Sunday, July 05, 2009

Junilistan Light


Anna Gavalda – Jag skulle vilja… bästsäljande novellsamling
Kistalight funderar på sin sommarläsning. Det gäller att ha ett öppet sinne. Försöka hitta nya läsupplevelser.
- Varför upprätta långa listor?
Botaniserar och surfar runt bland läsande bloggare, bokhoror, Ad libris och de stora tidningarnas kultursidor.
Försöker hitta ett tema!
- Kanske lite franskt?
Låter intuitionen och slumpen styra för några bra val av läsande och så här blev det i juni när väl skolan var slut och det fanns, nåja, tid och plats för läsande under korkeken.

Anna Gavalda Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans – Je voudrais… En samling av 12 noveller som varit en miljonsäljare i Frankrike. Kistalight kommer att tänka på deckarförfattaren Dennis Lehanes råd för hur man skriver en bestseller.
- Se till att skapa en romanhjälte, hjältinna, som alla läsare vill ligga med och du har skrivit din bestseller.
Gillar Gavaldas noveller. Alla har definitivt en skruv eller en twist som funkar och temat är kärlek och sex men mest handlar det om att ingenting blir vad man tänkt sig.
Det uppstår alltså förvecklingar som är sensuella, rara, drastiska, komiska, goda, grova och råa, och oftast blir inte någonting av.
Den gode läsaren kan säkert gissa av vad!
Det märks att Anna Gavalda arbetat som lärare. I hennes noveller figurerar oftast unga människor i dråpliga situationer. Novellerna skulle kunna vara goda föredömen i en skrivarskola allt ifrån det hårdkokta exemplet Katgut (kirurgisk tråd) till mjukisen bäddsoffan Klick klack från IKEA. Den senare novellen råkade Kistalight läsa just som vi lyssnade på Ingvar Kamprads sommarprogram.
- Sannerligen är IKEA ett världsbegrepp.
Dessutom skriver Anna Gavalda en utmärkt dialog vilket Kistalight kommer att studera en aning i sommar för vi har köpt hennes senaste bok Lyckan är en sällsam fågel.
Betyg för Jag skulle vilja... fem bäddsoffor från IKEA av fem.


No och jag av Delphine de Vigan ytterligare en välsäljande och dessutom prisbelönt bok från Frankrike

No och jag har fått medioker kritik både i DN och Situation Stockholm för att den är som de skriver förutsägbar och mest består av klicheer i sin beskrivning av den unga uteliggaren NO.
Kistalight håller inte med utan tycker att No och jag är både välskriven från ett ungdomligt perspektiv, unga jobbar just med klicheer, huvudpersonen i boken är faktiskt Lou en ung överintelligent tjej som tar sig an No.
Plus att boken har massor av fina iakttagelser och träffande beskrivningar från skolans värld av hennes lärare och klasskamrater.
- En värld Kistalight känner sig hemma i!
Lous projekt i skolan i att hålla ett föredrag i So om uteliggare, impulsval, för den stränge monsieur Marin är bokens clou.
Föredraget blir utmärkt, 18/20, och monsieur Marin är engagerad i ämnet och kallar Lou för en utopist. Lou är inte säker på vem som egentligen är utopist av de två:
"Jag är kanske utopist men jag har åtminstone strumpor i samma färg på mig, vilket han inte alltid har. Om man går omkring med en röd och en grön strumpa inför trettio elever måste man vara lite i det blå, det är jag övertygad om."
Om uteliggare och deras liv är ett tema i boken är den bakomliggande contexten den dysfunktionella familjen. Lou har sin deprimerade (depression) mamma men överlever tack vare sina små projekt och genom att vara duktig i skolan. Hennes klasskompis Lucas som blir Lous gode vän är mer en värsting med bägge sina föräldrar frånvarande men där finns det pengar och en samhällelig ställning och Lucas har någonstans en hel del förnuft och reder sig säkert ändå i slutänden. Värre då för No uteliggaren som i sin barndom har blivit förskjuten av sin mor och fadern vet hon inte vem det är och hon har hamnat på gatan. Men hon när en dröm om att flytta till Irland dit en gammal pojkvän sökt sig.
Delphine de Vigans Jag och No har ett öppet slut och undviker de flesta pekpinnarna och den politiska korrektheten vilket vi på Kistalight alltid upplever som uppmuntrande.
Betyg fem Situation Stockholm av fem.
Varför inte köpa en situation Stockholm nästa gång du får chansen?


