Thursday, August 31, 2023

Nåt som verkligen är bra, Light



Tjoho här samlar vi våra bloggar om Nyköping, bara 24 timmar från Kista.

Nåt som verkligen är bra, är att man kan samla sina texter i en kort liten länk!
Fortfarande fantastiskt med Internet?


Nåt som verkligen är bra, är att det finns människor som fortfarande är generösa, omtänksamma och hyggliga så där bara av alldeles egen kraft utan att snegla på allt för mycket egen vinning och att positionera sig.
Till exempel en kvinnlig bärgare på REDGO, vandrarhemsparet Camilla och Sören, de som har hand om lunchen på NK-villan och bilmeckarna på OK-verkstaden i Brandkärr. Alla personer som Kistalight har mött på sina äventyr i Nyköping en dag när vi fick en extra semesterdag på vår väg hem från Norra Öland!

Nåt som verkligen är bra i en stad är när kultur stöttas, får leva på sina egna villkor utan att i alla lägen vara lönsam och kontrollerbar. Undrar om inte museer, serveringar, ateljeer, hantverk, NK-villan, trädgårdar och sportfiske längs Nyköpingsån är ett uttryck för det! I Nyköping styr Sossar och Moderater kommunen, sic! Kan det vara något för Sveriges riksdag och rike? Hoppas de inte gör som i Norrköping och säljer ut kulturlivet på marknaden med ett sorts management Lingo som retorik för sitt event av nedmontering och lägre skatter för dem som redan tjänar bra.

Nåt som verkligen är bra, är när samhället lägger in extra resurser när det är lågkonjunktur och satsar på skolan för barn och ungdomar, att man ser på ungdomar och utbildning som en framtida resurs inte som besparingar. Något för Sveriges kommuner och Landsting, SKL? Någon som känner till en kommun som gör sådana satsningar? Kistalight vet ett land som verkat i den andan, se Världens lyckligaste land i Bada Bastu Light, bli lycklig i Finland!

Nåt som verkligen är bra, är att i Sverige får man säga, tycka och skriva vad man vill! Den svenska tryck och yttrandefriheten, YTG, två av våra fyra grundlagar garanterar det. Kistalight älskar satir allt från Hasse och Tage (Lindemangubbar), Skillinggänget till dagens Ståuppare och Poddare, kul ... kul! Intresserade av samhället som vi är gillar vi både undersökande reportage, kritiska artiklar, debatt och resonerande krönikor gärna illustrerande av satir och karikatyrtecknare från press och TV. Dock är vi mycket tvivlande till att det är ett uttryck för press och yttrandefrihet att bränna religiösa skrifter eller böcker över huvud taget! När man bränner böcker, bränner man till slut människor! Heinrich Heine 1821 angående bokbål under inkvisitionens religiösa maktstrider om kropp och knopp. I modern tid tänker man speciellt på Nazisternas, Goebbels bokbål 1933 mot otysk litteratur. Främst är det auktoritära regimer och diktaturer som bränner böcker till exempel vid militärkuppen i Chile 1973, röda khmererna under Pol Pot 1974 eller brännande av Salmon Rushdies böcker, Satansverserna, i ett antal muslimska länder från 1989 där man till och med tävlade länderna emellan i att bränna flest böcker och Rushdie levde under dödshot, en fatwa. När man bränner böcker är man alltså i ett mycket tvivelaktigt sällskap, in bad company!
Vems eller vilkas, syften tjänar man då?
Kistalight kan bara undra var Sveriges kultur och samhällsredaktioner, institutioner som universitet, Svenska Akademien och Sveriges Riksdag med politiker håller till? Frågan borde verkligen kunna debatteras i en mycket större omfattning i ett land med yttrandefrihet än vad som görs i dag!

Nåt som verkligen är bra, är de positiva krafterna i Orten; kolonilottsodlarna på Järvafältet, det vimlar av föreningar mellan Kista, Rinkeby, Tensta och Husby, här odlas det grödor från hela världen och grilldofterna kan ligga tunga över fälten en lördag eftermiddag. Det vimlar också av fotbollsföreningar på Järvafältet, lag med verksamhet från knatte, pojk, ungdom, junior och senior-fotboll. Något som samlar tusentals spelare och fotbollen är en fantastisk tillgång för att skapa glädje, gemenskap, hälsa och meningsfull fritid. Kistalight skulle vilja utnämna fotbollen till en av de största enskilda faktorerna för att integrera människor i det svenska samhället. Visst, visst har det funnits problem kring föreningar, fritidsgårdar och ungdomsverksamhet på Järvafältet förutom fotbollen men vi kan bara hoppas (kräva) att samhället tätar till tomrummen kring regelverk och mygel och fortsätter det trägna arbetet.

Nåt som verkligen är bra är alla ungdomar som pluggar järnet, mest flickor, och som vill få möjligheter att skaffa sig en högre utbildning. Kistalight har mött en hel del av dem genom åren på Spånga High. Elever från Rinkeby, Tensta och Kista som sökt sig till vår skola för en bra skolgång. Vi minns t ex Bahman som gav allt i fotbollen i sitt lag i Tensta för att förverkliga drömmen om att bli svensk fotbollsmålvakt i VM 2022, dock hade han en reservplan att studera till läkare eftersom hans tränare bänkade honom då och då (han hatade tränaren) och det var att bli läkare. Vilket Bahman är i dag dessutom spelar han fotboll någonstans i de lägre svenska fotbollsserierna. Det var lite som vi sade om alla iranierna; de går på tandläkare i utbildningen. Här kan man läsa mer om Kistalights fotbollsäventyr på Spånga high Patriot - blågul Light! Ibland kan drivkraften bli så stark att det viktigaste av allt blir att ta sig ifrån Orten, vilket kräver en hel del jävlar anamma, grit och uthållighet, vilket kan ske genom studier och skrivande, se Orten 1 6 4 Light! Det blir lite som hos Zlatan, man bär med sig sin uppväxt även om man lämnar den bakom sig, Man kan ta en kille från Rosengård / Men man kan inte ta Rosengård från en kille, se Zlatans leende - en gång till! Det senaste bidraget från Järvafältet med en självbiografisk bok är Faysa Idle som i dagarna debuterat med Ett ord för blod om att vara anhörig, tjej, från gängkrigen på Järvafältet. En bok som rent av är en replik till Diamant Salihs se Rapport från Järvafältet Till Alla Dör. Hur som helst ska vi läsa Faysas bok så fort vi bara kan!

