Tuesday, April 10, 2007

Norra Ölands stenkust - läskigt Light

Den ringlande vägen längs Norra Ölands vilda västkust - här i sommarskrud Bild: Thommy Sjöberg
Ser på Nyhetsmorgon i tv och ser i dagens DN att vi verkar ha fått en ny intressant berättare i Johan Theorin. I dagarna debuterar han med Skumtimmen. Glädjande nog tycks miljön för romanen hämtad från Norra Öland med Stenkusten vid Hornslandet och Mensalvret som tummelplats för mörka stråk i mänskligt beteende. Stenkusten är den läskigaste platsen på Öland säger Theorin. Här bodde också Axel Sandemose under några år. Citerar några rader från min egen blogg Jantelight.

Kom aldrig riktigt underfund med vilket hus han hade bott i, Axel Sandemose, trots ett par dagars cyklande runt Hornslandet Visste bara att det var i trakterna kring Hornsjön och Hornslandet. Under några år i exil under andra världskriget vistades han på norra Öland och omgivningarna kring Hornsjön måste vara en miljö som passade väl till diktarens själsliga landskap. Stenbrotten och de dramatiska rasen vid Horns udde och ödsligheten och den lila färgprakten från orkidéerna på alvarsmarken vid Mensalvret. Bäst lär han ha trivts tillsammans med ålfiskaren vid Hornsjöns mynning.

Klart stenkust finns även norr om Äleklinta och norr om Sandvik men mest dramatisk är den vid Hornslandets udde.Undertecknad som håller till aningen längre norr ut längs den vilda Norra Ölands västkust försökte vid något tillfälle läsa Benrangel av Stephen King. En bok som livligt rekommenderas och som handlar om en författare med skrivkramp som vistas ensam i sitt ensliga sommarhus. Precis vad jag själv gjorde under en augustivecka när dimmorna började rulla in på nattkröken, enarna intog mänskliga proportioner, vindflöjelns gnisslade på taket och plötsligt hördes nattens alla ljud.
- Då är det bra att ha någon att hålla i handen när man läser kusliga berättelser.
I dag skyndar vi till Akademibokhandeln för ett inköp av Johan Theorins Skumtimmen.
Andra bloggar om Öland:
Copyright Thommy Sjöberg

1 Comments:

Blogger LarsThommy said...

I Djupvik norr om Äleklinta tycks Johan Theorins Skumtimmen utspela sig ser jag i intervju i SvD.
Men Theorin skapar även en egen fiktiv miljö med egna ortnamn och platser.

3:49 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home