas, konstmusik, kör, jassiga toner, störig pop, solister och Lana del Rays lyriska rader med ett flöde av inre monolog - wow!
Några låtar in i programmet gör Hans Ek en fin presentation av dagens föreställning, musiker, låtar och han placerar Lana Del Ray i en amerikansk berättartradition; från Caroline Shaw And The Swallow  (psalm 84) som framförs (tankar om den syriska flyktingkrisen) till poeter som T. S. Eliot, Walt Whitman knarrig radioinspelning från 1895 där han läser ur America A Sound of a Distant Horn till att Allen Ginsberg läser ur sin America från The Howl (bandat) samtidigt som man spelar en långsam version av NFR, Norman Fucking Rockwell.

Jennie Abrahamson framför Get Free av Lana Del Ray från Dark Paradise, Berwaldhallen 7 december PM 2024, upplagt av Kistalight. 

Sometimes it feels like I´ve got a war in my mind
I wanna get off, but I keep riding the ride
I never really noticed that I had to decide
To play someone´s game, or live my own life

Kistalight och Mimmi sitter på Första Radens Körläktare, andra bänkraden, bland panchisar, enusiaster, studenter, och unga väninnor som svärmar för Lana del Ray. Det är en utmärkt plats för en fan med smal plånbok, med sinne för konstmusik och med sinne för crossover bland musikgenrer.

Lana del Ray skapar liksom Bob Dylan och David Bowie ett artistnamn, ursprungligen hette hon Elisabeth Woolridge Grant, föddes i New York men växte upp i OS-orten Lake Placid (trist ställe) i en medelklassfamilj (mamman var lärare) skickades till katolsk internatskola, för att komma till rätta med sin ungdomsalkoholism, sedan dess nykter, sjöng i körer, tog sedan en akademisk examen i Filosofi vid Fordham University, innan hon blev en singer/songwriter.
Bob Dylan spelade rollen av föräldralös ung hobo som liftade runt Amerikas Stater, låtsades vara hemlös som försörjde sig på sin gitarr, munspel och knåpade med egna texter medan han i själva verket växte upp i en judisk medelklassfamilj, gick på high school i Hibbing (trist ställe) i norra Minnesota, enplats känd för Mesabifältens järnmalm och han tog sitt namn efter poeten Thomas Dylan.
 David Bowie, ursprungligen David Robert Jones född i Brixton (tufft ställe i södra London med ett alias som kniven Bowie) skapade sin persona Ziggy Stardust, utomjording och androgyn, efter att i ungdomen studerat både pantomin, skådespeleri, konst, mode och musik. Gränsöverskridande musik och lek med identiteter blev sedan hans signum genom karriären.

 Både Bowie och Lana del Ray har även gemensamt att de är multimusikaliska i sina sånger medan Bob Dylan har gått igenom musikaliska faser, lekt med identiteter från trubadur, till poprock lyrisk elektrifierad artist och de sista typ trettio åren åkt runt i världen på en NET-Tour, Never Ending Tour och fått  Nobelpris i litteratur som en amerikansk berättare, och skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen.
Myterna kring deras namn och stories fördjupar deras musik och skapar ett drag av konceptkonst kring sångerna.
Sångerna blir större än sitt ämne, liksom, även här på första raden på Berwaldhallens körläktare.


Kistalight får slut på krutet, utrymmet, i sin mobil, räcker dock till en snutt, bland de verkliga entusiasterna på första raden på körläktaren i slutet av konserten när Moto Boy och Jennie Abrahamson framför NFR, Norman Fucking Rockwell. 
Vilken titel låter mer som punk än en sång av The Queen of sad songs!

Goddamn, man child
you fucked me so god that I almost said, I love you
You´re fun and you´re wild
But you don´t know the half of the shit that you put me through
/ _ _ _ / Ah-ah, oh

Visst låter titeln och även några rader punk men melodin är omisskännlig ballad liksom texten och ursprungliga Lana del Rays tolkning där mörkret aldrig är långt bort. 
Hos oss på övre körläktaren, Kistalight, Mimmi och entusiasterna är dock humöret på topp. Det blir aldrig så där verkligt depp som någon sade utan mixen av Jennie Abrahamson, Moto Boy, Radiokören, bandet, symfoniker, inspelningar med recitation, allt under ledning av dirigenten och arrangören Hans Ek tillför så mycket positiv (glad) energi till Lana del Rays låtar så att mörkret och det deppiga försvinner (in to thin fucking air) i den häftiga och vackra musiken.
Rop, applåder och extranummer!

  • Vill du fördjupa dina kunskaper om Lana del Ray lyssna gärna på Fredrik Strages (a real Lana del Ray fan) och hans podd, Hemma hos Fredrik Strage, när han träffar Moto Boy och Jennie Abrahamson. 
  • Fin Musikdokumentär om Lana Del Ray Drottningen av Sad Songs P 3  
  • Föreställningen Dark Paradise sänds så småningom i P2 och på Berwaldhallen Play 22 december, håll utkik!

© Thommy Sjöberg


Wednesday, December 04, 2024

Annakarenina Långsam Läsning Light

 

Nu har vi läst ut en av världslitteraturens stora klassiker, ANNAKARENINA, faktiskt spurtade vi igenom den Åttonde Delen med finish redan den 18 oktober. 
Del 8, Vronskij som en mörk skugga märkt av trauma med sorg vrede och nihilism på väg som privatkrigare till ett av krigen mot Osmanska riket på Balkan.
Annars präglas den sista delen mest av Levins väg mot ett lyckligt liv med äktenskap med Kitty, det gnabbas en del och bägge visar prov på svartsjuka, progressivt arbete på sitt gods, (lite a la Tjechov före Tjechov) och en gudstro präglat av godhet kantat av religiöst grubbel, dödslängtan, filosofiskt sökande och funderingar om den ryska folkviljan.

