Sunday, January 24, 2010

Den röda väskan Light

Mona i hetluften med sin röda väska – darra månde regeringen - när de förstår den riktiga innebörden av vitsen med en röd handväska. Bild Svd

- Nya strategier?
- En dold agenda?
- Den röda faran!
- Dags att samla röster!


Vill man förstå den revolutionära innebörden av Mona Sahlins röda handväska ska man läsa Lasse Bergs bok Gryning över Kalahari eller lyssna på hans sommarprogram från 2009. Där sätts handväskan in i sitt rätta idéhistoriska sammanhang och blir en viktig del i människans utveckling mot ett mer rättvist samhälle!
Kistalight har skrivit förr om detta här på bloggen.
Här ett utdrag från Kistalight Academy.

Shoppa väska!
Någonting borttappat?
Blonda och mörka skönheter i Kista galleria!
Högklackat och svängande höfter
chihuahan i handväskan,
urringat och getingmidjor
massor av hud och minimalt med tyg.
Sorry lads, tjejerna här söker inte en man.

På språng med väskan full av nötter?

Milstolpar i människans historia är när vi reste oss
och började gå på två ben och frigjorde händerna
för att bära hem mat.
När vi tämjde elden för att laga maten
och när vi började frambringa ljud
och tala med varandra.
- En höjdpunkt!
Nästa viktiga vändpunkt är när vi uppfinner handväskan
och kan bära hem kanske tjugo kilo nötter och rötter
och börja hjälpa varandra utöver familjen.
Då startade möjligheterna till ett unikt mänskligt samarbete.
- Ett litet steg för människan och ett stort språng för mänskligheten!
Tänk på det ni alla kritiker av att shoppa dyra väskor.
Man måste ha lite perspektiv.
Vem vet när det är dags att samla nötter igen?
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om mode Andra bloggar om Mona Sahlin
- Pst!
- I Den röda väskan ska förstås tillbakatagna röster från Moderaterna läggas.
- Till det nygamla arbetarpartiet från Fredrik!
©Thommy Sjöberg

Saturday, January 23, 2010

Milleniumtrilogin – Hemligheter Light

Noomi Rapace som gett Lisbet Salander ett ansikte - en digital Pippi som kan nita både mc-värstingar och monstergubbar.
Veckan som var – Kistalight stretar på med sitt knog på högstadiet och nu med vårterminens nya schema – kommer att skicka ett litet bidrag till Haiti när lönen kommer. På kultursidorna fortsätter följetongen med Stieg Larssons och eftermälet kring Milleniumtrilogin.
Kurdo Baksi har skrivit en vänbok (sic!) där han bland annat berättar en anekdot om hur Stieg intervjuar sig själv (yrkestrick?) för en artikel i TT. Journalister är liksom lärare och säkert andra yrkesgrupper idealister när det gäller den egna yrkesrollen – solen har inga fläckar – fel får inte förekomma.
- Vi lever i den bästa av världar!
Både Kurdo Baksi och den gamle kollegan Anders Hellberg på TT tycks vara förundrade över Stieg Larsson har skrivit Milleniumtrilogin.
- Han kunde inte skriva säger Hellberg och refererar till deras tid som kolleger på 1970-talet. Båda tycks även ha en viss tilltro att Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson skulle kunna ligga bakom hantverksskrivandet av Milleniumtrilogin.
- Tja Vad kan man säga?
Ett sätt att skapa uppmärksamhet kring Baksis vänbok om Stieg Larsson?
- En gratis reklamkampanj!
- Mytbildningen kring Stieg Larsson späs på och det säljs ytterligare milleniumböcker och filmer och kanske några vänböcker av Baksi?.
Definitivt är det stor skillnad mellan att skriva och redigera en artikel jämfört med att skriva en serie sammanhängande litterära berättelser. Författare är någonting annat än en faktaredovisande reporter. En god roman eller en spännande deckare (thriller) kräver organisation och att texten fungerar i ett sammanhang. Är dessutom texten välskriven blir den större än sitt ämne.
Milleniumböckerna (Stieg Larsson) är absolut skrivna av ett proffs om än en smula pratiga är böckerna ena riktiga bladvändare. Just texternas längd och transportsträcka medför att man glider in i bokens egen värld.
Kanske har också Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson haft inflytande på böckerna genom ett kvinnligt perspektiv på storyn. Lisbet Salanders utvecklingshistoria som är böckernas clou. Frigörelsen går inte bara via att hacka sig ut från instängdhet, slutna rum och till med att vara levande begravd till att studera matematik, bättra på sin kvinnlighet, skaffa sig en förmögenhet och samtidigt göra upp med sin dysfunktionella familj. En del av den underliggande kontexten när Stieg Larsson berättar sina spännande historier.
Undra på att det är många kvinnor, speciellt i Frankrike och Italien, som gillar Salander och Milleniumserien.
- Nita gubbarna!
- Förresten!
- Är det inte alltid ett under för alla skribenter när det vita papperet, dataskärmen, fylls med ord och vi har producerat en text.
Är sedan texten meningsfull och engagerar, glädjer eller väcker spänning.
- Ett ännu större under!


