Tuesday, June 03, 2008

Eklips Light Moderna

- Ovan The Surgery Dana Schutz – en overklig drömbild med en sorts barnslig humor och förundran – mörker och ondska? - Hinner tyvärr inte riktigt med Museets alla samtal och ambitiösa föredrag i ämnet.

Eklips - Konst i en mörk tid
31 maj - 24 augusti 2008
Eklips, eller solförmörkelse, beskriver både en samhällelig situation där många av upplysningens ideal verkar övergivna – och en konstnärlig hållning. Gemensamt för konstnärerna i denna utställning med internationell samtida konst är att de tycks sakna tro på en didaktiskt upplysande kultur; därav titelns ljusmetafor -
Citat Modernas hemsida.

Fortsätter mitt projekt med ambitioner - se Dollybloggen! Igår var det dags för ett besök på Moderna och en konstutställning som säger något om samtiden. Fastnar för Dana Schuts bidrag – mycket måleri där och visst berättar hennes målningar en historia dock osäker på vilken.

- Det är betygstider för en lärare – lämnar in min betygsdiskett vid deadline klockan tre på eftermiddagen på min skola och skyndar in till Moderna Vänners dag och museets 50-årsfirande!
- Tårtan är slut när jag kommer men visst det finns mousserande vin.
- Var det något från vinhuset Pasqua?
- Skålar och småpratar!
Jag får förtroende att bjuda på middag för min lilla familj i Modernas restaurang; gravad lax, dillstuvad potatis och ett glas vitt vin, Chardonnay, från - vinhuset Pasqua? Det blir trevliga samtal därför missar vi introduktionen av intendent Magnus af Petersens till utställningen Eklips - konst i en mörk tid. Istället blir det musik i Bloms trädgård - riktigt svängig sådan med Moderna Museet Bulletinens redaktör John Peter Nilsson som DJ. Gamla fina godingar avnjuts i trädgården som Booker T, Jane Birkin och Serge Gainsbourg och As times goes by. Mången grå panter svänger på sina lurviga på vägen in till baren för att hämta ett glas vitt – kanske en chardonnay från huset Pasqua.
Så småningom samlar vi ihop oss och det blir en runda på både utställningen Milano – Turin 1958 – 1968, Pontus Hulténs visningsmaskin som vi blir helförtjusta i och den nyöppnade:
Eklips – Konst i en mörk tid.

Konstnärerna undersöker och gestaltar områden som är mörka eller irrationella.
Flera av dem har en känsla för det absurda i tillvaron, vilket resulterar i en uppfriskande humor.
Andra bloggar om Moderna:
©Thommy Sjöberg

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home