Sommarens stora läsupplevelse är Lev Tolstojs Annakarenina. Vi har kommit till sjätte delen av åtta, Tolstoj skrev verket ursprungligen för en tidskrift Russkij Vestnik, ungefär som en serie för Netflix eller HBO i dag, med inbyggd parallellhandling och cliffhangers för att öka spänningen i läsningen. Det finns två huvudkaraktärer, Annakarenina och Levin, men det finns massor av skickligt tecknande sidokaraktärer.
I centrum finns den övre medelklassen, societeten, adel med grevar, baroner med höga titlar, deras umgängesliv, kärleksäventyr och verksamhet inom jordbruk, gods, politisk styre och högre tjänster i rysk förvaltning i S.t Petersburg och Moskva i 1800-talets kejsardöme i Ryssland.
Frågan är om inte Levin, Tolstojs alter ego, en egensinnig karaktär som är samhällsengagerad, intresserad av jordbruk och politik med en god sökande värdegrund som drivkraft (som skaver i kontakt med den ryska verkligheten) är romanens huvudperson, senare kommer han att ingå ett lyckligt äktenskap med Kitty.
Annakarenina, den andra huvudpersonen, blir pang, blixtförälskad under en bal, i Vronskij, greve och officer, snygg och charmig som tar till sig hennes skönhet och mjuka sätt. Förälskelsen blir som ett fallskärmshopp från en depression för Annakarenina som lever i ett glädjelöst äktenskap med en högt uppsatt statstjänstenan, Karenin, som är bra på siffror och politiska förhandlingar men med en autistisk karaktär. Vronskij med en väl ytlig livsstil och narcissistisk sinnelag blir djupt förälskad men förmår inte i längden med att bryta med konvenansen i den ryska societeten och kanske är mer förälskad i Annakareninas skönhet än i hennes person.
 Tre kärleksrelationer gestaltas av Tolstoj i romanen; en lycklig (konventionellt äktenskap i överklassen) mellan Levin och Kitty, ett olyckligt (förälskelse och romans som går överstyr) Annakarenina och Vronskij och en uppenbar förälskelse som inte blir av, (aj, aj och trist) mellan Varenka och Sergej.
Kistalight läser Annakarenina i långsam takt, som slow food, passar bra eftersom Tolstojs tegelsten är uppbyggd av massor av kortprosa, små nästan essäistiska noveller och vi kan inte bestämma oss för om hans mästerverk är en studie i realism, kärlekspsykologi, sociologi om den ryska överklassen eller om det är ett filosofisk verk och krönika om den ryska folksjälen och vad som kan gå fel under och i 1800-talets Ryssland. Hur som helst närmar sig Tolstoj sina ämnen med både stilistisk finess, finns underbara formuleringar, ironi och humor hos en iakttagare som har en komplex förmåga att ta in verkligheten. / _ _ _ / Kan man då finna den ryska folksjälen i Tolstojs stora roman eller åtminstone historiska spår i rysk förvaltning i vad som skulle växa sig snett i styret under 1900-talet frågar sig Kistalight efter att ha läst sjätte delen? 
Njaa, där finns förstås både intelligens, yta men också narcissism (Vronsky), Plikt, svårt att gå utanför boxen, lättkränkthet, autism (Karenin) eller Levin som är en sökare där det skaver i kontakten med människor och som gärna snöar in i olika utopier, hygglig man, intelligent, men världsfrånvänd. 
Leder detta i framtiden till kommunism eller ännu senare Putinism med oligarker istället för rysk adel som härskande klass? 
Njaa en gång till, men skickligt och spännande berättat är det och säkert rätt allmänmänskligt, sådana karaktärer kan man finna i alla byråkratier!
 
Från Kistalights anteckningsbok, AnnaKarenina, och fragment av text Bild o teckning Thommy Sjöberg

Frågan är om inte Tolstoj  når som högst i sitt skrivande när han tecknar sina sidofigurer i romanen, biroller om det vore en nutida filmserie. Han visar omsorg om sina karaktärer med en fin ironi i sin människoskildring, så skriver en mästare! 
Det lätta handlaget med personer som Kitty (Levins blivande hustru), hennes väninna Varenka (egensinnig tjej med integritet henne skulle man vilja veta mer om), Michajlov konstnären som målar Annakareninas porträtt med absolut gehör och är en estetisk själ som inte viker från sitt sätt att måla och uppfatta verkligheten trots omgivningen tryck. Halvbrodern Sergej som ger ut en bok med vetenskaplig grund om Statsbildning i Ryssland och Europa men just inte når några läsare eller köpare. 
På sin väg till Levins gods råkar han möta Vronskij i långrock, dyster och med vidbrättad hatt när han är på väg som privat krigare mot Balkan. Sergej blir starstrucked och glömmer sin bok och imponeras innan han kommer till Levins gods och får leva landsortsliv a la Tjechov.
 Dolly, Kittys syster som växer och blir en mogen kvinna trots sin slarver till man. 
Stiva, den slarvige mannen som är Annakareninas bror och som får till uppgift att förmå Karenin att erbjuda Annakarenina skilmässa men som hindras av ett medium. 
En sanslös komisk historia som beseglade Annakareninas öde när hon nekades skilsmässa. Ett medium Landau som somnar under en seans där Stiva medverkar, vilket tolkas som att han säger nej till Annakareninas skilsmässa.
Tolstojs sätt, att skildra adel och societet, deras kretsar (nätverk) och positionering, intriger, härskarteknik och osynliggörande (förminskning) av varandra alltefter deras status, vilket påverkar Annakareninas öde, även här visar Tolstoj sitt lätta handlag.
En mild (vass) observatör av ryska överklassen!
Undrar om Marcel Proust hade läst Tolstoj när han skrev På Spaning Efter Den Tid som flytt, ett verk där han demaskerar (river brallorna av) den franska borgarklassen och aristokratin.