En gång till - Vad är hemligheten bakom succén?

Kistalight som läsare av deckare har inte hängt med de senaste årens uppsving och deckartrend. Visst läste vi Sjövall - Wahlöö på sin tid, några Henning Mankell har vi klämt och vi är nyfikna på de samtida deckartjejerna Karin Alvtegen, Mari Jungstedt och Åsa Larsson. Bland amerikaner har vi frossat i Sara Paretsky från Chicago, James Ellroy och hans Los Angeles kvartett. Vi döpte till och med vår första katt efter honom. Ellroy som var en halvbror till vår nuvarande katt!
- En av de absoluta favoriterna är Dennis Lehane.
Även om vi tycker inledningen till Män som hatar kvinnor är alldeles för pratig, vi kvackar i branschen som bokförläggare - Kistalight Publisher lika med glad amatör och tycker att det är en gyllene regel att stryka och hålla ner tryckkostnaderna.
- En konstnärlig metod!
Ändå dröjer det inte förrän vi som läsare är drabbade av böckerna. Blir några nätters nattsömn som drabbas och mindre rättning av elevarbeten på dagarna.
- Varför inte plocka ut och lista ingridienserna hos Stieg Larssons miljonsäljande koncept.
- Här kommer listan!


  • Mästerdetektiven Kalle Blomqvist och Pippi Långstrump får växa upp, värdegrund light, och bli ett deckarpar i det nya milleniet under börsklipparnas, globaliseringen (här i form av trafficing) och den digitala revolutionens signum

  • Det vimlar av tekniska prylar, inte bara datorer och mobiler utan också olika programvaror, övervakningskameror, powerbooks, handdatorer, buggning och larm.

  • · Sabbatsår för utbränd medelålders mediakille i gammal bruksmiljö. Kalle Blomqvist journalist a la Uppdrag granskning med samhällsbevakning som specialité.

  • Överklass på nedgång, Nazism och ockultism och säkerhetspoliser som spårat ur Våld speciellt mot kvinnor, sadism och sex - ett tema i böckerna.

  • Pusseldeckare a la slutna rummets gåta - Jämför med Agatha Christie och vem är mördaren i en sluten krets - här överklass i bruksmiljö. Se även rummet med den instängda och bevakade Salander på Sahlgrenska sjukhuset.

  • Obändig tjej som går sin egen väg, ryggsäck och kamera och skaffar sig kappsäck full med pengar. Trots att hon bara är en tvärhand hög nitar hon både mc-värstingar och gubbmonster.

  • Kravlöst sex för Kalle Micke Blomqvist - tjejerna (kvinnorna) tar för sig.
    Plus paradoxalt nog vardaglig trivsel och trygghet, trots våld och hot från omvärlden, i vardagsarbetet på Millenium. Modern teknik samsas med småborgerlig trivsel i knoget på redaktionen där entreprenörsandan råder och småföretagandet överlever i en global värld.

  • Genidraget det som fascinerar är det motsägelsefulla porträttet av Lisbeth Salander tjejen med den tatuerade draken, det fotografiska minnet och överblicken, som hackar sig in i vilken dator som helst men som inte grejar det sociala livet! En Aspberger som faller för Kalle Blomqvist och berör oss läsare!
    Finns sådana tjejer och personligheter? Vad gör väl det (spelar roll)? Detta är fiction och en deckare!

