Friday, July 31, 2009

Strukturalism Light



Vi ligger lite lågt med närvaron på Kistalight så här i sommartid, med bloggen såväl som med skolan! Tack för bilden Goehle!


Ser i veckan att Svd har haft en intressant krönika (av Elisabet Andersson) om kvarter garnisonen på Östermalm i serien om sevärda byggnader i Stockholm.
- Måste ha varit 1971 som Kistalight sommarjobbade där som målare!
- Hade inte en aning då om att nyckelord för bygget var kommunikation och flexibilitet.
Hur som helst här skapades då en 350 meter lång byggnad med flyttbara moduler och möjlighet till förändring i kontorsmiljöerna.
Garnisonen var när den stod klart norra Europas största kontorshus och Stockholms längsta byggnad och arkitekten hette Tage Hertzell. Kistalight som lite vagt drömde om att bli arkitekt (handlade egentligen mer om en romantisk konstnärsdröm) hade då ingen aning om allt detta. Målarlaget bestod säkert av en cirka 25 gubbar. Många var från Dalarna och en grupp med lagbasen i spetsen var från Hälsingland och veckopendlade. Kistalight hamnade i lag med en annan ung kille som jag tror hette Klas-Göran.
- Vi var yngst.
- Vi var sist anställda och vi var bara sommarjobbare.
Uppdrag att måla ett litet rör bakom en betongpelare, trångt, och en bit rör bakom det redan målade elementet som fanns i alla rum. För övrigt var alla delar klara - så kallade färdiga moduler.Varje morgon, klockan sju, en lång korridor med hundratals rum! (Gillade alltid energin när målarna körde igång varje dag med att hämta färg och verktyg i vår målarbod.)Utrustning en burk färg med handtag och en burk med två elementpenslar och en lackpensel, möjligen hade vi också en spegel för att kolla att det kom färg bakom rören. Klädsel målarbrallor och T-shirt, på knäna tejpade skumgummiplattor.Sedan så var det bara att köra på.
- Skymtade man inte ljuset så där i slutet av den drygt hundra meter långa korridoren? Vi tog var sin sida Kistalight och Klas-Göran.På kvällen var ytterligare en korridor slutförd och hm…hm.
- Skönt att det var studier som gällde till hösten.
Om strukturalism som idé hos byggnadsstyrelsen och andra modefilosofier hade vi inte en susning!
Trots allt fanns det en viss arbetsrotation med målaruppgifterna på kvarter Garnisonen. Korridorjobbet med rörbitarna roterade men några veckor blev det och kanske en månad. Andra uppgifter kunde vara, Kistalight ersatte sjuk kille, i spruttältet och sprutmålade element och blev färgförgiftad. Faktiskt kom vi att extrajobba under hösten 71 på Garnisonen, målade rör i källaren, och under sommaren 1972 var vi med på slutfinishen, målarbättringar på bygget - ej arbetslag då. Bättringar som aldrig tycktes bli klara när inte ackordspiskan ven.
Ordväxling:
- Jag kan jobba över! (Kistalight)
- Kan du inte börja med att jobba heltid! (Vaken och i och för sig riktigt bussig verkmästare som hade koll på att Kistalight gärna hade en akademisk kvart mest varje morgon.) Verkmästaren som grejade fina bättringsjobben för Kistalight och oroade sig för att slutfinishen aldrig blev klar skickade till slut en gubbe till för att få till det tyckte Kistalight var aningen komplicerad med sina ambitioner att studera och som han sa.
- Jag har enkla gubbar från landet här i mitt lag som inte vet av något annat än att knega på dagen lång än att fundera över frågor om almar i Kungsträdgården och rockfester på Gärdet.
- Komplicerad tänkte Kistalight!
- Vem tar inte chansen att se ljuset i form av lite studier när man har klarat av en drygt hundra meter lång korridor varje dag där en liten bit rör ska målas.
- Bakom en trång betongpelare.
Andra bloggar om arkitektur Andra bloggar om Kista
©Thommy Sjöberg

Tuesday, July 21, 2009

I can hear music


Drömde alltid om att bli pilot!