Annakareninas dilemma att önska sig skilsmässa från Karenin och samtidigt ej ge upp kontakten med sin son blir en olöslig konflikt som inte går att lösa upp för de inblandade Anna, Karenin och Vronskij i det ryska samhället. Dilemmat är hela romanens clou, som ger verket dess storhet, dramatik och ödestragedi.
Man tycker ju som nutida människa att Vronskij och Annakarenina kunde ha hoppat av den ryska aristokratin och deras liv och leverne i Moskva och S:t Petersburg, levt lyckliga på Vronskijs gods, gjort resor i Europa, utvecklat sina intressen och hittat annat umgänge.
Annakarenina var ju begåvad i ämnet arkitektur, intresserad av samhällsfrågor och en glad trivsam människa och Vronskij hade talang för det mesta allt från måleri till att bedriva mönsterjordbruk, men då hade det blivit en helt annan roman och knappast speglat några ryska eller mänskliga dilemman.
 Allt detta ovan gjorde de också men Vronskij blev till slut uttråkad, ville ha sin frihet och umgänge bland sina vänner, tyckte fortfarande Annakarenina var en skönhet, men förmådde ej fördjupa kärleken till henne och samvaron blev fylld av gräl med uppgörelser, svartsjuka och mynnade ut i en depression för Annakareninas del, och hon berövade sig livet på ett dramatiskt sätt.
Impulshandling eller logiskt slut? 
Hur som helst blev det en storslagen rysk tragisk roman!

Betyg Fem goda Levin av fem som biodlare! 🐝🌻😎

 © Thommy Sjöberg

Saturday, November 30, 2024

Uppförande Kod Light Min Fantastiska Väninna

 


Kistalight får i uppdrag att rita en inbjudan till Mimmis fantastiska väninna, teckning från Modernas utställning om den tyska gruppen Brücke och Det Moderna Genombrottet för målarkonsten i Tyskland. Inbjudan kombineras med en visning och lunch på Museets restaurang. 
Utställningen är en färgfest med mycket rörelse, djärva former (skarp förenklad stilistik) från natur (kust och dammar) kring Dresden och Östersjön av målargruppen Brucke och en diskutabel samvaro med deras unga modeller!

Kanske var inbjudan inte en så lysande idé, väninnan har sina knepigheter, visst tackar hon för vår uppvaktning, men inte ett ord om vår inbjudan. Vi får sväva i ovisshet om ... hennes önskan att delta i ett sådant event! 
Är detta ett uttryck för härskarteknik, en sorts lightversion i konsten att bestämma och osynliggöra eller är det konsten att trolla bort en inbjudan?

Ingen Feedback Tjoho: Vad trevligt säger vår väninna, Moderna är ju er hemmaplan, där kan ni en del,  ska bli kul med en visning där och en härlig lunch på restaurangen med utsikt, med er go vänner, a great room with a view and some small chat! 
No ... no inget sådant!
Kan man begära det?
Vore det ändå inte trevligt med något sorts erkännande av vår inbjudan till utställningen om Brückegruppen på Moderna.

Pling, pling efter någon vecka, vår fantastiska väninna på mobilen, nä hon tänker inte ge sig ut på äventyr i denna höst med regn och mörker! Och absolut inte gå på något museum, varken på Moderna eller Nationalmuseum! Det senare stället är dessutom mörkt, ogästvänligt och med en massa människor och en mycket ljudlig restaurang där det inte alls går att sitta och prata med varandra tycker hon vår väninna.
Hua för höstmörker!

Pling, pling efter ytterligare vecka, nu kommer inbjudan eller i alla fall förslag från vår väninna!
Om vi skulle gå på Nationalmuseum och se utställningen om Romantiken, Ett sätt att se, pågår till den 4 januari sedan kan vi hitta något ställe att äta eller fika på i närheten. Visst kan vi fika på Nationalmuseum men bra bullrigt där, bättre trots allt på annat håll tycker vår fantastiska väninna!

Ingen Feedback Tjoho! Utan här kommer ett nytt förslag på lunch, Mimmi har varit med förr och bjudit vår fantastiska väninna på lunch. 
Hon, väninnan alltså, har ett urvalskriterium, mycket lättolkat, hon väljer den absolut dyraste rätten på restaurangen. Sådant kan bli kostsamt om man ska gå på krogar kring Nationalmuseum, som Lydmar eller Grand Hotel veranda, sic!
Lätt oro inför en sådan bjudning!

Pling, pling Mimmi ringer vår fantastiska väninna, säger som det är, att vi är ledsna över att vår inbjudan trollats bort, att vi tycker att det är fint med både lunch (Stockholms bästa utsikt) och visning med färg på Moderna och Kistalight tänker inte gå på Nationalmuseum (stött) efter att ha ritat en sådan fin inbjudan (Ba+, 3+, VG-, eller C-), se ovan bild! 
Ok då säger vår fantastiska väninna men det är ju jag som fyller år tycker väninnan! Förresten vad tycker du då Mimmi vill inte du gå på Nationalmuseum?
Lätt gungfly där, det är ju Mimmis glada idé att vi ska gå på Moderna och som gett Kistalight i uppdrag att skriva och rita ett kort som present på födelsedagen. 
Dock ska vi ses som avtalat, får bli Moderna!
Både Mimmi och Kistalight undrar hur det här ska gå!
Vad blir vår fantastiska väninnas nästa drag?