  • I andra delen tillkommer ett nästan antikt ödesmättat familjedrama eller är det bara en extremt dysfunktionell familjs tragedi där familjen tycks ha en uppsättning monstergener - Vilken intrig!

  • Eftersom Stieg Larsson leker med deckargenrén får berättelserna även ett lekfullt drag med inslag av sagor och den fantastiska romanen med magisk realism. Svårt att inte tänka på Gulliver resor i jättarnas land när Stieg Larsson syr ihop - bokstavligen spikar ihop scenen med Fröken Salanders slutuppgörelse med sin monstruösa bror.

  • Andra delen – struligt, sexistiskt och positionerande poliskollektiv!
    Tredje delen en intrig som är uppbyggd kring SÄPOS hemliga organisation på sidan av den gängse hierarkin så kallad plan organisation.
    - Jämför Internet! Palmemord och polisspår!

  • Fröken Salander blev inte bara rik utan inbringade, hackade till sig, mångmiljardbelopp. Ett öde som nu drabbar Stieg Larssons böcker.
Bra böcker! Betyg; Fem långsamma datorer av fem!
Går inte min dator lite långsamt just nu?
Har det inte varit så den senaste veckan?
Är det inte en liten fördröjning precis när jag klickar på publishknappen?
Hm...hm hur var det nu man gjorde för att hacka sig in...?
Måste skynda upp till Gallerian och se filmerna på Kista Bio.
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Stieg Larsson Andra bloggar om kändisspotting: Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om författare: Andra bloggar om skrivande
©Thommy Sjöberg

Monday, January 18, 2010

Faïza Guène på ABF-huset - Kanon i förorten

En röst från Paris förorter
Möt Faïza Guène under hennes Sverigebesök!
Onsdag 20 januari kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 50 kr
Den franska författarinnan Faïza Guène är född 1985 och uppvuxen i Parisförorten Pantin. Hon debuterade som 19-åring med Kiffe Kiffe imorgon, som gavs ut i 27 länder och sålde i en halv miljon exemplar enbart i Frankrike.
Nu är hon aktuell med en ny roman. Med Sista beställningen på Balto visar Faïza Guène upp en ny och mörkare sida.
Samtalsledare: Kristina Hultman


Kistalight som vanligt tidigt ute - se essä från november 2006!

Kanon i förorten
Oui mademoiselle Faiza Guène – tres bien!
- Har tillbringat några dagar med Kiffe Kiffe imorgon och charmats av en ung berättarröst från förorten i Paris – La banlieu de Paris – i stadsdelen "Paradiset". Alldeles uppenbart finns här en liten sagoprinsessa med tema från förorten.
En härlig attityd som ger ton åt berättandet. Ung tjej som lever med ensamstående mamma då pappan har stuckit hem till Marocko eftersom det inte blev några pojkar i äktenskapet. Dofter och lukter hämtas från rektorer som luktar gammalt bordsvin till nedpissade hissar. Från nedrökta och kyssande pojkvänner och mamman som gör inpack med olivolja för att ge dotterns hår lyster. Här finns socialassistenter på hembesök som kommer när det är som mest olämpligt; ostädat och spisen är som mest skitig. Faisa är säkert en andlig kusin till Jonas Khemeris tankesultan i Ett öga rött. Hon har dock en mer nollägesstrategi för att överleva och experimenterar heller inte med ordföljder i språket för att ge karaktär till storyn. Dock finns det ordlekar, se titeln, roliga metaforer, några festliga intriger och ständiga anspelningar på populärkultur och tv-serier. Säkert finns viss förortsslang i originalversionen och boken har väckt debatt i Frankrike där finkulturen, skribenter på Le Figaro med flera, inte har ansett boken som litteratur.
- Struntprat säger vi på Kistalight som snabbt ser att den ligger nära dagboksromanen, varför inte även bloggen, och åtminstone den förra har funnits i århundraden och hör hemma i litteraturhistorien.
- Här gäller samma i dag som imorgon som titeln anger men under berättandets gång sker en glidning som kan ses i romantitelns betydelse - ungefär från att bita ihop till att gilla läget. Storyn är en feel good historia där huvudpersonerna utvecklats mot det goda och huvudpersonen Doria finner sig tillrätta på en skola där hon utbildar sig till frisör. Men som hon konstaterar det var "lite som Christian Morin.
Han var programledare för Lyckohjulet i åratal, men det han egentligen ville göra det var att spela klarinett…"
Andra bloggar om förorten: Andra bloggar om förorter: Andra bloggar om kanon: Andra bloggar om Kista Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om litteratur: Andra bloggar om författare
©Thommy Sjöberg

