Friday, November 29, 2019

Från Annelundsbron till Sofo Zlatans Nya Tröja

Tusen anledningar att besöka Nackas hörna!? Kistalight kommenterar och Zlatanerar en blogg! Bild från video när hjältarna från VM 58 besöker Katarina Bangata och Nackagubben. 

Men vad är det för ljusblå miffare, MFF-fans, maskerade till mörka gnagare, som vimlar runt på Nackas Hörna?
Med mystiska boxar liksom lite större än innebandy väskor som smyger runt och tisslar och tasslar.
Är det en nedmonterad Zlatanstaty i delar som ska smugglas upp från Malmö till Stockholms Söder?
Detta pompösa teatraliska konstverk som lätt kan föra tankarna till både en fascistisk konstsyn, minns Leni Riefenstahl och Berlin OS 1936, eller har inte statyn vissa likheter med Sovjettidens pompösa verk inom politruk konsten när man ska berätta om arbetarklassens hjältar.
Nä AIK Black Army gossarna gjorde rätt när de sa nej till Zlatan utanför Friends Arena!
Några på Svenska Fotbollsförbundet måste ha haft hjärnsläpp när de gjorde beställningen och valde ut statyn, och nu kanske Zlatan statyn sett sina bästa dagar i Malmö, blev en kort sejour i så fall, men på Stockholms Söder hör den förstås inte hemma.
Zlatanstatyn - aj ... aj!
Fotboll! 
After all it`s only rock´n roll eller är det mer än så?

Zlatan köper in sig i Hammarby.
Blir en Matchtröja på kapitalistiskt sätt (drygt 20 procents ägande) men han lär få svårt att få reellt inflytande i Bajen eller i någon annan svensk fotbollsförening. 
Ännu gäller 51 procent regeln så viktig inom svensk idrottsrörelse och svensk fotboll. Det är medlemmarna som bestämmer och anger inriktning för sina klubbar genom att rösta på årsmöten.
Fotbollsfans är inte att leka med!
Men visst kan han tillföra mycket kunskap, kontakter, en massa energi och förstås tumult till Bajen.
Kul också att Zlatan väljer Sveriges kanske mest populära fotbollslag, alla lantisar som flyttar in i Stockholm, väljer Bajen som sitt lag. Dessutom spelade de den roligaste och målrikaste anfallsfotbollen av alla lag den senaste säsongen.
Vilket är Allsvenskans mest publikdragande lag?
Jo Bajen!
Visar ändå på ett gott (fotbolls) omdöme hos Zlatan!

Balkangung "ic" från Bajen 

Det var match bort i arenan i lördagsnatten,
i publikhavet gick ramsor av spelet och skratten
det var Rojic och Bojanic ,
det var tjo, det var hopp, det var hej
och strategen Kacaniklic med spel i blick
och den följsamme Mats Solheim i Stabaeck
/ _ _ _ /
Tankovic och Djurdjic lirare och tokar med ruscher längs kanten
för dudeli, dudeli, dej!

... aj...aj för stavelser och rim! Vad skulle Fröding säga? Dikta gärna vidare!


Visst har Zlatan mycket gemensamt med Nacka Lennart Skoglund Söders store lirare och bolltrollare!
Både Nacka och Zlatan formade sitt bollsinne (teknik) och känsla för liret på gatan (streetkids) i sin barn och ungdom.
Katarina Bangata och Rosengården var adressen!
Bägge lirarna har både charm och slagfärdighet i repliken!
Båda hade sina stora genombrott i Italien, båda har vunnit flera italienska mästerskap (scudetton) med Inter. Troligen är dom genom tiderna de två mest populära svenska spelarna hos de italienska fotbollsfansen plus GreNoLi förstås!
Både Zlatan och Nacka har dessutom blivit folkkära som någon sorts seriefigurer! Nacka som cartoon i en serietidning och Zlatan som en humordocka i ett franskt humor och satirprogram i TV, Les Guignols de Lìnfo.
Kanske Nacka hade behövt mer av Zlatans tuffhet och Zlatan hade behövt lite mer av den snälla killen Skoglund.
Men då vore han ju inte Zlatan förstås!
En fråga kan man dock ställa sig i dag!
Vem älskar egentligen Zlatanstatyn?