Pling, pling en sorts feedback Vår fantastiska väninna ringer hon kan inte gå på konstutställning på lördag, hennes lilla vovve har sträckt ryggen på något mystiskt sätt och kan inte lämnas ensam varför vårt museibesök får bli ett framtida äventyr. 
Tänk att det kan bli så med en förtjusande liten inbjudan!?

© Thommy Sjöberg

Monday, November 25, 2024

Våra hjältar Light Ett Eget Rum

 

Wow för denna konstintresserade trio, Keith Richard, Ron Wood och Patricia Kamp (manager director lunch och kaffevagn) 7 maj 2022, bland de stora Nederländska mästarna på Amsterdams Rijksmuseum! 

A love supreme, a love supreme  (A Love Supreme John Coltrane)

Kistalights väg till gesällprov och målaryrket i ungdomen formade sig till både en inre resa, kamp med material och verktyg.
Bakom valet att utbilda sig till målare fanns en lite crazy konstnärsdröm, eller också var det bara ett sätt att komma loss!
Förtäckt frigörelse från sina päron; en farsa som kunde skruva den som Grive (inbiten pingisspelare i ungdomen) men mest var upptagen av sin elfirma och hans sturiga tekla som gillade att städa eller en morsa som mystiskt gått upp i rök, in to thin air, försvunnen liksom, mystiskt, någon gång i barndomen. 

Bland mina ungdoms hjältar från sixties, en generation i uppror, inom popmusiken; Beatles, Stones, Kinks (Ray Davies), The Who (Pete Townhsend) och Faces (Ron Wood) vimlade det av musiker som gått på konstskola i sin ungdom. John Lennon var en av de mest kända profilerna, blev t o m några festligt tecknade böcker till slut, hans bästa kompis Stu som var basist i the original Beatles valde istället att bli konstnär med studier på Hamburgs konsthögskola. I några fall var det musiker som Keith Richard, en Rolling Stone, som hade valt ett extra-år på High School estetisk linje för att det var ont om jobb och att det fanns möjlighet att undvika vuxenlivet och istället kunna lyssna på häftig rockmusik, samla skivor av Chuck Berry, giga och pyssla lite med konst och låtsas att kunna bli något i reklamvärlden. Största talangen av dem alla, Ron Wood med en sagolik teknik och förmåga som tecknare och målare, har än idag konstutställningar och ger ut böcker när han inte musicerar med sina vänner i Stones.

Kistalight ville inte vara sämre!
Talang då?

Tja den kunde kanske vaskas fram, under mitt första lärlingsår på Verkstadsskolan i Handen genomförde jag kurser i Frihandsteckning, Pennteckning och Lavering på Hermods, visst utvecklade jag en viss känsla för form och färg men mest upptäckte jag att jag var en alldeles vanlig kille, Ba+ i betyg, tji talang för konstens vägar och kom aldrig loss i akvarellens väsen med mjuka vattenböljor i färg. 
Däremot hittade jag vägen till Haninge Bibliotek ute i den yttre förorten där jag upptäckte ett alldeles Eget Rum, läste massor av konstnärsbiografier om Cezanne, Manet, Matisse, Monet, Renoir, Gauguin, Picasso, Göteborgskolorister och andra svenska målare. 
Lyssnade på Coltrane och Miles Davis i hörlurar från bibblans skivotek! 
Dessutom hittade jag fram till Jean Paul Sartre och läste hela trilogin Frihetens Vägar om en ung okonventionell lärare i filosofi (kan ha påverkat mitt framtida yrkesval) av Sartre läste jag dessutom Äcklet, novellsamlingen Muren och Orden möjligen också Existentialismen är en Humanism. 
Egentligen förstod jag inte Sartre och existentialismen, hade behövt lite vägledning där, (At the Existentialist Café) men Sartres ena öga pekade i norr och det var något som verkligen gick att identifiera sig med för Kistalight, än i dag kan jag känna att den unge killen som stretade på med läsningen av Sartre är värd en stor ... stor kram. 
 Sartre var inte en filosof som det direkt gick att snacka med gubbarna på bygget om, nä, bättre då med Henry Miller, (Gympa Light) som Kistalight också läste vid den här tiden. Han var känd för sina erotiska (porr) äventyr i Paris, såna läsintressen kunde gå hem bland gubbarna på bygget, medan Kistalight stretade på med pensel och spackel tillsammans med andra målarlärlingar som längtade efter att bli vuxna och bli något här i världen.

© Thommy Sjöberg

Tuesday, November 12, 2024

Poesi på en Dag Anno 2024

 

Kistalight vid Hornstulls Strand strax bortom Rio och Badbåten vid konstverket Miraculum 510, Bild Thommy Sjöberg


Kistalight har deltagit i årets Poesi på en dag Författares Bokmaskin årliga bokevent i november. Vi får hylla och tacka Bokmaskinen för deras poesikvällar och tryckande av antologin Poesi på en Dag som då är gratis för oss deltagare. 

Fantastiskt att delta där och bli en publicerad poet, läsa sin dikt för en intensivt lyssnande publik (Mimmi), lite av pop, rock och undergroundkänsla i Bokmaskinens lokaler, en poesins The Cavern på S:t Eriksgatan. Tänk att få läsa sina egna texter och delta som författare i en alldeles riktig bok. IRL, tillsammans med andra skrivande människor, en stark motvikt mot all förment management hybris, gig och klipparkultur, i det kommersiella kretsloppet i böckernas värld. Det är viktigt med mötesplatser för att bredda samtalet, kulturen och att det finns andningshål för lyriska själar i ett demokratiskt samhälle. - Wow för Bokmaskinen! 

... skulle så gärna berätta något om Hornstulls Strand 

Kistalight på spaning bland hipsters och veganer vid konstverket Miraculum 510, strax bortom Rio och Badbåten med patina av kvinnofrid.