Sunday, January 17, 2010

Evert Lundquist på Moderna

Nattflanör vid Sacre Coeur från Lundquist utställning Moderna

Twitter Light a la 140 – Evert Lundquist på Moderna

En yxa, penslar i en mugg, ekon från konsthistorien,
nattflanör vid Sacre Coeur
– Ljus och mörker; 43 verk, 6 decennier och nya sanningar.

©Thommy Sjöberg

Monday, January 11, 2010

Igelkottens elegans – Faubourg Saint-Germain Light

Från filmen Igelkottens elegans - huvudpersonerna Paloma och Renée

Kistalight har läst en tantbok under jullovet. En charmig historia om en beläst portvakt, Renée Michel och en intellektuellt brådmogen 12-åring, Paloma Josse. Miljön är ett kvarter i Paris mer välbärgade områden.
Bägge gör så gott de kan för att dölja sina talanger för omvärlden. Renée är en beläst portvakt som funderar över konsten, litteraturen, språket, filmen och filosofin och har fullt sjå att leva upp till rollen som grinig, vresig och obildad portvakt. Paloma rankad som nummer ett i sin klass, man rangordnar eleverna i den franska skolan, gör allt för att inte sticka ut med sin begåvning och hon försöker vara som sina jämnåriga.
Genom en finurlig komposition berättar författaren Muriel Barbery en rolig, bitvis elak och samhällskritisk historia om ett antal familjer från övre medelklassen i ett Pariskvarter. Vi får följa Renée och Paloma och deras iakttagelser och funderingar.
Roligast är Palomas funderingar som hon skriver ned som Tankar över världens gång eller under rubriken Djup tanke. Betraktelserna Djup tanke inleds antingen med en japansk trerading, hokku (haiku?!), eller en femrading, tanka. Paloma, vilket vackert namn förresten, kan bli riktigt underhållande elak när hon med storögd vältalighet berättar om hur mamman och hennes vänninor delar en flaska rödvin redan vid femtiden på eftermiddagen till Camemberten medan de skvallrar och diskuterar kvasiintellektuella frågor. Storasystern häcklas i en rad situationer allt från födelsedagsfirande på Chic restaurang, pretentiösa grejer med lamm, kastanjer och örter och sabayonsås Grand marnier, rejält äckligt, till hur hon gör trendriktiga resor till Toscana tillsammans med pojkvännen där binas parningsflykt studeras - vem tror sig kunna framställa honung utan att dela binas öde?
Gemensamt med madame Michel delar även Paloma en särskild känsla för språket och grammatiken. Bägge fungerar som rena portvakterskorna där. Men de är inga trångsynta grindvakter för franska språkets väl och ve som Paloma uttrycker det när hon ifrågasätter sin fransklärarinna i skolan.
- Grammatiken är ett ändamål i sig och inte enbart ett medel. Den är en ingång till språkets struktur och skönhet, inte bara en grej som är till för att klara sig i socitetslivet säger hon.
- En grej, en grej upprepar fröken med uppspärrade ögon. För mademoiselle Josse är grammatiken en grej!
Detta renderar 2 timmar kvarsittning för detta är en parisisk innerstadsskola i ett bättre kvarter.
Genom sina två outsiders och en fyndig parallellhandling lyckas författarinnan Muriel Barbery berätta en lite överraskande historia och massor av tänkvärda diskussioner om konst, filosofi och litteratur. Diskussioner som ibland kan påminna om Ernst Billgrens funderingar över - Vad är konst?
Så småningom dyker en herr Kakuro Ozo upp i boken, flyttar in i kvarteret, vilket gläder både Paloma och Renée som vurmar för den sublima japanska kulturen. Mer om detta kan man läsa om man läser Igelkottens elegans.
- Besök även gärna Igelkottens elegans alldeles egna hemsida!
Betyg fem verserade damer från Faubourg Saint-Germain av fem!
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om skolan Andra bloggar om språket Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om litteratur: Andra bloggar om författare
©Thommy Sjöberg

