Sunday, March 02, 2008

Holding the stick

Ishockey i Stockholm är inte precis dagens mest trendiga sport. Dagens ungdomar liksom den vuxna publiken väljer andra sporter än ishockey
Det finns konkurrens – se till exempel ovan Alison Stoke en av friidrottens omslagstjejer!
Hammarby Hockey på knegen – grejar inte ekonomin. Klubben med 8 SM-pokaler (visserligen försvunna från kansliet på Kanalplan). Klubben där ledare och tränare som Curre Lindstöm, Tommy Boustedt och Borken har spirat och startat sina karriärer. Spelare med rötter i Bajen kan man rada upp som pärlband under åren störst av alla var kanske Pelle Lindbergh. Aktiva och stora i dag är Nils Ekman och Christian Huselius i NHL och från årgång 82 finns det flera verksamma lirare i Elitserien. Bajens kris är även hockeyn i Stockholms kris. Hoppas Bajen klarar den fighten!
Se även – Kistalight går på is!

Min fru jobbar också med Hovet!
Kollega till Kistalight med anledning av mitt ideella engagemang kring Online på Swehockey och Hammarbys A-juniorers spel varannan helg på Johanneshov Istadion!
Måste vara något kring Globen och deras organisation tänker jag utan att närmare fundera över frågan!
Det kan ju finnas många och komplexa arbetsuppgifter kring Globen Arena!
Först så småningom förstår vi att kollegans fru som är uppburen konsult och konflikthanterare jobbar  på ett helt annat Hov än Kistalight!
Det Kungliga!
Aha!
För en riktig Bajenfan finns bara ett Hovet!


Changing
Come on come on
That's just the way it is
Things'll never be the same
That's just the way it isTupac

Tupac i etern precis när Globen dyker upp i synfältet i slutet av tunneln på Söderleden i lördagens soldis – på väg till jobbet som Onlineskribent på Hovet – passerar tidigare Klarastrandsleden - skridskoåkare som glider förbi i vintriga helgmorgnar – rök vid de öppna vråkarna.
- Härligt att vara på väg!
Parkerar Scorpion nere vid serbiska kyrkan med sina ortodoxa former nära Årsta gärde ett hundratal meter från Stockholms hockeyförbunds residens och knallar upp till Hovet i ett lördagsstilla Stockholm.
Jobbade ideellt, hjälpte Hammarby hockeys A-juniorer, under några år på i det tidiga 2000-talet med att notera deras matcher på Internet för Svenska Ishockeyförbundets räkning. I något som kallas Games online och som då var en direktrapportering av alla matcher i Elitserien, Allsvenskan och Superelit för A-juniorer.
I båset fem gubbar, tillika farsor till telningarna på isen (oftast över 2 meter med grillorna på) en sköter speakerjobbet och lirar hårdrock i pauserna, en sköter tidtagningen – nedräkning från 20 minuter på Hovets klocka, två sköter utvisningsbåsen och räknar skott – behövs för statistiken plus ytterligare folk på läktaren som noterar skyttar, vilka som vinner tekningarna och vilka spelare som är på isen när det blir mål och så är det Kistalight som sköter online rapporteringen och lägger in all statistik.
En nog så komplex syssla – installering bör starta två timmar före match. Det manuella; sladdar som kopplas och dagens laguppställningar, Team Rosters, som uppdateras från en spelarbank. Efter matchen ska all statistik bearbetas och läggas in som man inte hunnit med under matchen. På Hovet och på Globen var det då så att rapporteringen låg på lina - med det menade man att vi var uppkopplade via telefonmodem. Medförde även att det behövdes en viss stresstålighet för programmet kunde hänga sig och då fick man ringa en lynnig tekniker på förbundet - konversation under dånande rockmusik under spelpauserna har sina sidor.
- Otroligt egentligen men inget Bredband på en anläggning där det spelades landskamper inför fullsatta hus.
Programmet som hette Challenger, efter rymdfärjan, var konstruerat av en firma som hette Fogdata. En firma som senare gjorde konkurs men Challenger levde kvar.
Tonen i båset lever inte riktigt upp till några jämställdhetsplaner:
- Holding the stick blir en Monica Lewinsky!
Alla förseelser har engelska termer, förkortningar, när man lägger in det i programmet. Holding the stick blir HO-ST (regel 532).
Tur att domaren säger högt vilken förseelse det gäller för mig som ideellt jobbande amatör. Tecknen för too many players ser ut som high five, spelarbyte ser ut som en Hitlerhälsning, checking to the head ser ut som om hörde inte riktigt vad du sa och elbowing ser ut som nä nu jävlar.
Ibland blir snacket filosofiskt!
Det där var väl inget skott! Iakttagelse om puck som knappt når fram till målvakten. Efter en viss tids dividerande blir slutsatsen att alla puckar som går mot mål och som målvakten motar är skott på mål om de kommer från motståndaren. Resonemangen har viss betydelse – se statistik för skyttar och målvakter speciellt för att det fanns målvaktsfarsor kring båset och som Games online reporter hade man en viss makt där.
- Ett skott är fan i mig ett skott om så puckjäveln hasar sig fram mot mål.
Ibland blir snacket analytiskt:
- Det gäller att sätta dit den – pucken alltså!
- I mål!
- En gång mer än motståndaren!
Svårare än så är det inte. Spelsystem och styrspel ökar kontrollen av matcherna. Skapar mindre utrymme för lir, improvisation och utrymme för det oväntade.
Charm som behövs i en hårdnande konkurrens.
-Varför inte några enkla regeländringar?
Fyra utespelare öppnar upp spelet, dock mindre rink typ med kanadensiska mått, kortare perioder som 4 gånger 15 minuter, inte så långa pauser och inte så uppblåsta arrangemang. Vilket ger mindre tomma kalorier.
Idéer som varit på förslag i NHL. Där har man dock tagit fasta på att spelförstörande moment som red line offside tas bort och att förseelser som holding, hooking och slashing särskilt ska beivras.
Bravo säger vi på Kistalight!
- Släpp greppet om stickan vet ja!
Andra bloggar om hockey: Andra bloggar om Bajen:
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

2 Comments:

Blogger KnutAnders said...

En smör passning mitt på bladet av en säker lirare.

/Anders

12:45 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Tack Anders!
Första passen förresten!
Den som sitter som musik på bladet i passningsfickan och som startar det där perfekta anfallet: En serie av ackord, varför inte trummvirvlar, innan pucken sitter där.
Massor av hälsningar från en mogen man (sedan 1 månad) i förorten.

10:38 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home