Saturday, May 05, 2007

Karin Mamma Andersson Light

Karin mamma Andersson Detalj ur Minnesluckorna öppnas alltid ifrån söder
– Alla över 45 år var där.
Avlyssnat från ung tjej med mobiltelefon på väg på bron från Skeppsholmen. Som medlemmar i Moderna museets vänner, hamnade Kistalights utsända igår på Moderna museets förhandsvisning av mamma Andersson stora utställning.
Innan äter vi en specialmeny för kvällen på inkokt lax med nässelstuvning och marinerad potatis, morotsstänger och diverse gröna kryddor och en halva vitt, Chardonnay, från museets specielle sponsor. Knöckfullt – vi får plats i kaféet till Arkitekturavdelningen, Modernas gamla restaurang, där vi sitter bland kvinnliga väninnor på utflykt i kulturen och två par från olika generationer i sällskap. Vi på Kistalight får hålla i oss så att vi inte börjar avlyssna för bloggen – bra att koppla av ibland, men så mycket förstår vi att hon till höger är läkare som pratar om sina patienter. Till vänster sitter bestämt en yngre medelålders kvinna som är författare.
- Några deckare ska minsann inte produceras från det hållet - hör vi.
Lars Nittve berättar om Mamma Anderssons måleri. Det är ett riktigt måleri; här finns ekon av konsthistorien, Edward Munch, Gauguin, Picasso, svenska kolorister och alldeles speciellt Dick Bengtsson.
- Det är robust och tilltalande.
- Ju mer man vet desto mer ser man säger Nittve.
Strömmar, köar, runt kring målningarna många poetiska och kärnfulla titlar: , Vi arbetar alltid så nära varandra utan att vi vet om det olja och akryl på två pannåer. Minnesluckorna öppnas alltid från söder, olja på duk. Men hur är det att leva med svettiga svarta naglar i det eviga fifflandets atmosfär, olja på duk med en stämning av saga, fantasi och medeltid – en rolig målning. Man blir glad när man ser den. Flera av målningarna har titeln Storyteller. Mamma Andersson tycks berätta historier med sitt måleri. Hon fogar pannåer till varandra.
- Fogar hon också berättelse till berättelse – tror det men just i dag nöjer vi oss med att uppleva den lyriska färgerna och kraften i hennes måleri.
- Det svänger kraftfullt.
I Moderna museets butik köper vi katalogen Mamma Andersson som är en fantastisk konstbok. Nu ska vi lära känna Mamma Anderssons måleri och konst lite bättre.
Även om många tycks vara över 45 år har man för dagens förhandsvernissage en ung DJ. Vi hör ekon av den moderna popmusiken; allt från en touch av Velvet Underground, punk, funky disco till bossanova.
Till de tonerna går vi hem och över Gamla Stans silhuetter och Kungsans almar vilar en blå skymning .
Andra bloggar om Karin Mamma Andersson:
Andra bloggar om Moderna Museet:
Copyright Thommy Sjöberg

6 comments:

Thommy Kistalight said...

Den här utställningen kommer vi att se flera gånger.
Många kanske?

Thommy Kistalight said...

Tänkte att vi på Kistalight skulle se lite kändisar så där när det är vernissage på Moderna.
De fanns säkert där men nu är de ju så att vi på Kistalight inte är så bevandrade i den världen. Min fru tyckte sig bestämt se en gammal socialdemokratisk minister.
- Men vilken?
Mamma Andersson såg vi med tjusigt uppsatt hår i en mycket vacker knut.
- Var det en knut?
Dessutom träffade vi två OP-syrror, kolleger till min fru från Operation på KS men de är ju knappast några kändisar.

Anonymous said...

Ditt sommarprogram, idag va en katastrof. Blev irriterad hela tiden. Om din farbor Kjell dör, vem bryr sej. Hela Sverige har en fabror Kjell som dör. Lite förmätet av dej att prata i radion. Du hade absolut ingenting att berätta som rörde mej. Ingenting.

Thommy Kistalight said...

Tycker jag känner igen tonen hos dig anonyma ovan.
- Kliar mig med anledning av det på ett särskilt ställe som är lämpligt när man vill hålla det onda ögat borta.
Vill även göra dig du anonyme ovan uppmärksam på att detta är inte Karin Mamma Anderssons blogg på något vis även om jag är en stor fan, drabbad, av hennes målningar .

Thommy Kistalight said...

Passar även på att efter det anonyma inlägget ovan att pröva en omlyssning av Karin Mamma Anderssons sommarprogram på SR webben.
- Har tid med det efter en ögonoperation.
Finns ett tema i berättandet hör vi och låtvalet är alldeles utmärkt.
Duger gott för en gammal 68:a
- Flera av låtarna har ett sug i berättandet precis som hennes målningar.
- Ger Good Vibrations till skillnad mot du anonymes inlägg ovan!

Thommy Kistalight said...

Februari/Mars - 2011

Har av någon anledning haft ett antal besökare från Japan sista dagarna - tvåsiffriga antal!
Bl a tycks de besöka Kistalights sida om Karin Mamma Andersson.
- Konstspekulanter?
Samma sida har också haft ett antal besökare från Lettland sista månaden - faktiskt 27 st som besöker sidan exakt vid samma tidpunkt - en fredag em vid 18:00.
Klass som studerar svenska eller var det en kurs för konstintresserade?
Hur som helst.
Kul!