I can hear music
The sounds of city
Seems to disappeare
Beach boys

Ligger i hängmattan, tillflyktsorten, under lindarna på norra Öland.
(Faktiskt en mission för en torpare!)
- Övar inför att bli panschis?
- Nåja det är några år kvar!
Ett mäktigt dovt surrande från lindarna.
De dagar det inte blåser för hårt.
Ljudet från tusentals bin som pollinerar.
Musik från en skapelseakt!
Lika förunderligt varje sommar i juli.
Bär de inte, bina alltså, på tusen och åter
tusen berättelser som ska berättas igen
och om igen
varje sommar i juli.
Andra bloggar om Öland: Andra bloggar om Kista:
©Thommy Sjöberg

Monday, July 06, 2009

Wimbledon a la Twitter


Henman Hill en plats att vallfärda till nästa år för Kistalight? Festligt och folkligt tänk att blogga därifrån! Bild: Från Telegraph uk

Federer årets mästare i Wimbledon och alla tiders mästare i Grand Slam. Den elegant spelade schweizaren har nu 15 GS-titlar trots att han inte spelade bra igår, så vann han som vanligt ändå.
Starkt!
Kistalight provar Twitterformatet nedan, 140 tecken, för att kommentera matchen. Upplivade blev vi i alla fall av Andy Roddicks energiska spel och att han faktiskt styrde matchen under långa stunder och snöpligt förlorade i andra sets tie-break. I år Inga jordgubbar med mousserande vin men väl en dansk bärs i fåtöljen hemma i Kista. Spännande eftermiddag framför TV:n med avslut för tidernas längsta femte set i en Wimbledon-final. En rysare men Borg vs McEnroe 1980 är fortfarande en större match.

Federer vann inte matchen.
Det var Roddick som förlorade
Han ägde matchen
men slog bort de avgörande poängen
Federer trots allt i Wimbledon!


Andra bloggar om Wimbledon: Andra bloggar om tennis: Andra bloggar om Kista

©Thommy Sjöberg

Sunday, July 05, 2009

Junilistan Light


Anna Gavalda – Jag skulle vilja… bästsäljande novellsamling
Kistalight funderar på sin sommarläsning. Det gäller att ha ett öppet sinne. Försöka hitta nya läsupplevelser.
- Varför upprätta långa listor?
Botaniserar och surfar runt bland läsande bloggare, bokhoror, Ad libris och de stora tidningarnas kultursidor.
Försöker hitta ett tema!
- Kanske lite franskt?
Låter intuitionen och slumpen styra för några bra val av läsande och så här blev det i juni när väl skolan var slut och det fanns, nåja, tid och plats för läsande under korkeken.

Anna Gavalda Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans – Je voudrais… En samling av 12 noveller som varit en miljonsäljare i Frankrike. Kistalight kommer att tänka på deckarförfattaren Dennis Lehanes råd för hur man skriver en bestseller.
- Se till att skapa en romanhjälte, hjältinna, som alla läsare vill ligga med och du har skrivit din bestseller.
Gillar Gavaldas noveller. Alla har definitivt en skruv eller en twist som funkar och temat är kärlek och sex men mest handlar det om att ingenting blir vad man tänkt sig.
Det uppstår alltså förvecklingar som är sensuella, rara, drastiska, komiska, goda, grova och råa, och oftast blir inte någonting av.
Den gode läsaren kan säkert gissa av vad!
Det märks att Anna Gavalda arbetat som lärare. I hennes noveller figurerar oftast unga människor i dråpliga situationer. Novellerna skulle kunna vara goda föredömen i en skrivarskola allt ifrån det hårdkokta exemplet Katgut (kirurgisk tråd) till mjukisen bäddsoffan Klick klack från IKEA. Den senare novellen råkade Kistalight läsa just som vi lyssnade på Ingvar Kamprads sommarprogram.
- Sannerligen är IKEA ett världsbegrepp.
Dessutom skriver Anna Gavalda en utmärkt dialog vilket Kistalight kommer att studera en aning i sommar för vi har köpt hennes senaste bok Lyckan är en sällsam fågel.
Betyg för Jag skulle vilja... fem bäddsoffor från IKEA av fem.


No och jag av Delphine de Vigan ytterligare en välsäljande och dessutom prisbelönt bok från Frankrike