Högalids Folkskola, det myllrade av ungar, Benke, trillingarna Björn Bertil och Bo lika som bär, spjuvern Mikael, glada Titti, Birgitta med lockiga håret som alla killarna blev förälskade i, Bernt från Långholmen som smygrökte fimpar och godmodiga Mats. Vår snälla fröken hette Elsa Karlsson. Hon lärde oss läsa och skriva, denna gåtfulla process, plötsligt bara händer det, och hon lät Kistalight få läsa Nils Holgersson istället för örfilar och skäll.

Slipgatan var en ravin i stadsgeografin, funkis på Bergsunds gamla varvsområde. Små lägenheter, arbetarklass och det kryllade av ungar på gatan. Gatan var ett dagis och ett fritids, där vi barn själva fixade vår pedagogik, drog halsbloss, långt bortom curlande föräldrar och en välvillig skola. 

Jumpa på isflaken var något för oss busiga killar, grå mist och smog, isränna i farleden, mistlurar och Gröndal i dimma, och allt för tunna isflak. Kistalight dog där några gånger vid Bergsunds Strand, de äldre grabbarna Kjelle, Lecke och Tom drog upp mig, blöt som en nisse i en novell av Selma Lagerlöf, redo för en match i Folkhemmet.

(Efter strykning)

 © Thommy Sjöberg

Tuesday, November 05, 2024

Öarna Light Järva Begravningsplats


No man is an Island,
Entire of itself.
Each is a piece of the continent,
A part of the main. (John Donne For Whom the Bell Tolls 1600-tal)

Kistalight har varit på visning på nya Järva Begravningsplats genom Samfundet S:t Erik. En grupp stockholmsentusiaster som har hittat vägen ut på Järvafältet för samling vid platsens Ekonomibyggnad. Guide är Annelie Sjöström som också är samordnare för Världsarvet Skogskyrkogården. 
Vi får följa det vinnande bidraget Öarna från 2009-2010 i arkitekttävlingen om Järva Begravningsplats. Vinnaren (bland 111 förslag) Kristine Jensen Tegnestue har skapat ett lågmält förslag för området genom att placera en rad gravöar i landskapet. Öarna är ett poetiskt uttryck inramade av rundlar, utknackade stenmurar av hantverkare, stenarna är asymmetriskt ordnade liksom naturen själv och bildar fantasifulla mönster. Nedanför de större gravöarna och de låga murarna med plats för kistgravar ligger det aha-diken för att försvåra för vilt att att hoppa upp bland gravstenar.
Vid en av de muslimska gravarna blir det vissa funderingar, goda samspråk, i vårt sällskap, om vilket håll Mecka ligger och vi enas om att det ligger någonstans i sydväst mellan Hjulsta och Barkarby utan att ange en mer precis riktning.
Ingången till Öarna kallas Markörer, formade som strykjärn, eller upp och nedvända V och kan leda tankarna både till romanska bågar, gotiska fönster och valv men även till muslimsk arkitektur med bågar av kolonner som ofta finns kring de stora moskéerna ritade av till exempel av den store arkitekten Sinan verksam under Osmanska riket.  
Mindre markörer i form av små pyramider finns till ingångarna av Öarna av urngravar, askgravlundar och minneslund. Den senare ligger vid en ås i kanten av Igelbäckens Kulturreservat och är säkert en De Geer-morän bildat efter issmältningen av inlandsisen när det begav sig för 10 000 år sedan innan det blev landhöjning och landskapet förändrades till små öar, sedan skärgård med havsvik för att bli så som det ser ut i dag, se https://stockholmskallan.stockholm.se/teman/Stockholmsplatser/jarvafaltet/ .



Naturen runt Öarna är formad av björkdungar, gräsytor, blommor, och våtmarker med gräsänder, sothönor och svan. Kring några av rundlarna, Öarna, har rader av popplar planterats som ramar in och skapar en bullermatta mot E 18:s trafik. De små sjöarna blir som vattenspeglar bland höstfärger och får en nordisk prägel och lite av en stämning från en rysk datja, längs sjön mot E:18 finns en lång rad av björkar, bullerskyddande och som en vacker fond mot Tensta. 
Ceremoni och Ekonomibyggnaden har ritats av Poul Ingeman, arkitekt och snickare (specialist på trä) och här kan man få associationer till både Alvar Alto, ton av folkvisa från Mamma Anderssons målningar, skandinavisk design, vibbar från arkitektur och antroposofi i Järna. 
Vid Ceremonibyggnaden finns en trappa upp emot Granholmstoppen och en bilfri väg, en Stairways to Heaven för besökarna.
Vid Öarnas Meditationsplats kan du slå dig ner på bänken längs rundeln, fundera, kika på några av Järvafältets skylines; Tenstas miljonprogram (se även Miljonprogrammet Light från kloss till koja), ana Rinkebyterrassen, Kista Sciencetower med förkärlek för hightech, nya bostadsskrapan i Kista centrum och närmast bortom vår vattenspegel Tensta koloniträdgårdar med kul husprofiler, som små bönehus, längs vattenlinjen. Kolonilottsrörelsen som funnits i mer än hundra år och i dag åter är aktuellt med egenodling i dyrtider och klassamhälle. 
Funderar du i mer andliga riktningar kan du tänka både på Asplund och Lewerentz Skogskyrkogården och att skapa efter naturens former (arkitektur), livets cirkularitet, liv och död, och här på Järva begravningsplats med öar som symboler för livets kretsgång.
Kulturpromenaden avslutar vi vid Ceremoni-byggnaden efter visning av den, en trevlig och kunnig visning av vår ciceron i glatt sällskap är över och Kistalight tycker sig ha upplevt inte bara en vacker begravningsplats utan också något av en poetisk skulpturpark där du kan promenera och njuta av Öarnas poesi. Vi avslutar som vi börjar med några rader av John Donne.