Kistalight fortsätter sitt franska tema. Varför inte med en dvd? Bild ovan från den franska episodfilmen Paris je táime som vi gluggade på i juni med en rad spännande filmare som regissörer .
Kolla gärna bröderna Coens skildring av metrostationen Tuilerierna där Mona Lisas leende får nya dimensioner.
Kistalight gillar det lilla och korta formatet såväl på film som i text.
- Bara att köra en bit då och då med favoriter som Natalie Portman, Gene Rowlands, Juliette Binoche och som sagt Bröderna Coen.
- Paris Je táime!


Kistalights Junilista får även innehålla en gammal favorit som Jenny Diski - så nu lämnar vi det franska temat.
Här med en återupptagen läsning av den Motvillige resnären. Diski trivs bäst hemma i läsfåtöljen men har ofrivilligt blivit en resenär och reseskildrare något hon brottas en del med i boken. Trots allt är hon som bäst när hon är på resande fot med massor av fina slående, ironiska iakttagelser och detaljer. Sina iakttagelser kopplar hon gärna till hågkomster från en besvärlig och plågsam ungdom. Berättartekniken blir då en sorts parallellhandling som driver berättelsen framåt här även med Montaigne som förebild. Några höjdpunkter är Bungyjump på Nya Zeeland och renskiljning i Lappland.
- Se där vilken spännvidd!
Betyg: Fem renar av fem


Så har vi på Kistalight läst katalogen om Clay Ketter med essäer av Lars Nittve, Magnus af Petersens och Sven-Olof Wallenstein.
Lite klokare blir vi på teorin bakom Ketters horisontella fotograferande men bara lite genom att läsa Wallensteins essä Ytornas konst - The Art of surfaces. Massor av fina bilder och illustrationer i katalogen Clay Ketter Moderna Museet. Speciellt gillar vi verken Poolside Motel och holiday Drive detail. Faktiskt spelar IKEA modeller en stor roll även i Ketters konst här i form av avskalade skåp.
Betyg Fem Poolside Motel av fem

Junilistan a la Kistalight - Det blev en lista i alla fall!
  • Anna Gavalda Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans
  • Delphine de Vigan No och jag
  • Paris Je táime Episodfilm Bröderna Coen m fl
  • Jenny Diski Den Motvillige resnären
  • Clay Ketter utställningskatalog Moderna Museet
  • Och - Varför inte läsa Kistalight goes Ryan on line gratis!
Andra bloggar om sommarläsning Andra bloggar om Frankrike
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om författare: Andra bloggar om litteratur
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

2 Comments:

Blogger LarsThommy said...

Ny fransk våg på gång inom litteraturen?
Inte bara Anna Gavalda och Delphine de Vegan är nya intressanta namn i den franska litteraturen.
Från förorten har vi Faiza Guéne med Kiffe kiffe imorgon - se blogg från Kistalight där!
I dagarna lanseras Igelkottens elegans av Muriel Barbery och det lilla svenska förlaget Sekwa har en rad andra titlar för den hugade.

2:13 PM  
Anonymous Helén said...

Tack Tommy för att du delar av dig av dina tankar om "No och jag" och kul att du gillade den. Texten syns lite illa här på bloggen av nån anledning, men om man klickar på din länk kan man läsa den jättebra på din blogg.

2:02 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home