Kistalight på Zlatan tour

Kistalight har varit turist i Malmö någon dag och bott på Eriksfälts vandrarhem - klart vi gör en Zlatantour! Start vid gångtunneln upp till Johan Cronmans väg i Rosengård. Bild Thommy Sjöberg - Klicka gärna på bilden!
En av Kistalights mest piratkopierade bilder genom åren!
Se Värdegrund och källkritik!
Kistalight hävdar alldeles bestämt att bilden har en konstnärlig verkshöjd! Ljuset i tunneln med de små dagisbarnen och deras fröknar i centrum. Bilden andas multikulti och framtidstro på gränsen mot Rosengård.
Det berömda Zlatancitatet ovan! Man kan ta en kille från Rosengård men man kan inte ta Rosengård från en kille.
Påminner för övrigt väldigt mycket om en titel hos en gammal Carl Perkins låt.  Carl Perkins rock a Billy pionjär och låtskrivare:  You can take a boy out of country  ...
Här några bloggar från Kistalight om gubben Skoglund och Zlatan!
  • Från SoFo till Mosebacke Remix  Quiz och videobitar bland maskrosbarn, bollkonstnärer, gudomliga skådisar, rocksångare, poeter, tecknare, springschasar, hipsters, hackers, älskade statsråd och en och annan författare
© Thommy Sjöberg

Tuesday, November 26, 2019

Bitar och Skärvor Kistalight vid Hornstullsstrand

Kistalight vid Hornstulls strand på spaning bland trångbodda hipsters och veganer juli 2017! Bild framför konstverk av Backa Carin Ivarsdotter och Monica Larsson. Verket heter Miraculum 510 och är från 2004. Bild  (klicka gärna) Thommy Sjöberg

En bildvägg av skärvor och reflexer men inte är det som min barndoms kvarter när jag var liten knodd (elev) på Högalidsskolan och hängde på Bergsunds Strand med kompisarna från kvarteret (det vimlade av ungar) Benke, Björn, Bertil, Bo som var trillingar, glada Titti och Birgitta med det långa håret och stadsdelen som kallades knivsöder men A-laget finns kvar och matinébiografen Rio har blivit PK och ännu ligger den gamla badbåten Liljeholmsbadet kvar med sin patina av gamla arbetarklasstider och kvinnobad.
I dag firar vi vid Hornstullstrand att sedan en tid är alla titlar, pappersversioner av s k böcker, slutsålda på  Kistalights förlag.
Det är inte lätt att vara indieförfattare! Vara cool och låtsas som att allt skrivande bara rinner över en (inspiration) hm...hm mer än 1000 bloggar var kommer de ifrån? Liksom så där utan en massa gnet och arbete! Både Mimmi och omgivningen syns ibland förvånade! 
Vad gör du i dag? Puh skönt ändå att bara vara en lokal kulturnisse! 
Inte en massa ståhej, tjo och tjim och uppmärksamhet utan just få till det man gillar allra mest; skriva, läsa, flanera och fundera, gå på promenader i novemberdiset (wow) så är det förstås hur kul som helst att vara morfar och umgås med sina nära och kära, fika och luncha med kompisar, resa på weekendtour med Mimmi, cykelturer och chilla på Norra Öland med vänner och kultur-häng på Moderna och trixa med en och annan tennisboll i gruppspel och turneringar. Kanske samla bloggarna i en Absolut best of Kistalight?
Något för en box? Hur som helst här något om vad som hänt med bitarna från bloggarna!