Each man´s death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls, 
It tools for thee,  (John Donne 1600-tal)

 
© Thommy Sjöberg






Monday, October 28, 2024

Bitar och Skärvor vid Hornstullsstrand Remix

 

... skulle så gärna berätta något om Hornstullsstrand Bild Thommy Sjöberg 

Kistalight på spaning bland hipsters, veganer och indiefolks framför konstverket Miraculum 510. Bitar och skärvor, inte är det som när jag var liten knodd och hängde på Bergsunds Strand men matiné biografen Rio finns kvar liksom båten som var ett badhus med sin patina av arbetarklass och kvinnofrid när det begav sig.

Högalids Folkskola, det kryllade av ungar, Benke, trillingarna Björn, Bertil och Bo lika som bär, spjuvern Mikael, glada Titti, Birgitta med lockar och långa håret som alla killarna blev kära i, Bernt som bodde på Långholmen och smygrökte fimpar och godmodiga Mats. Vår snälla fröken hette Elsa Karlsson, hon lärde oss läsa och skriva denna gåtfulla process, plötsligt bara händer det, och hon lät Kistalight få läsa Selma Lagerlöf när vi inte tumlade runt på skolgården. Nils Holgersson istället för örfilar och skäll!

Slipgatan var en ravin i stadsgeografin med familjehus i funkisstil på Bergsunds gamla varvsområde. Små lägenheter, gedigen arbetarklass och det kryllade av ungar på gatan. Gatan var som ett dagis, fritids eller ett lekrum där vi barn själva fixade vår pedagogik långt bortom curlande föräldrar och välvillig skola. Efter jul och nyår kastades julgranar ut på gårdar och gata där de samlades in och skalades av till lansar som skulle användas i kamp mot andra gårdsgäng. Tuffast var Tantoligan, ryktet sade att de gärna tillfångatog oss smågrabbar, band och skar oss i handlederna medan de strödde salt i såren om vi inte avslöjade hemligheten var störarna fanns gömda.

Jumpa på isen bland flaken var något för oss busiga killar, gråa dagar, mist och smog, isränna i farleden, mistlurar och Gröndal i dimma på andra sidan, och allt för tunna isflak. Kistalight dog där några gånger vid Bergsunds Strand, de äldre grabbarna Kjelle, Lecke och Tom drog upp mig, blöt som en nisse i en novell av Selma Lagerlöf, redo för en match i Folkhemmet. 

© Thommy Sjöberg

Monday, October 21, 2024

HP Light Just Only One Thing Wrong

 Kistalight söker tröst hos den gamle folk/rock/ räven Bob Dylan, en riktig singer/songwriter som till och med fått Nobelpris för sina eminenta texter, kanske är hans heder, karaktär och filosofi inte alltid hundra procent på PK-listan men gott att lyssna till dagar när löven ligger tunga och hala på din promenad i den vackra hösten, så smått långsinta minns vi, I just did one thing wrong när det begav sig som provledare på Högskoleprovet år 2023 aj...aj! 

I år blir det inget högskoleprov! Aj ... aj för att vara långsint! Bara att sjunga med i Bob Dylans Songbook, I just did one thing wrong ...


Från Vladivostocks Sanningskommision för de rena svaren

Hej, (Citat)

 

Det har framkommit att du i samband med ditt arbete vid högskoleprovet den 22 oktober 2023 inte följt instruktioner i provhandboken då du ej noterat att deltagares underskrift saknats på en svarsblankett.

 

Till följd av ovanstående händelse kommer du inte att få någon intresseförfrågan inför kommande högskoleprov.

Vänligen,

Vladivostocks Sanningskommision för de rena svaren
Studentavdelningen
Sektionen för de perfekta  



Till Handläggare Vladivostocks Sanningskommision för de rena svaren


Hej, Ser att jag fått sparken som provledare, efter förseelse med glömd påskrift, vet i efterhand vid vilket tillfälle det var, blev störd, och glömde sedan eleven, som i sin tur ej påpekade att hon inte skrivit under.
Synd, vill också påpeka att jag fick positiv feedback efter provdagen av elever som dröjde sig kvar och tyckte att jag var väldigt bra (The Best Testleader Ever) på att förklara och motivera de strikta regelkraven som råder under högskoleprovet. Dessutom tyckte de att jag hade trevligt och kunnigt sätt.
Då tackar jag för mig, snöpligt och ledsamt avslut, på omkring 20 år som provledare på högskoleprovet under Vladivostocks Sanningskommision för de rena svarens ledning. 

Vill ni bara bli av med lite äldre, äldre provledare?

Tjoho 😎

Thommy Sjöberg The Best Testleader Ever!

Kafka hade inte heller så kul! Nä nu jäklar börjar man ilskna till, hur var det nu med de övriga i samarbetsgruppen under dagen 


En gång till, Haverister i alla länder förenen eder! 

Till Handläggare för Vladivostocks Sanningskommision för de rena svaren

Verkar inte bli någon återkoppling på mitt mejl ovan! (tror jag det tjalala) antar att det är en offentlig handling, får försöka utveckla mina synpunkter här: Anser att anmärkningen är fel genomförd. Min miss med underskrift skedde under fjärde delprovet (en miss av ca 150 underskrifter under dagen) men observerades inte efter att jag hade lämnat in svarsblanketter mm till samordnaren för material och fått det hela godkänt godkänt, sedan rast där det fanns tid att reparera felet men ingen kommentar där från min materialsamordnare!  
Sedan efter femte delprovet efter att ha lämnat in svarsblanketter mm får jag som present upplysningen om anmärkning som en gåva att ta med mig hem efter en lång arbetsdag i konsten att vara provledare på högskoleprovet.

