Thursday, May 31, 2018

Lars Lerin Light på Sandgrund

Lars Lerin med akvarell av husvagn som om en Rembrandt från Hagfors hittat vägen till Värmlands landsbygd.
Ett konstverk från kulturens bakgård (hillbilly united) bortom de glamorösa salongerna.
Vilket ljus kring husvagnen!
En ljuskälla av kraft kontra en mörk omgivning!
För att fånga ljuset krävs det också mörka penslar!
Tyvärr syns reflexerna av Kistalight och bakgrund på en av Lars Lerins starkaste målningar på hans permanenta utställning på Sandgrund i Karlstad.
Igår gjorde vi Karlstad på en av årets första varma dagar, sommarljus trots att det är maj, knökfullt längs de inglasade uterestaurangerna längs Stora torget.
Ståplats, ymnigt drickande av drinkar, shots och ett sorl som får taken att lyfta.
Det är lite som på Sjöstugan i Byxelkrok på Norra Öland i midsommartid när det begav sig.
Kistalight blir bjuden av Mimmi och barnen (fortsatt 70 är det nya 50). Vi får bruschettas som förrätt som vi inte har beställt, passar dock bra till drinkarna sedan blir det varmrätt, köttbit, sallad lite, frites och ett glas rött. Vi skojar om Robinson, Big brother om konsten att gå vidare i både dokusåpor eller i konsten att lyckas på jobbet.
Ska du gå till semi måste du le hela vägen, vara trevlig och kunna samarbeta (mobba och integrera lite lagom)!
Kistalight är inte van att hänga på krogen, vi förundras över alla glada karlstadbor som svingar i sig sina drinkar medan vi föröker prata om vad som skapar kreativa miljöer.
Hos Lars Lerin och hans lärlingar står miljön, ofta Sandgrund, i centrum, ställa i ordning material och möjligheten att få möta, bjuda in, personliga konstnärer (förebilder) som ska inspirera och få igång processen att skapa plus hans förmåga (empati) i kontakten med ungdomarna. Kistalight pratar om liknande försök i miljöer kring Järvafältet i Stockholm och berättar om sin gamle elev Hamed K som driver en musikstudio på ungdomsgården till Rinkebyskolan. Där elever kan komma att pröva att skapa musik, pröva sina idéer utan prestige, betygsättning och med Hamed som inkännande studioman. Liknande projekt finns med Berättarministeriet i Husby och en förberedande arkitekturlinje på Tensta Gymnasium. Den senare dock en formell utbildning.
Dagen efter vimlar vi runt på Sandgrund.
Lars Lerin har hittat sin egen plats här på Sandgrund i konstens kretslopp.
Både finkultur och en bred folklig artist på samma gång!
Hit hittar människor som vanligtvis inte går på galleri eller konstsalong!

Det kommer mera...
© Thommy Sjöberg

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home