Fem pappersutgåvor (så kallade böcker) i mindre format, short stories, på eget förlag, All Sold Out, och sju e-books i miniformat, for free, publicerat på förlag, Smashword Edition, från Silicon Valley. Det senare mest för att pröva på och se hur det fungerar med den digitala formen!
Vi står liksom och stampar här på Kistalight, det gör vi mest hela tiden, och funderar på hur vi ska kunna gå vidare med bloggandet och skrivandet. Nu tror vi att vi kan gå hitta en väg med våra mer än 1000 bloggar som grund för vidare berättelser? Bitar och Skärvor från Kistalight!
Jag skulle ringa om jag hann
men tappa bort ditt efternamn


© Thommy Sjöberg

Tuesday, November 12, 2019

Closed for Holydays CFR Light

Författaren, feministen och filmfantasten Susan Sontag - lavering Carl Fredrik Reuterswärd
Kistalight passar på att läsa Carl Fredrik Reuterswärds Closed for Holidays Memoarer med avslutande essä KILROY av Ulf Linde efter att ha sett utställningen CFR på Moderna Museet.
Boken har stått till sig i bokhyllan efter ett kanon inköp, rea på bokrean!
En trevlig och underhållande bok av CFR; om alla hans kontakter i konstvärlden, kompletterat med anekdoter och berättelser om utställningar, konceptkonst, happenings där CFR tillhörde avantgardet. Från Hylands hörna, via mystisk lavendeldoftande föreställning på Alléteatern vid Narvavägen till gäddan på Moderna som visade sig vara från Danmark.
Vilket i dag väcker en viss munterhet!
Från ungdomen finns också roande äventyr med CFR som ung sjöman med uppdrag att färgsätta rör på M/S Vinterland ett av Broströmsrederiernas dåtida modernaste fartyg. Uppdraget kom sig av att CFR hade vunnit ett förstapris på Konsthögskolan med ett färgsystem för att måla fartygets alla rör enligt ett sinnrikt mönster. Målningen av rör och sprinklers för CFR runt Medelhavet i en sex månader lång resa. Resan innebär också en hel del festliga erotiska äventyr som skildras med penna och kolteckningar, troligen gjorda efter CFR;s stroke, inte helt PK i #Metoo tider.
Kul med mycket kraftfull kolsvärta!
Undrar om inte en av CFR;s stora talanger är hans förmåga att teckna porträtt av vänner bland konstnärer, författare, konstmecenater, kritiker och andra profiler inom konstvärlden.
 Några som fastnat med ritstiftet, kolpennan, pennteckningen eller laveringar är författaren, feministen och filmfantasten Susan Sontag även berömd för sin essä Om Fotografi, se tusch och lavering ovan!
 Några andra är beatförfattaren Bill William Burrough, Michel Tournier, konstnären Fernand Leger som också var hans lärare, Jean Tinguely, Peggy CFR;s hund, Jasper Johns, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Pontus Hultén, Clas Oldenburg, John Cage, poeten WH Auden, Robert Lowett, Joeph Heller han med Moment 22, Stellan Mörner, Maqrcel Duchamp som alla popmodernister har en speciell förkärlek till, Man Ray surrealistisk fotograf, Öyvind Fahlström, Simon Brehm något överraskande, Else god vän och ballerina från Köpenhamn, frun Anna, Evert Lundquist, Meret Oppenheim, David Hockney, Francis Bacon, Jean Dubuffet, Jean Paul Sartre, Truman Capoté, Charlie Chaplin, Jeanette Bonnier och Göran Gentele.
CFR;s galleri ovan (namedropping är också något av ett avantgarde inom konst och litteraturvärlden på 1960 och -70-talet.
En experimentell och nyskapande tid för konst, film och litteratur och Moderna Museet i Stockholm storhetstid.
Teckningarna med porträtt kompletteras med anekdotiska berättelser från konstvärlden varav några når milt absurda höjder. Memoarerna tillägnas Meret Oppenheim och Ulf Linde även Marcel Duchamp hyllas och ett kapitel i boken skildrar hur CFR och hans vän Bruce O`Connor besöker Philadelphia Art Museum och kikar på originalet till Duchamps The Bride Stripped Bare by Her Bachelors Even från 1915-23. Originalet, Det Stora Glaset, har en del skavanker och krosskador jämfört med Ulf Lindes replik på Moderna Museet i Stockholm.
Den gåtfulla glasmålningen analyseras inte i detalj!
Det Stora Glaset, The Bride get stripped ... Marcel Duchamp 1915 -23 från Philadelphia Art Museum. Finns även en festlig teckning i Memoarerna av Bruden och CFR med vännen Bruce framför verket.

