Friday, August 27, 2021

Ostkusten Light Remix

 

Ostkusten Light

När det begav sig ...
Helgen som var tuffade vi söderut längs Ostkusten. Scorpion nytvättad, hålet i den lilla vindrutan fixat, skir grönska i lövträd och på förra årets höstsådda slätter, ljust lyster i hagtornshäckarna och körsbärsträden och blåa blänk från fjärdarna.
Ligga på rulle - hastigheten ja - städer och ortnamn; de små byarna Gladhammar, Mörtfors, Jämserum och Verkebäcksviken.
Den senare ... - En dröm för diktare av limerickar.
Ölandsbron i förklarat ljus och Öland som inte är övriga Sverige likt.
- Norra Öland!
Bister Nordan, gäss på Kalmarsund, svall mot stenkustens kalkflishällar, små varma solgläntor, där man söker lä.
Fågelkvitter och munter revirsång,
- som om världen vore alldeles ny.
Ibland funderar vi på vad som egentligen är Ostkusten!
 Är det en akademisk fråga? När vi var unga småbarnsföräldrar och åkte runt i Sverige med familjen kunde Kistalight prata (tjattra) mest hela tiden om vad som var en bygd. På väg mot Lomsjö nära Åsele i Västerbotten diskuterades det mest hela vägen om det egentliga Ådalen längs Ångermanälven, var den börjar och när den tar slut, inspirerade av Mauritz Edströms Mitt Ådalen, men i Lunde utanför Kramfors besökte vi absolut monumentet för de fyra arbetarnas död vid demonstrationen i maj 1931. Några år senare åkte vi runt i Österlen i Skåne, Kistalight hade läst Tomas Löfströms på Österlen, bodde på Backåkra vandrarhem i Löderup, besökte Dag Hammarskölds gård och tjusades av gåtfullheten och utsikten vid Ale Stenar medan Kistalight diskuterade om vad som var det egentliga Österlen utsträckning så där någonstans mellan Löderup, Borrby, Simrishamn, Brösarps backar, Hasse och Tages Tomelilla. Mimmi och barnen kanske inte alltid lyssnade så intensivt på de akademiska utgjutelserna över vad som var det egentliga Österlen. Gränsdragningar är knepiga historier (grejer) även om barnen ännu inte var tonåringar och Mimmi ung.
Hur som helst, vad är då Ostkusten? En akademisk fråga? Nja strängt taget är det all kust som gränsar till Östersjön, vill man snäva in begreppet kan det vara all kust från Söderköping (Mem) till Karlskrona i söder då Stockholms skärgård (nästan) med Roslagen i norr och Trosa skärgård i söder bildar egna kustlinjer. I vår ungdom paddlade vi kajak, fyra grabbar och två kajaker, mellan Femöre Huvud utanför Nyköping till Figeholm Oskarshamns kärnkraftverk genom några av Sveriges vackraste (egen kurs) skärgårdar som S:t Anna, Gryt, Misterhult och Kråkelunds skärgårdar, en oförglömlig upplevelse några varma sommarveckor 1975. Ett äventyr som säkert påverkar vår uppfattning om vad som är det egentliga Ostkusten.
Åker vi bil, vilket vi alltid gör numera, får Ostkusten vara E 22:an mellan Västervik och Oskarshamn (hardcore) eller en lite mer liberal uppfattning mellan Söderköping och Karlskrona. Vårt flitiga bilkörande under åren längs Ostkusten resulterar ibland i några bloggar. Det kan handla om tennismatcher, turiststopp på namnkunniga platser med spännande ortnamn eller lyssnande på sportradion. I bloggar där vi präntar ned våra iakttagelser och funderingar, som vi här samlar utan inbördes ordning.