No och jag har fått medioker kritik både i DN och Situation Stockholm för att den är som de skriver förutsägbar och mest består av klicheer i sin beskrivning av den unga uteliggaren NO.
Kistalight håller inte med utan tycker att No och jag är både välskriven från ett ungdomligt perspektiv, unga jobbar just med klicheer, huvudpersonen i boken är faktiskt Lou en ung överintelligent tjej som tar sig an No.
Plus att boken har massor av fina iakttagelser och träffande beskrivningar från skolans värld av hennes lärare och klasskamrater.
- En värld Kistalight känner sig hemma i!
Lous projekt i skolan i att hålla ett föredrag i So om uteliggare, impulsval, för den stränge monsieur Marin är bokens clou.
Föredraget blir utmärkt, 18/20, och monsieur Marin är engagerad i ämnet och kallar Lou för en utopist. Lou är inte säker på vem som egentligen är utopist av de två:
"Jag är kanske utopist men jag har åtminstone strumpor i samma färg på mig, vilket han inte alltid har. Om man går omkring med en röd och en grön strumpa inför trettio elever måste man vara lite i det blå, det är jag övertygad om."
Om uteliggare och deras liv är ett tema i boken är den bakomliggande contexten den dysfunktionella familjen. Lou har sin deprimerade (depression) mamma men överlever tack vare sina små projekt och genom att vara duktig i skolan. Hennes klasskompis Lucas som blir Lous gode vän är mer en värsting med bägge sina föräldrar frånvarande men där finns det pengar och en samhällelig ställning och Lucas har någonstans en hel del förnuft och reder sig säkert ändå i slutänden. Värre då för No uteliggaren som i sin barndom har blivit förskjuten av sin mor och fadern vet hon inte vem det är och hon har hamnat på gatan. Men hon när en dröm om att flytta till Irland dit en gammal pojkvän sökt sig.
Delphine de Vigans Jag och No har ett öppet slut och undviker de flesta pekpinnarna och den politiska korrektheten vilket vi på Kistalight alltid upplever som uppmuntrande.
Betyg fem Situation Stockholm av fem.
Varför inte köpa en situation Stockholm nästa gång du får chansen?


Kistalight fortsätter sitt franska tema. Varför inte med en dvd? Bild ovan från den franska episodfilmen Paris je táime som vi gluggade på i juni med en rad spännande filmare som regissörer .
Kolla gärna bröderna Coens skildring av metrostationen Tuilerierna där Mona Lisas leende får nya dimensioner.
Kistalight gillar det lilla och korta formatet såväl på film som i text.
- Bara att köra en bit då och då med favoriter som Natalie Portman, Gene Rowlands, Juliette Binoche och som sagt Bröderna Coen.
- Paris Je táime!


Kistalights Junilista får även innehålla en gammal favorit som Jenny Diski - så nu lämnar vi det franska temat.
Här med en återupptagen läsning av den Motvillige resnären. Diski trivs bäst hemma i läsfåtöljen men har ofrivilligt blivit en resenär och reseskildrare något hon brottas en del med i boken. Trots allt är hon som bäst när hon är på resande fot med massor av fina slående, ironiska iakttagelser och detaljer. Sina iakttagelser kopplar hon gärna till hågkomster från en besvärlig och plågsam ungdom. Berättartekniken blir då en sorts parallellhandling som driver berättelsen framåt här även med Montaigne som förebild. Några höjdpunkter är Bungyjump på Nya Zeeland och renskiljning i Lappland.
- Se där vilken spännvidd!
Betyg: Fem renar av fem


Så har vi på Kistalight läst katalogen om Clay Ketter med essäer av Lars Nittve, Magnus af Petersens och Sven-Olof Wallenstein.
Lite klokare blir vi på teorin bakom Ketters horisontella fotograferande men bara lite genom att läsa Wallensteins essä Ytornas konst - The Art of surfaces. Massor av fina bilder och illustrationer i katalogen Clay Ketter Moderna Museet. Speciellt gillar vi verken Poolside Motel och holiday Drive detail. Faktiskt spelar IKEA modeller en stor roll även i Ketters konst här i form av avskalade skåp.
Betyg Fem Poolside Motel av fem

Junilistan a la Kistalight - Det blev en lista i alla fall!
  • Anna Gavalda Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans
  • Delphine de Vigan No och jag
  • Paris Je táime Episodfilm Bröderna Coen m fl
  • Jenny Diski Den Motvillige resnären
  • Clay Ketter utställningskatalog Moderna Museet
  • Och - Varför inte läsa Kistalight goes Ryan on line gratis!
Andra bloggar om sommarläsning Andra bloggar om Frankrike
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om författare: Andra bloggar om litteratur
©Thommy Sjöberg