Saturday, January 09, 2010

Shopalcoholic Light

Slitna kläder och fattigdom, plastbaglady, handväska med några få ägodelar, fattigdom och knappt så paltorna hänger kvar. Vi skriver 2010!
- Shopalcoholic har sitt pris.


Kistalight har konsumerat i veckan!
Bokrea, halva priset, i Kista Galleria när Akademibokhandeln säljer ut och byter storlek. Bokhandel som blir boklåda för bestsellers, glittriga pappersvaror, festkort, gem och post-it lappar.
Bokhandeln har sin kris så och i Kista när Internethandel och webben tar över utgivning och förmedlingen av det tryckta ordet.
Kistalight får frossa av utförsäljningen av böcker?
Konsumerar böcker och kollar trenden med de nya små förlagen!
- Varför inte en lista – så populär bland bloggare!

* Köper tillbaka en ABC…Kistalight– saknar ett eget ex från första tryckningen. Här kan man snacka litet förlag (very small!) - Kistalight publisher.
* De från norr kommande leoparderna citat av Werner Aspenström och bok med texter från Bodil Malmstens blogg på det egna förlaget Finistere.
* Den röda soffan av Michelle Lesbre, reseskildring, från det spännande lilla förlaget Sekwa som specialiserat sig på kvinnlig fransk litteratur i svensk översättning
* Goda intentioner av israelen Etgar Keret, tuff kortprosa som Kistalight gillar skarpt på likaledes nytt litet förlag Bastion
* I Sammetens spår Tjeckien berättar femton noveller från Bokförlaget Tranan som specialiserat sig på skönlitteratur från tredje världen och icke anglosaxisk litteratur
* En tid i Xanadu dikter av Lars Gustafsson ett verkligt fynd för 25 kronor. Föll för diktraden så säger Marco Polo vårt venetianska vittne. Så nu är det 28 augusti 1270: Tranor i luften…
* Dimman av allt Bruno K Öijer diktsamling från 2001 som Kistalight har läst tidigare i pocketversion.

Blev ytterligare några titlar bland annat som presenter men vi låter oss nöja med de här och frågar vem och hur ska lite smalare böcker säljas under 2010-talet. Kistalight har i alla fall lite läsning det närmaste halvåret. Shopalcoholicer av smala böcker i alla länder förenen eder!
Leve de små förlagen!
Köp en bok från ett av dem!

Andra bloggar om Kista Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om författare: Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om bokhandeln
©Thommy Sjöberg

Friday, January 08, 2010

Tensta Arkitekturskola

Kistalight som byggledare – punkthus Vällingbymodell (åk 7 Spånga grh ) Bild Thommy Sjöberg


I dag puffar vi för Tensta Arkitekturskola på Kistalight.
Är du ung och intresserad av samhälle, miljö, människor, konst och känner för förorten och speciellt Tensta och Järvafältet.
- Slå till med en ansökan till Tensta Arkitekturskola!

Tensta Arkitekturskola bygger nu vidare på programmet av kursutbud med en fristående fortsättningskurs!


Orienteringskurs i samhällsbyggnad och arkitektur del II.