Nåt som verkligen är bra är din familj (barn och barnbarn och deras respektive), vänner, släktingar och alla andra, som grannar på landet och i bostadsrättsföreningen, tennis och barndomskompisar, gamla kolleger och de i sjukvården som sköter om dina krämpor, möjligen några som läser mina bitar på nätet. Men sköter vi om alla som vi borde göra?

Tjoho, vi slutar med nåt som verkligen är bra! De 10 reglerna för det japanska Ikigai, en hundraåringarnas egen saltomortal och vishet med bud för att du ska må bra!

1. Håll dig aktiv, pensionera dig inte
2. Ta det lugnt
3. Ät inte tills du är mätt
4. Omge dig med goda vänner
5. Håll dig i form
6. Le
7. Tillbringa tid i naturen
8. Var tacksam
9. Lev i nuet
10. Följ din ikigai

© Thommy Sjöberg

3 comments:

Sveriges Riksdag said...

Yttrandefrihetsgrundlagen
I Sverige har man rätt att säga nästan vad man vill. Man har rätt att uttrycka sin åsikt i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Där står också vad som inte är tillåtet, som till exempel att förtala eller kränka en annan person.

Yttrandefrihetsgrundlagen har vuxit i takt med att nya medier har utvecklats. Om något förmedlas som kan ses som hets mot folkgrupp eller om det visas filmer med inslag av sexuellt våld kan det räknas som brott mot yttrandefrihetsgrundlagen. Det gäller också om staten eller samhället skadas genom att något publiceras som innebär till exempel spioneri.

Radio, tv, film och nya medier
Yttrandefrihetsgrundlagen gäller för radio, tv, film, ljud- och bildupptagningar, video och cd-skivor samt webbplatser och bloggar som har ett journalistiskt syfte. Den som har en sådan webbplats med en ansvarig utgivare kan ansöka om ett utgivningsbevis som ger webbplatsen grundlagsskydd.

Censur är inte tillåtet
Myndigheterna får inte förhandsgranska det som sänds i radio, i tv eller via annan teknisk upptagning. Undantaget är film på bio som är det enda massmedium som får förhandsgranskas av staten. Statens medieråd kan sätta en åldersgräns för filmer som visas på bio för barn och ungdomar.

Yttrandefrihetsgrundlag (1991:1469)

Sveriges Riksdag said...

Bäst vi tar Tryckfrihetsförordningen också plus Offentlighetsprincipen som sorterar under TF.

Tryckfrihetsförordningen
Tryckfriheten är en viktig demokratisk rättighet i Sverige. Den ger alla rätt att fritt ge ut böcker, tidningar och tidskrifter. Myndigheterna har ingen rätt att i förväg granska eller censurera det som skrivs.

Man har rätt att sprida vilken information man vill i tryckt form så länge lagen följs. Samtidigt som tryckfrihetsförordningen ger rätten att uttrycka sig fritt skyddar den mot bl.a. förtal och kränkningar. Om något skrivs som kan betraktas som hets mot folkgrupp, till exempel rasistiska inlägg, eller publicerar bilder med inslag av sexuellt våld kan det räknas som brott mot tryckfrihetsförordningen. Det kan också vara ett brott om något publiceras som skadar staten och samhället och som innebär till exempel spioneri.

Offentlighetsprincipen
I tryckfrihetsförordningen finns också bestämmelser om offentlighetsprincipen. Den innebär att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar som inte omfattas av sekretess. Offentlighetsprincipen är en garanti för att den som vill ska kunna få insyn i riksdagens, regeringens, myndigheternas och kommunernas arbete. Alla har rätt att vända sig till en myndighet och begära ut en allmän handling. Den som begär ut en handling behöver inte säga sitt namn eller vad hon eller han ska använda handlingen till.

Tryckfrihetsförordning (1949:105)

Kistalight Lekman said...

Undrar 0m det inte blev något tomrum i lagtexten i Yttrandefrihetslagen när den skrevs och godkändes 1991 av riksdagen?

Vem hade räknat med två knäppgökar, tokstollar eller möjligen killar utrustade med ett antal diagnoser (narcissism) som hörde hemma på höger, nationalist och fascistkanten, skulle få för sig att bränna religiösa islamska skrifter år 2023.
Dessutom med en agenda som låg långt bortom demokratiska eller andra folkrörelseideal, snarare är de ett uttryck för antidemokratiska krafter och politiska troll som vill skapa kaos, oro och destabilisera samhället genom provokation.

Yttrandefrihetsgrundlagen som är en grundlag och en starkare lagtext kom att skava i förhållande till lagarna mot hädelse, förtal och ordningslagen! Varför kan inte dessa senare lagar gälla i de här fallen undrar Kistalight som inte är påläst i juridikens värld?!