Thursday, September 30, 2021

Bok Olle i Byxelkrok Remix

Bok Olle i Byxelkrok överlåter sin boklåda till hugade spekulanter, se Facebook Bok Olle och Blocket se ÖverlåtelseBok Olle är en kulturinstitution på Norra Öland. Efter 37 år tycker han det det är dags att lämna över stafettpinnen till den yngre generationen när det gäller litteraturens spridning och väl och ve på Norra Öland för turister, sommarölänningar och de fast boende. Kanske dags för lite nya grepp; Café, författarmöten med uppläsning och ett litet glas i samarbete med kiosken på andra sidan gatan, eller trubadur, guidade visningar på norra udden och utvidgad satsning på Ölandslitteratur. Annars räcker konceptet långt med litteratur som förströelse, lättlästa  serietidningar med ett och annat inte riktigt PK magasin med gammaldags syn på kvinnor och sex, blandat med feel-good litteratur, deckare och kokböcker. Kanske vi skulle ta över Mimmi och jag och utöka sortimentet med kistalight må-bra böcker. Visst ja de är utsålda, SOLD OUT, se Kistalight Box, Egenutgivning Lighpå förlaget. Nja ... den nya Bok Olle eller kanske rent av en Bok Olla behöver säkert tillhöra den nya digitala generationen som vet vad som förstör på stranden, i hängmattan eller i sommarnatten! 
Kistalight Marknadsanalytiker i Olle Länsbergs  (Käre Johns
anda eller som en sann erootisk Lindeman) said...

Kistalight gör en analys av marknaden på Norra Öland.
Vilka är de potentiella kunderna för en Boklåda med kulturhäng?

1) Campare (husvagnar, husbilar, tältare och de som hyr småstugor); vad gäller för intressen och behov?
Sol, bad, umgänge och grilla,  lite sex om det inte blir för många öl på kvällen och dagar när det regnar kanske man hittar vägen till BOK-Olles låda.
2) Sommarölänningar med egen stuga; sol, bad, umgänge och grilla, spika på verandan, klippa träd, gräs och buskar, möjligen en aning kultur, lite sex om det inte blir för mycket zippande av rosévin på verandan!
3) De fast boende; sol, bad, umgänge och grilla, vänta ut sommarturisterna tills de åker hem, möjligen lite kultur om det är något riktigt mustigt a la Robert Gustafsson, lite sex om inte bärsen och några rejält starka glas blivit för många.
4) Naturtokarna (Kistalight och Mimmi), de som vill uppleva och undersöka Neptuni Åkrar, Trollskogen, Böda Sand och Byerums raukar; sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om de inte är alldeles för utpumpade efter allt spring på klapperstensfält, vimlande bland vindpinade tallar, solbadande mellan gräs-starr-bevuxna sanddyner, nakenchocker på Lyckesand och klättrande på raukar.
5) Motionsgalningarna, cyklar, springer, surfar eller vad som nu gäller för dagen (mode) även för dem gäller sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om de inte är alldeles för upptagna av att planera morgondagens motionsövningar.
6) Golfare, padelspelare eller tennismotionärer lever i sin egen bubbla men även de gillar sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om de inte är alldeles för frustrerade över uteblivna lyckade servereturer eller att inte svingen var till belåtenhet eller putten gick överstyr under dagen. Kultur och böcker - nja ... kanske!

En rejäl satsning på Ölandslitteratur tror vi dock absolut på! Med support av kreativa idéer ... och visst vore det mysigt med ett riktigt Kultur-Café häng för utställningar, föreläsningar, författarträffar, månadens konstnär, PK-sallader med något glas som serveras vid enkla bord med utsikt över norra Kalmarsund med Blå Jungfrun i trolskt blickfång och Smålandskusten som skymtar i väster, gärna bokade via trendig app så att alla får plats. Njut, umgås och mys via bokad App!

Bok Olle i Byxelkrok en gång till!