Eftersom samordnaren för material har rätt att sätta anmärkning på mig som provledare borde även jag ha rätt att göra samma sak som provledare även om det är retroaktivt och en symbolisk anmärkning. Vid högskoleprovet den 25 mars 2023 i Borgerlighetens Gy (bastion) hade jag en annan materialsamordnare (inget namn där). En grandios man, en politruk inom regelverket för högskoleprovet, som under dagen mässar om den rätta vägen för oss provledare. Det är bara det att vår man av den rätta ordningen (politruk) kommer försent tre gånger under dagen när han levererar sina provhäften. Den tredje gången, sista provpasset, dessutom rejält försenad, 13 minuter, där han efter det håller liten föreläsning om att det behövs fler provledare. Väldigt provocerande både för mig och gruppen! Borde ha påpekat hans sena ankomster redan då till vår huvudprovledare Hawkeye Ted! Ted som för övrigt är en bra huvudprovledare med snabb uppfattningsförmåga och ett vänligt sätt.

Fler och mer bekymmer vid Högskoleprovet den 23 oktober 2022 var jag kallad till Borgerlighetens Gy (bastion) men fanns inte med på någon lista. Ett problem som huvudprovledaren Hawkeye Ted löste snabbt och jag fick dela provsal med Maria K (ung arkitekturstudent), blev en trevlig dag, men scary att vara kallad men ej att finnas på någon lista, fick ingen återkoppling på detta, borde ha slutat som provledare efter detta! Aj ... aj!
Mer scary data, gjorde kunskapsuppdatering (prov) 5 ggr via min mobil från min sommarstuga, 5 x 20p/20, oktober 2023, som inte fungerade, grejade sig sedan med dator efter hemkomst, ingen reell feedback på det heller, varför det inte fungerade, borde verkligen ha lagt ner det här projektet med att vara provledare då! Kanske var det något fel med uppdateringen på min mobil eller att det måste gå via någon app!?
Aj ... aj blev en dag till den 22 oktober 2023, sedan sparken efter miss provpass 4 under dagen. 
Trist slut efter ca 20 år som provledare! 

Mitt fall är om man så vill kul att göra satir av, myndigheters schabbel, feg byråkrati som anonymt ger folk sparken under Kafkaartade former, en fascistoid hållning i systemet, anmärkning i efterhand efter 20 års arbete istället för blommor och choklad. 

I only did one thing wrong/stayed in Missisippi one day too long 
... eller vill ni bara bli av med äldre ... äldre

Borde ha slutat efter provdagen när jag var dubbelbokad men tacksamt att skriva om för en gammal lärare som plitar med ord för jämnan och kallar sig indieförfattare och bloggare. 

PS Har kollat upp tystnadsplikt versus yttrandefrihet, det är inte fel att skriva om saker som har gått snett från arbetsgivarhåll. 
PS 2 Obs detta är naturligtvis en höstfantasi, en dikt, som bara kan vara förvillande lik verkligheten, så det så!
 
Tjoho  // 🎷📖😎  Thommy Sjöberg The Best Testleader Ever


Friday, October 18, 2024

Rötter Remix

 

Kistalight deltar i ett historiskt familjeprojekt, här översättning från engelska till svenska, mycket ovanligt för vår del! 
See Hi Tommy,
My name is Cosima Littlewood and I'm a researcher at Family History Films, www.myfamilyhistoryfilm.com.
Mats Lederhausen gave us your email address; we're currently researching his genealogy for a private project. It would be really useful to hear your knowledge of your family history. / _ _ _ /  
Best,
Cosima 
Kistalight deltar med några bloggar och en intervju via mobil från Paris om Sjöbergarna, (speciellt om vår farmor) en av Sveriges barnrikaste familjer med Rötter i Stockhoms södra skärgård och på Södermalm i Stockholm. Här den ursprungliga bloggen, original, med tillägg av en karta, kommentarer och en laguppställning.

Rötter en gång till

Rötter är där man har sina fötter brukar jag tänka de dagar när själens svarta hål känns alltför djupa när jag traskar Helsingörsgatan fram och Kistaskrapan ligger inbäddad i blytunga regnmoln.
Klart har man ingen historia så har man inte heller någon framtid! Då jag härstammar från en stor familj med bakgrund i Stockholms skärgård finns släkten där men i det moderna samhället räcker dock inte alltid tiden till för närmare umgänge och kontakter.
 Den 17 augusti 2003 arrangerade dock fyra duktiga kvinnor bland kusinerna en resa och en träff tillbaka till ursprunget och tillbaka i historien. En buss från Stockholms central med 23 kusiner och deras respektive förde oss till Österhaninge kyrka och till Årstanäs vid Blistafjärden, nära Hårsfjärden, och för en middag på Strand hotell i Dalarö.
 Det var en minnesvärd dag, den enda kvarvarande systern i vår föräldraskara, Elsa, fyllde 94 år. Hon uppvaktades på Årstanäs av oss alla.

Grattis Elsa på din födelsedag!
Vad fin du är med dina vackra röda ros i håret!
Vem är det?
Det är Thommy.
Oh är det säger Elsa och får det att låta unikt!


Eftersom min far var näst yngst i den stora barnaskaran efterlämnades inte så många minnessaker från det vackert liggande skärgårdshemmanet i Årstanäs som de fick lämna när han var barn på trettiotalet. Dock har jag en kopia på en tidningsartikel i ST från 1925.Fotot där är egentligen från en konfirmation 1922 året då min far föddes. De som konfirmerades hette Anna och Alf och står längst till höger i mittraden. Elsa 94-årsjubilaren syns längst till vänster nedre raden. Av alla syskonen som syns på bilden dog tre stycken i ung ålder övriga överlevde och blev gamla och flera av dem blev över nittio år. Förutom strömmingen, den friska luften och det härdande livet så hade de roligt i syskonskaran. Man spelade musik, man sjöng och skrattade nästan jämt. Bra egenskaper för ett långt och gott liv tror jag.