Både Bruce och CFR är överens om att det är ett mästerverk med mycket frihet och stor humor. The Bride is up here, de nio männen är här nere. De låter henne strippa naken. De påverkar hennes egen önskan om orgasm. 
En komedi, en sexuell komedi. Bruce
Marcel Duchamp ville aldrig utesluta humor! CFR
Göra vad hon vill i övre halvan medför djup förstämning bland herrarna i nedre halvan!
Ingen tror jag kan fatta det stora Glaset!
Friheten är för stor! Bruce O`Connor

Kistalight som just nu läser Gösta Berling av Selma Lagerlöf (går lite trögt trots Selmas livliga berättande) kommer att tänka på kavaljerna på Ekeby och majorskan när vi läser titeln The Bride stripped bare by her bachelors even men Gösta Bergling var ett romantisk drama medan Marcel Duchamps Det Stora Glaset The Bride ... mer är en romantisk komedi med absurda förtecken och festlig fantasi.
Den lekande människans signum!
Marcel Duchamp har också gett ut en grön box med kommentarer till The Bride ... , The Green Box 1934, en bok med noter, skisser, tankeflöden (stream of consciouness), och tillägg som ytterligare gör verket Det Stora Glaset gåtfullt.
Dock beskriver han att hans lustiga bild är avsedd att skildra det erotiska mötet mellan Bruden i övre panelen och hennes nio Bachelors som skrämda är samlade i den nedre panelen bland ett överflöd av mystiska mekaniska apparater.
Det finns en replik av Det Stora Glaset på Moderna Museet i Stockholm från 1961 skapad av Ulf Linde och Marcel Duchamp. En annan replik finns från 1966 på Tate Gallery i London.
Marcel Duchamp får konsten, ha ...ha, att överraska och bli kul!
Ett cykelhjul på en pall, en skyffel på väggen och en urinoar signeras och blir konst, fixat, klappat och klart (ready mades), Mona Lisa får mustasch och Marcel leker med identiteter och uppträder som Rrose Celavie.
Hur kul som helst!
Marcel Duchamp slutade med måleriet och att utsätta sig för terpentin ångor men ett skarpt intellekt hade han och han lär under en period ha tillhört franska landslaget i schack. Visst kan man förstå att hans idéer om konst och lekfullhet  inspirerade CFR.
Meret Oppenheim som CFR hyllar i Memoarerna får också några kapitel. CFR berättar historien om ett par damkängor från Operan som förvandlades till ett av Merets mer berömda konstverk. Konstverket som fått namnet Ma Gouvernante (My Nurse) är en replik från 1936. Originalet är förstört men Meret Oppenheim med CFR som assistent skapade en nygammal version av verket till Merets stora retrospektiva utställning 1967 då verket, pumpsen, också köptes in av Moderna Museets vänner. Meret Oppenheim som ser tillvaron med surrealistiska (lekfulla) ögon lyfter fram oväntade sammanhang.
Kvinnlig längtan, lust eller bara ett par pumps kan man fråga sig när man betraktar verket.
Visst illustrerar CFR Meret O;s pumps i sina memoarer. Han tecknar också av hennes flygväska, handbagage, som hade hundben med små hjul, tror också att det fanns lite päls på väskan. Benen var av trä och gjorda av Meret själv och mycket naturtrogna och kunde monteras av och på vid flygningen.
Klart att Merets väska väckte en viss uppståndelse i ankomsthallar med väntande besökare.
Stirrande ögon på varsin sida av ett frågetecken!

Betyg för CFR;s Memoarer Five Closed for Holidays of Five!

© Thommy Sjöberg

Tuesday, November 05, 2019

Läslov Light

Klart att vi har haft Läslov Light på Kistalight!
Blev en brokig samling böcker som blev lästa under Allhelgonaveckan.
Allt från barnböcker; Lars Lerin, Trollen är inte hemma, en mycket vacker barnbok med akvareller från naturen kring Hammarön och norra Vänern. Lars Lerin är också en mycket fin berättare när han berättar för Rafael 3 år om trollen i skogen.
Lyckligtvis är inte trollen hemma!
Till barnböcker för de lite större; Filmmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis, trevlig bok med rent av mysiga intriger, festliga karaktärer och lek med pusseldeckargenren i en härlig fiktiv småstadsfantasi i Valleby.
Klart att Lasse Majas detektivbyrå reder ut de ruskiga brotten.