Du behöver alltså inte ha gått kursdel I för att studera på del II. Vårterminens kurs på KTH Tensta Arkitekturskola är indelad i sex olika moment:

- Språk och gestaltning 3 högskolepoäng (begrepp; minnen, form, rum, genomskinlig etc.)
- Ideologi och gestaltning 3 högskolepoäng (olika arkitekters syn på rum genom historien)
- Arkitektoniska representationer i konsten 1,5 högskolepoäng (olika syn på rum)
- Grundläggande CAD 1,5 högskolepoäng (producera en enkel ritning)
- Projekt 1. Tillbyggnad 3 högskolepoäng (Tensta; fältstudier, social mapping och dialog)
- Projekt 2. Ombyggnad 3 högskolepoäng (Tensta; faktainhämtning och seminarier)


Däremellan är det planerat en studieresa och en större stadsvandring. Den röda tråden i kursen kommer att vara Tensta. Under terminen kommer vi därför använda Tensta som studieobjekt för undersökningar och kartläggningar.
Den andra halvan av terminen kommer att delvis fokusera på Arkitektprovet och dess innehåll. Arkitektprovet är en av tre möjligheter för intresserade att komma in på det ordinarie utbildningsprogrammet till arkitekt.
Undervisningen sker på två och en halv dag i veckan under dagtid mellan 9-17.
Är du intresserad så kan du gå in på vår hemsida och läsa mer om kursen och sedan "scrolla" ner till anmälningsblanketten. http://www.kth.se/abe/inst/arch/intern_ark/tensta

När det gäller behörighetskraven till kursen kan det bli aktuellt att göra undantag (om sökande endast har ett "samlat betygsdokument" eller ej gymnasiekompetens) om du som student uppfyller Tensta Arkitekturskolas målformulering.
Vilket är boende i Tensta och omnejd.

Har du frågor kring behörighetskraven så kontakta föreståndaren. Kursstart är den 20:e januari kl.09:00. stefan.petersson@arch.kth.se eller ringa mig 08-50837966 eller mobilen 070-2030565.
Vänliga hälsningar Stefan Petersson Arkitekt SAR/MSA föreståndare Tensta Arkitekturskola

PS.Anmälan och registrering till kursen kan tas emot fram till kursstart och gäller i mån om plats och tid för behandling av ansökan. DS.
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om arkitektur Andra bloggar om Tensta
©Thommy Sjöberg

Saturday, January 02, 2010

Nyårslöfte Light

20 år efter fatwan - inte bara ayatollor och fundamentalistisk vrede – Salman kyss med (fd?) fru Padman om än ej på det nya året!

Nyårslöftet från 2009 att läsa ut Salman Rushdies Satansverser är klappat och klart!
Faktiskt efter en viss möda! (klar 19/12 09!) så där 20 år efter fatwan.
Salman Rushdie själv känner av naturliga skäl ingen naturlig glädje över att uppmärksamma ”jubileumet!” däremot ser han de fantastiska möjligheterna med den berättelse som finns omkring fatwan.
Grejen är att hitta den rätta formen!
Läser om de första hundra sidorna av Satansverserna - fortsätter sedan under året att läsa boken i perioder.
Mycket läsvärd och bitvis fantastiskt rolig bok.
Fina miljö och tidsskildringar från Thatchers England och London. Där har boken sin storhet med dråpliga krumelurer, skruvad handling, magisk realism, och en dialog som bitvis påminner om den värsta revy. Även parallellhandlingen med bitar från det klassiska Islam sätter sig och blir underhållande.
Handlingen vindlar och möjligen...möjligen skulle Kistalight behöva en nyckel för att hänga med i svängarna genom romanens alla turer. Rent av skulle vi behöva plocka fram gamla recensioner och läsa om boken.
En gång till!
Men som sagt uppdraget, nyårslöftet, klappat och klart.
Betyg: Fem flygande mattor av fem

Nu dags för årets (2010) litterära läslöfte.
Får bli Günter Grass Blecktrumman!
En modern klassiker!
Dags för ett erkännande här - har ej läst den!
Har så smått börjat leta efter boken om Oscar som inte ville bli vuxen - finns ej i bokhyllan hemma i Kista!
Får söka på antikvariaten runt om i Stockholm.

Gott nytt läsår från Kistalight!

Kan bli ett nyårslöfte till.
Inte så svårt att uppfylla
Gå på Moderna museets och se vinterns stora Evert Lundquistutställning

Gott nytt målarår från Kistalight!

Andra bloggar om Kista Andra bloggar om språket Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om litteratur: Andra bloggar om författare Andra bloggar om Moderna museet ,
©Thommy Sjöberg