Ett fotografi och en artikel
Sensommar 1925, Årstanäs i Österhaninge socken, 18 barn med föräldrar framför fotografen och ett skärgårdshemman i bakgrunden. Stockholmstidningens utsände berättar om Sjöbergarna - Sveriges barnrikaste familj, ändå saknas ett barn på fotot. Jag vet för jag har laguppställningen -sic! Det skulle alltså vara 19 barn. Se foto ovan!



Ett stiligt par som fick en massa duktiga barn som var våra föräldrar - Anna och Albert Sjöberg

Vid Blista och Årstafjärden fyllda med strömmingsblänk, karga jordar och Hanveden med skog och vilt skulle barnen Sjöberg formas och växa upp. Det var det gamla bondesamhällets tid. Det var långt mellan slott och koja, före bilismen och det moderna samhällets genombrott och långt innan man inom sjukvården kunde bota TBC med en antibiotikakur. Här gällde det att lita till den egna förmågan och fantasin. Man fick utveckla det man i dag skulle kalla en omfattande kompetens. Fiske, fiskeredskap och båtar skulle hanteras. Jordbruk med bete, hö och djurhållning tillhörde vardagen. Snickerier, bygga, fixa och laga blev en färdighet som de unga bröderna fick klara av. Kvinnorna fick ta till vara tyger och kläder som de värsta sömmerskor och i hushållet gällde det att laga till strömming, vilt, kött och bak och som sagt det föddes en del barn och då fick de äldre systrarna passa småsyskon och insikt i barnmorskornas värld. Försäljartalangerna utvecklades på lördagarna med strömmingsförsäljning på Kornhamntorg. En försäljning som 1924 underlättades med hjälp av en nyinköpt T-Ford.- Se där ett exempel på att man inte var främmande för nymodigheter!
När det gällde fritiden var man inte sämre. Även om jag tror att man inte pratade om fritid på den tiden. Då var man nöjesarrangörer med tillgång till festplats, Tallbacken, egen orkester bestående av delar av syskonskaran som skötte musiken, kaffeservering med hembakt och systrar som skötte inträde och tog betalt. Här hade man kul och det var mycket glädje det har jag själv tagit del av när jag hört äldre fastrar skojat och skrattat när man pratade minnen från förr. Det vimlar av starka kvinnor inom Sjöbergssläkten.
Klart att man blir självständig och utvecklar det vi i dag skulle kalla anlag för ett gott entreprenörskap när det varken finns tillgång till fiskerikonsult, barnavårdscentral, jordbruksverket, byggprogram på gymnasiet eller för den delen kommunala musikskolan, utan att förringa någon av dessa institutioner prövades barnen Sjöberg ständigt i vardagen.
Det var en resa de fick göra barnen Sjöberg. Inte bara för att de som vuxna flyttade in till Stockholm. En resa som i dag tar en halvtimme med bil tog då med häst och vagn åtskilliga timmar och sedan med den införskaffade T-Forden några timmar. Nej den verkliga resan var den från ett fattigt bondesamhälle till det moderna samhället med bilen, teven och sjukvården som symboler. Staden istället för landet som boplats, folkhemmet och det goda livet under några decennier efter andra världskriget. Ett modernt samhälle som med tiden dock fick andra problem än bondesamhället med sin kärvhet och fattigdom.
Resan från bondesamhälle till staden och det moderna livet fick våra föräldrar göra men jag undrar om inte vi alla kusiner har lite strömmingsblänk i ögonen, skärgårdens fjärdar i våra hjärtan och finns det inte en entreprenör inom oss med en alldeles särskild känsla för musik. Fantastiskt är i alla fall att tänka sig att rötterna finns i ett skärgårdshemman vid Årstanäs i Österhaninge socken.
Där en man Carl Albert Sjöberg bildade familj med en ung kvinna Anna Matilda Nilsson i ett annat sekel, ja under annat millennium och i ett annat samhälle. Ett stiligt par som fick en massa duktiga barn som var våra föräldrar.

  1. PS En karta med Årsta Slott med omgivningar från, ca, 1900, Årstanäs uppe i det högra hörnet (nordöst) av kartan, klicka gärna på bilden.

    Årsta Slott är även författarinnan Fredrika Bremers födelsehem, en pionjär för den Svenska Kvinnorörelsen. Hon skrev den berömda romanen Herta och även en uppmärksammad reseberättelse om en resa i USA, Hemma I Den Nya Världen 1853 - 54.

    © Thommy Sjöberg 
  2.  

    Bilden ovan är oklar (blurrig), fotografiet från tidningen ST, men laguppställningen är antagligen följande: 
    Översta raden från vänster: Agnes, Therese (mother to Paul Lederhausen), Kristian, Eva och Astrid
    Mellan raden: Berta, Carl-Albert (father), Anna (mother) Helge Anna och Alf
    Sittande: Elsa, Signe, Nils, Anders, Märta, Vega och Bror.
    Små bilder: Knut till vänster och Hans till höger

    Om du räknar, finns det 20 st i familjen ovan, men ett av syskonen saknas som inte kunde delta.
    - Gunnar Sjöberg, så det finns  21 medlemmar i familjen!
    Strangely enough, there was another child who could have been with them, Agda Sofia Sjöberg b 1901 who died young. Grandmother Anna herself claimed before her 60th birthday in march 1938 in DN article, interview, a tribute, that she was the mother of 23 children.