Saturday, July 04, 2009

Fourth of july Light


Jimi Hendrix från Woodstock 1969 Star med Spangled Banner och en illustration till en artikel från Rolling Stone, Shelter from the storm, som handlar om känslorna efter nine eleven 2001.
I dag Fourth of July, Independed day, nationaldagen som minne av självständighetsförklaringen 4 juli 1776, och en av det amerikanska frihetsprojektets viktigaste symboler. Ett projekt som Barack Obama är på väg att återerövra med sitt Changes och Yes we can. I dagarna öppnar även Frihetsgudinnan för allmänheten efter traumat 11 september.
Självständighetsförklaringen och den amerikanska konstitutionen som förebild för frihetsideal och USA som ledare för den demokratiska världen har de senaste åren fått sina törnar; 11 september och kritiken kring krigen i Irak och Afghanistan.
Vill man läsa en utmärkt bok om USA och dess frihetliga idéer och manifestationer finns Göran Rosenberg och hans FRIARE KAN INGEN VARA: DEN AMERIKANSKA IDÉN FRÅN REVOLUTION TILL REAGAN - OCH LITE TILL. En bok med idéhistoria och reportage som står sig utmärkt väl även i ett internationellt perspektiv.
- Kan vara ett tips för sommarläsningen.

En bloggare med utsiktsplats från Silicon valley i San Fransiscobukten som alltid har intressanta inslag både om high teech, miljöer, människor och speciella amerikanska företeelser är Det Progressiva USA. Ibland finns även där riktigt läsvärda bitar om Sverige och svenskarna med (si så där) the western frontier vid Stilla havet som utsiktsplats.
Vill man hitta patriotiska sånger om USA kombinerat med en utmärkt artikel från tiden runt 11 september 01 finns Shelter from the storm från Rolling Stone av David Fricke.

Lite svärta måste det naturligtvis finnas kring alla patriotiska dagar! Från Kistalight väljer vi att fråga varför dessa tragiska nästan ödesbestämda öden för de stora amerikanska artisterna?
- Just ordinary boys or girls!
- Eller king of pop, king of rock och queen of comedy!
- Jacko, Elvis och Marylin!
- De med rötter hos folket.
- Neverland, Graceland eller bara en swimmingpool hos Monroe.
- Vad berättar dom och deras öden om den amerikanska drömmen?
- Och projektet frihet?

Patriotisk, nåja, spellista för fourth of july

Star Spangled Banner Jimi Hendrix
Stars and Stripes Forever John Williams
Star Spangled Banner Christina Aquilera
This land is your land Woody Guthrie
Bara för mycket -
God Bless America Celine Dion
Här snackar vi real patriotism
This land is your land Barack Obama och Bruce Springsteen
Svenska bloggar om: Andra bloggar om Kista:
©Thommy Sjöberg

Thursday, July 02, 2009

En Midsommarnattsdröm

Å dessa författare och deras katter. Här Anna Gavalda vars novellsamling Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans Kistalight har läst under midsommarhelgen.

Sju blommor under kudden – tja…
- Farsan igår såg du ut som en förmögen fransk framgångsrik författare säger sonen Love. (Kistalight som har överraskats med dotterns bröllop, vi kanske berättar mer om detta en annan gång, är dagen till ära iklädd linnekostym från Gant och randig tröja under den svarta ylletröjan plus vit keps som skydd mot kylig nordan ifrån Kalmarsund.)
- Jo jag tackar jag nyss influgen från Nice, lämnat cafébordet vid Promenad Anglais, lättat på sidenscarfen när siroccons heta vindar blåser, druckit ur espresson och fångat en flight mot Kastrup, hyrt in en liten Cessna för vidare färd mot Ölanda.
- Jo jag tackar jag!


En sådan dialog påverkar säkert midsommarnattens drömmar, säkert också läsningen av Je voudrais… och så har det ju varit bröllop.
Klättrar över staket, går över stättor, smyger förbi ett plank och plötsligt befinner jag mig på Svenska fotbollsförbundets kansli i Solna. Där står en parant och chic Anna Gavalda. Hon ler igenkännande.
- Bon jour Thommy, Thommy avec th.
- Tjena Anna säger jag har du biljetter till matchen ikväll (Ma compine avez vous de billet pour le match ce soir - ungefär så)
Kommer ej ihåg svaret men, oh, verserat var det.
Matchen ja, måste ha varit Sveriges U21-match mot Serbien.
- Those crazy dreams!
Sedan måste jag klättra ned för en djärv vertikal bergsbrant, en via Feratta, där bultar, kilar och karbiner redan är fixade, hissnande känsla inför höjden, passerar nya hinder och häckar.

En trio av trubadurer och diktare av typ äldre medelålders snitt, 40-talister, dyker upp på scenen. En scen som liknar Washington Square i Greenwich Village i New York.
- Du Thommy, Thommy med th skanderar dom!
- Vi är alla poeter och diktare!

Andra bloggar om Öland: Andra bloggar om Kista:
Andra bloggar om författare: Andra bloggar om litteratur
©Thommy Sjöberg