Wednesday, May 09, 2007

Kommunismen tur och retur

Till minne av offren för Tjekans politiska repression - Monument över politiska offer under Sovjetunionen – konstnär Mickail Sjemjakin. "Vid Neva i S:t Petersburg - Korsen i bakgrunden" Bild : Thommy Sjöberg

På dagens debattsida i DN skriver, UOK, upplysning om kommunismen, om svenska ungdomars obefintliga kunskap om kommunismen.
Vi på Kistalight vill gärna bidra med kunskaper i det ämnet och länkar med fem gamla artiklar nedan. Artiklarna är från en resa till S:t Petersburg 2001. Resan väckte på sin tid en viss uppmärksamhet då den initierades av dåvarande skolborgarrådet P O Björklund. Vänstern i Stockholms kommunfullmäktige motarbetade resan. Hur som helst föregicks resan av en serie föreläsningar av kvalificerade och kunniga professorer i ämnet Sovjetunionen och kommunism. Ett femtiotal lärare guidades under en skolvecka runt i den forna vackra ryska huvudstaden i finska viken.
Delar av texterna har använts som studiematerial under temadagar när våra elever haft projekt om mänskliga rättigheter.

Avs S:t Petersburg - några bloggar

Ljuset på Kommunismen I
Ljuset på kommunismen II
Montaigne i S:t Petersburg
Flanör mellan Lenin och MacDonald
Epilog - S:t Petersburg

Andra bloggar om kommunismen:
Copyright Thommy Sjöberg

3 comments:

Thommy Kistalight said...

Till UOK!
Varför inte jämföra nazismen och kommunismen. Det finns många likheter. En del överraskande som estetiken, andra mer självklara som diktaturen och ledarstilen. Tillvägagångssättet att ta makten i samhället. Ledande nazister sneglande på Lenins och hans maktövertagande (revolution?) i Ryssland 1917 när de själva tog makten 1933.
Skillnader är utopin; kommunismen vill ha ett klasslöst samhälle men nazisterna ett ariskt, rasistiskt, samhälle. Gulag var ett lägersystem med straffarbete över hela Sovjet. Auschwitz var ett förintelseläger. Sovjet tillhörde segermakterna efter II:a världskriget Tyskland förlorarna en inte oväsentlig poäng.
Vändpunkten nr 1 i II:a världskriget var Slaget vid Stalingrad sedan slogs nazisterna tillbaka över hela ostfronten och Sovjet tillhörde tillsammans med Polen de länder som drabbades värst i kampen mot Hitler.
Namnet "Det sora fosterländska kriget 1941 - 1945" har fog för sig.
Nazismens förföljelser var kusligt organiserade på ett fabriksmässigt sätt. Hos kommunisterna var steget aldrig långt mellan offer och bödel. Ingen kunde gå säker där.
Sovjetkommunismen brakade ihop av inre förfall; korruption, brist på demokrati och ansvar. Gulags historia och förföljelserna i Sovjet är mer komplicerade än de i Nazityskland. Ibland gick skiljelinjen mellan förföljare och de förföljda, offer och bödel rakt genom familj och vänner.
Massor av material finns dock i de arkiv som öppnades efter Sovjets sammanbrott 1991. Litteratur finns även i mängder tror dock att intresset från ryskt håll är ringa.
- Tvärtom är Sovjettiden en del av det patriotiska Rysslands stolta historia.

Hans Th said...

Hans Theander
Hans Theander
hansnummer3@gmail.com

Hej!
Läste din bloggsida (länken i ämnesfältet)
Kommentar:Perspektivet avgör analysresultatet. Ser du likadant på Gustav Vasa som på Sovjetstaten, Jugoslavien, Kuba eller Kina? Eller till och med Venezuela..

Kanske borde du det? Envåldshärskare som slog ner allt motstånd men som skapade en nation....

"En totalitär stat som inte har dess like i modern tid? En stat som förföljde och förtryckte människor i [nåntings] namn."

Eller är det bara omfattningen som är otrolig? Såg på TV idag att en av nio svarta ynglingar mellan 17-25 år sitter i fängelse i USA och att
5 % av världens befolkning håller 25 % de fängslade i världen (fortfarande USA). Omfattningen alltså värst av alla, men är det klandervärt eller försvar av konstitutionella rättigheter?

Eller är det "modern tid" som avgör? Vad sägs om Kambodja för några årtionden sedan? You tell me...

Perspektivet avgör? Är vi överens?

mvh, Argu

Carl Perspektiv said...

Tja Hans Th!

Tja!

Mvh

Perspektiv
/Carl