Bok Olle i Byxelkrok skjuter skarpt från höften med ständig Bokrea eller är det Tokrea? Bild: Thommy Sjöberg

Sommarläsning hej…hej - ingen kris för bokhandeln i Byxelkrok. Här märks inte den hårdnande konkurrensen från böcker inköpta via Internet och här anordnas inte kringverksamhet som författarjippon, trubadurer och vinprovning.
Skulle det istället för ovanlighetens skull vara en dag med regn i det soliga Byxelkrok kan du alltid besöka Bok Olle.
Där är det alltid bokrea.
På bokhyllorna samsas serietidningar med både västerns och äventyr av mer vågad erotisk art. Massor av pocket deckare och thrillers men även litterära romaner och chiclitt, kokböcker trängs med feelgood litteratur och förstås, känd som mjukporr, en serie berättelser av Olle Länsberg. Han som startade boklådan.
Faktiskt kan även den mer litterärt kräsne, kultursnobben om man så vill, göra fynd. Under åren har undertecknad köpt en avhandling om Jean Paul Sartre, skriven av en av hans unga begåvade kvinnliga uttolkare Annie Cohen-Solal en lyriksamling med New Yorkpoeter och senast en festlig bok om Henry Miller av Erica Jong.
Hon som var rädd att flyga!
Minns ni?
Aktuell i dag är Martina Lowden och hennes succé och bloggbok Allt utgiven på Modernista. Den finns det travar av i pockethyllan.
Längst fram i butiken tronar Bok Olle jr en smula kärv med ett bord av Ölandslitteratur till facila priser. Där trängs storheter som Ulf Wickbom med sin serie av böcker om Norra Öland och där finns Linnés Öländska resa och sist men inte minst ABC…Kistalight som här kan inhandlas till det mycket goda priset av 100 riksdaler.
Allt i bokreans egen butik - Bok Olle i Byxelkrok.
Shoot man!
Shoot!
Sommarläsning hej…hej!
Kistalight said...

Tjoho! Det har blivit några bloggar om läsupplevelser genom böcker inköpta hos BOK-Olle!
Se Shoot Man - böcker från Bok-Olle i Byxelkrok om ingen mindre än Jean Paul Sartre av Annie Cohen-Solal, se Shoot Man - böcker från Bok Olle i Byxelkrok!

Se även Sensommar Läsning Light om den gamle vivören, författaren, storläsaren och brevskrivaren Henry Miller som får sin biografi berättad av den utomordentliga kvinnliga erotikuttolkaren Erica Jong. Helt i Bok Olles anda!


© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight Marknadsanalytiker said...

Kistalight gör en analys av marknaden på Norra Öland.
Vilka är de potentiella kunderna för en Boklåda med kulturhäng där?

1) Campare (husvagnar, husbilar, tältare och de som hyr småstugor); vad gäller för intressen och behov?
Sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om det inte blir för många öl
2) Sommarölänningar med egen stuga; sol, bad, umgänge och grilla, spika på verandan, klippa träd, gräs och buskar, möjligen en aning kultur, lite sex om det inte blir för mycket zippande av rosévin på verandan!
3) De fast boende; sol, bad, umgänge och grilla, vänta ut sommarturisterna tills de åker hem, möjligen lite kultur om det är något riktigt mustigt a la Robert Gustafsson, lite sex om inte bärsen och några rejält starka glas blivit för många.
4) Naturtokarna (Kistalight och Mimmi), de som vill uppleva och undersöka Neptuni Åkrar, Trollskogen, Böda Sand och Byerums raukar; sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om de inte är alldeles för utpumpade efter allt spring på klapperstensfält, vimlande bland vindpinade tallar, solbadande mellan gräs-starr-bevuxna sanddyner och klättrande på raukar.
5) Motionsgalningarna, cyklar, springer, surfar eller vad som nu gäller för dagen (mode) även för dem gäller sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om de inte är alldeles för upptagna av morgondagens motionsövningar.
6) Golfare, padelspelare eller tennismotionärer lever i sin egen bubbla men även de gillar sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om de inte är alldeles för frustrerade över uteblivna lyckade servereturer eller att inte svingen var till belåtenhet under dagen. Kultur och böcker - ja ...