Vi har även läst ut en tänkt Nobelpris tippad författare som Joan Didion, Ett år av magiskt tänkande, som legat till sig i bokhyllan. Joan Didion är detaljernas mästarinna och här får hon något att smärtsamt ta itu med. Hennes man John dör plötsligt i hjärtattack och hennes dotter Quintana är svårt sjuk i mystisk sjukdom (influensa? som leder både till lunginflammation, blodförgiftning och medvetslöshet). Under året efter maken John Dunnes död ska Didion bearbeta sin sorg och leva med dotterns svåra gåtfulla sjukdom. Joan Didion som är en lugn balanserad logisk människa, läser journaler, pratar med läkare och kloka vänner, men någonstans tar hon inte till sig makens död.
Det blir ett år av magiskt tänkande i väntan på att maken John trots allt ska komma hem!
När årets Nobelpristagare Olga T och Peter Handke just inte finns att köpa i bokhandeln eller att låna på Kista bibliotek får det duga med en annan gammal vinnare som Wislawa Szymborska och hennes sista oavslutade samling Nog nu som jag lånar på bibblan. Szymborska som är poet kan beskrivas som en författare som  överraskar oss med ständigt nya blickar, synvinklar och upptäckter och får oss att häpna vid läsningen.

Dessutom lånar jag Mizeria på Kistabibblan av Melody Farshin Kistagrannen (Husby). Melody är en av flera unga talanger i orten, 164 .. Kista, se vår blogg 164 Orten Light. 
Melody har skrivit en ungdomsbok om tvillingarna Ali och Aicha och deras föräldrar mamma Mona och pappa Baba Hussein, tvillingarnas kompisar; Osman som fick bli vuxen över en dag, Sibel, Misha och Nano som Aicha blir hopplöst förälskad i, Nano som plötsligt försvinner (häktad)!
Mizeria är lättläst i korta kapitel. Det märks att Melody är van vid att berätta historier gärna med en komisk knorr på slutet. Det handlar om familjen och livet i förorten. Språket är rappt med en hel del förortsslang som sätter rytm och färg till skildringen. Det saknas lexikon för den oinvigde (går säkert att googla) men förståelsen funkar bra ändå, orden kan ses och förstås i sitt sammanhang. Slangen känns äkta och språket är inte konstruerat som hos Jonas Khemeri i Ett öga rött där han arbetar med raka ordföljder för att få det att låta som (förortslingo) invandrarsvenska.
Genom att storyn berättas av tvillingarna Aicha och Ali blir det en parallell handling som driver berättelsen framåt och det skapar närhet.
Melody har (gör) många fina och roliga iakttagelser av förortslivet stand up komiker som hon är, den iranska (Mellanöstern) kontrollerande och dominanta mamman, den tilltufsade av allt för många dubbeljobb pappan Baba med fjärrkontrollen, underdog perspektivet hos Ali, Aicha och deras kompisar som skapar en nerv och festlig nästan existentiell distans till vuxen och svennevärld.
Humor och svartsyn som ett sätt att överleva i tillvaron.
Boken, Melodys roman, är säkert tänkt att få en fortsättning, det märks att hon arbetat mycket med de sista kapitlen, som har en mycket dramatisk vändning med dödsskjutningar som ingen av de inblandade riktigt tycks rå över eller kan hantera.
Blir en existentiell nattsvart skildring och här finns det ingen plats för humor som kan lindra smärtan.
Visst är han, Ali, väl oskyldigt häktad och ställd inför en rättegång där det saknas väsentliga bitar i utredningen.
Hoppas vi får veta mer i nästa bok!
Betyg, hoppas, fem oskyldigt dömda Ali av fem!

© Thommy Sjöberg