Påskallavik, Oskarshamn, Juholt Land 

Kistalight på besök vid Källströmsgården utanför Oskarshamn tar rygg (rumpa) vid grandios dam och passar på att fika  även om timmen är sen och cafeterian är stängd. Bild Mimmi och Kistalight – klicka gärna på fotot! Läs mer i Juholt Land – Kistalight i Påskallavik!
  • Mörtfors mellan Västervik och Oskarshamn 

    Kvarnen i Mörtfors, röd byggnad med vita knutar som speglar sig i Marströmmen, byns hjärta och prunkande växtlighet. Vatten som porlar rogivande i åns trappor och bara några hundra meter senare blir Marforsen innan ån virvlar ut i sjön Maren. Bild Thommy Sjöberg Läs mer i Mörtfors Light!
  • Kalmar, Final Light, Kalmarspelen 2020

    Kistalight har varit i Kalmar och lirat tennis i Kalmarspelen 2020. Här bild efter finalen HS 55 från årets finalpar segraren Anders Alriksson och tvåan Kistalight/Thompa. Segraren fick två rör med bollar och tvåan Thompa en rulle tejp för sitt tennisracket.
    Precis vad jag behövde!
    Ska absolut fixa till handledsgreppet med lite fräsch tejp! Läs mer
    Final Light Kalmarspelen 2020!
  • Karlskrona, Aspö Light och lite grustennis

    Kistalight har varit på en liten roadtripp i veckan - några intensiva dagar med deltagande i tennisturneringen Karlskrona Open på grus vid ABB-Arena strax utanför staden och med ett besök i Blekinge skärgård på Aspö.
    Små lätta moln på min himmel som är blå...
    Läs mer i Aspö Light och lite grustennis!
  • Ölandsbron, Glad Påsk Light 2021


    Ölandsbron får också vara med i en Ostkustem Light Remix! Kistalight önskar alla vänner, gamla kolleger, arbetskamrater, grannar och släktingar en riktigt Glad Påsk med många påskägg, påskekrim, anpassat umgänge (coronatider) och några goda TV-serier, hopp om vaccin, bra R-faktor, varmare väder och goda tider med en smäktande ballad av Molly Sandén och några egna verser från vårt Norra Öland. Läs mer om egna schlagerförsök på Glad Påsk Light 2021!
  • Här kommer några bloggar till från Ostkusten! ...

Måltorka i de bästa av medier,  Mellan Jämserum och Söderköping
Expressionism Light, Gladhammar
Sverige VM-Brons - Mimmi Larsson Light, Gröndals IP Kalmar
Aspö Light - Vandrarhem, Världsarv och lite Asfalt Strax söder om, 25 minuter, från Karlskrona. Visst ja, undrar om inte Kalmars Jägarinnor Light, kvalar in i den här samlingen av bloggar , direkt från Kalmar, 1990-tal, Marlboro Light, konditori Fiesta och Tove Folkesson!
 

©Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight sommarölänning said...

Apropå att snäva in en bygd!
Vad är Ostkusten, Ådalen eller Österlen? Se resonemang ovan!
Kistalight som just har läst Öland brinner av radiojournalisten, Svt och SR P4 Radio Kalmar, Sigrid Edsenius som handlar om dubbelmorden (2006 och 2012) och våldsamma bränder på Norra Öland. Blir möjligen en blogg om det i framtiden!
Sigrid Edsenius bok är också en bok om människorna, naturen på Norra Öland och den väldigt speciella natur som finns där. Ofta nämner hon den norra udden i texten utan att riktigt karakterisera (definiera) området. Där finns tre unika naturvårdsområden skriver hon; Neptuni Åkrar med sina klapperstensvallar (kalkflis) och blommande blåeld på försommaren, Trollskogen med sina krumma lågt växande tallar härdade av vind och väder och den över en mil långa Bödabukten med sina sandstränder, ibland revlar, och sanddyner bundna av starrgräs för att undvika sandflykt. Bödabuktens strandstränder; Böda Sand, Lyckesand och Homrevet är en perfekt match för sommarturism; sol, bad, party, friluftsaktiviteter och lite hm .... hm i en bra mix av kommersialism, fri natur bortom tingel tangel och familjeliv för småbarnsföräldrar.
Men vad är då egentligen Norra Udden?
Kistalight föreslår att man tänker sig den som en stående triangel med basen i Bödarondellen - Enerumsvägen upp till Byxelkrok och spetsen vid Långe Erik och Trollskogen.
Tjoho för detta en fantastisk mix av tre naturvårdsområden; Neptuni Åkrar, Trollskogen och Böda Sand plus en av Sveriges solsäkraste platser Byxelkrok med air av gammal badort, fiskeby, båtförbindelse med Smålandskusten, nöjesställe och kontaktpunkt för ölänningar, turister, sommarboende och också scen för ett i rättslig avseende inte uppklarad dubbelmord 2006 i Mellby Byxelkrok.
Apropå Norra Udden ...