Saturday, May 26, 2007

Celebration Light

Konstsim och snygga spiror gillar vi skarpt på kistalight. I dag något om spaning!

På spaning efter det jag som flytt
I dag fyller Kistalight två år som blogg. Vi firar med funderingar och berättar om veckan. Vi missade Jenny Diski på Kulturhuset men henne har vi lyssnat på tidigare. Istället hamnade vi i tisdags på Bonniers nya konsthall. Curatorn Camilla Larsson berättade om utställningen På spaning efter det jag som flytt, om teman och tendenser hos 15 unga konststudenter från Umeå till Malmö. Naturligtvis är titeln en travesti på Marcel Prousts stora verk På spaning…
- Det gäller att gå in och upptäcka jaget, att återskapa detaljer. Spaningen får fungera som en yoga i samtiden, kombinationen av text och bild är viktig för flera av deltagarna som Kira Carpelan Konstfack Stockholm eller Maja Hammarén Valand Göteborg.
Daniel Hoflund från Öland och student på Konsthögskolan i Stockholm blandar idéer, identitet och klichéer på ett festligt sätt, texter från skolans skrivhäfte och Internet, teckningar, gammal pinup bild - typ från femtiotalet, personliga objekt, flyttkartonger fyllda med videoband, gamla basketdojor och träningströja och en stängd kartong.
Frida Tebus Konsthögskolan Stockholm har återskapat två raukar, skulpturer, efter gotländsk förebild. Med dem som idé och kuliss uppstår en berättelse om Hoburgsgubben och Gamle Patron. Kommer här att tänka på Karin Mamma Andersson. Hon berättar också historier med sina målningar – ett lyster från samtiden.
Vilka historier kan man fråga – ovisst säger vi på Kistalight. De ligger i betraktarens öga, känslor och föreställningar.
– Utmärkt så tycker vi.
Från Maja Hammarén som verkar ha inspirerats av Den lille prinsen hos Antoine de Saint-Exupéry hämtar vi citatet "One can only see clearly with the heart" dock hämtat från en djurkyrkogård i Paris.
- Fabolous säger vi på Kistalight och skriver The essential is invisible to the eye medan vi studerar Gustav Sparr Konsthögskolan Umeå. Sparr samlar och samplar litterära citat.

Samtidigt försöker vi tolka Carl Boutard Malmö konsthögskola och hans Territorium och funderar hur bygger man upp en betydelse. En samling dagboks anteckningar, intervjuer, fotografier, filmer och kolteckningar från Pauli Kyrkogård i Malmö.
- Passande för vår tid?
- Sure säger vi på Kistalight som är om än inte riktigt unga som konstnärerna på Bonniers konsthall.
- Dock ungdomliga hävdar vi bestämt - så vi undrar .
- Är det inte På spaning efter det jag som flytt som gäller även för oss i vårt pulande och fnulande med bloggen på Kistalight?
- Bloggar, är det inte mest 20-åringar som sysslar med sånt?
Andra bloggar om Bonniers konsthall:
Copyright Thommy Sjöberg

2 Comments:

Blogger LarsThommy said...

Funderar allvarligt på en egen hemsida. Prövar några bloggar här så länge. Så skrev jag för två år sedan men det gäller även i dag. Då för två år sedan gick jag kurser i Frontpage och gjorde t o m en egen hemsida och skaffade mig domänerna www.Kistalight.se o kistalight.nu. De innehar jag fortfarande och tänker så ha.
Bloggen är dock så mycket enklare att sköta och passar bra för korta bitar.
- Vilket är mitt favoritformat. Bloggen får bestå i väntan på en hemsida men visst det behöver organiseras bland textbitarna.

4:04 AM  
Blogger LarsThommy said...

Bloggen passar även utmärkt som skisser eller utkast om man så vill för kommande skrivprojekt.
Men det är klart då gäller Kill your darlings.

Alltså Kill your Darlings!

2:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home