Monday, May 26, 2008

Hey Dolly Light

Kistalight fyller vi idag tre år som blogg vilket firas med några rader om Hey Dolly av Amanda Svensson.

Festlig bekantskap i helgen, läser Hey Dolly av Amanda Svensson, en ung debuterande författare som fått fin kritik i DN och SvD. Hon är en i vågen av unga tjejer med gott humör och massor av humor i dagens unga litteratur. Jämför med Faiza Günez Kiffe, kiffe imorgon och Bryta om av Åsa Anderberg Strollo. Ett grabbigt bidrag i genren är Jonas Khemeri Ett öga rött. Titlar som Sandor slash Ida och Den amerikanska flickan ligger i samma linje men är skrivna av något äldre författare.
På Kistalight fyller vi idag tre år som blogg vilket firas med några rader om Hey Dolly. Trots vår mogna ålder känner vi en viss släktskap med Amanda Svenssons Hey Dolly. Tourettes syndrom till exempel: Vi (jag) prövar i de här sammanhangen det mycket oskyldiga listen up you fuck mothafuckahs – you sons of a whore… I´m gonna smack you up… inspirerade av en bit i hey Dolly. Så där går jag på under söndagspromenaden med min fru på Järvafältet medan Kistaskrapans pasteller blänker av sommarens löften och de små stackmolnen speglar sig glidande fram i Science Towers glasfasad.

- Klart knappast andlig mognad men kul att låta grodorna slinka ut ur munnen som en böljande trafikström längs E:18 mellan Rinkeby, Tensta och Hjulsta. Min fru har varit med förr och pratar om sitt god damn mothafuckahs job or something like that och hon lyssnar inte särskilt noga på mina böljande touretteljudvågor.

Amanda Svenssons bygger upp scener i Hey Dolly med små novelliknande stycken. Ett berättargrepp vi känner för på Kistalight. Innehållet är inte PK, vilket är befriande, faktiskt kan bitarna fungera som fristående berättelser. Men Hey Dolly har en alldeles särskild obändig ton som vi gillar skarpt på Kistalight och hon beskriver en utvecklingshistoria med lite av nollägesstrategi a la Kiffe kiffe imorgon.
- Visst har Dolly koll på läget.
I sin strävan efter ett inre lugn, en frid om man så vill, upprättar hon en projektplan med en rad aktiviteter för den närmaste framtiden.
Vi låter oss imponeras på Kistalight!
- Varför inte göra likadant utan att för den skull tro att tillvaron innebär några rosenröda omvälvande förändringar.
Här kommer den: Gå på en konstutställning som säger något om vår samtid - kommer att ske redan på måndag då vi går på Modernas specialvisning för vännerna. Göra några goda gärningar - ska verkligen försöka få några elever motiverade så här i slutet av terminen så att jag kan höja deras betyg. En av Dollys punkter måste jag hoppa över - den om oskulder, men jag kan lyssna på Bob Dylan en hel dag, innefattar då även covers gud ske lov. (Dolly lyssnar på Gyllene tider -sic!) Studera en valfri konflikt ute i stora världen.
- Vad sägs om Irak och låta Bush lämna över till en skäggig man i prästerskapet - aktuellt pågår just nu en Irakkonferens i Stockholm. Att röka till man spyr hoppar vi över eftersom vi inte är rökare. Att skriva manifest hoppar vi också över istället färdigställer vi texter i en tänkt bok om skolan: Kistalight academy eller Marlon Brando tog aldrig en fika på Spånga gymnasium. En tankelek varje dag får bli de ordlekar jag ägnar mig åt tillsammans med mina elever plus att jag ska tänka på att slå igenom min backhand när jag spelar tennis.
- Lika vackert som Justine Henin.
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om författare:
©Thommy Sjöberg

Labels: , ,

3 Comments:

Blogger LarsThommy said...

Har skrivit 333 bloggar under de tre åren.
- Magiskt tal?
Hur som helst blir det ett snitt på mer än två bloggar i veckan.

3:52 AM  
Blogger LarsThommy said...

Tendens i bloggandet är att lördagarna är bloggardag.
Då tittar min fru på Bengtsson på förmiddagens TV4 och jag firar helg med någon liten bit som kommer över mig!

9:54 AM  
Blogger LarsThommy said...

Ser att fler gubbar tänder på Hey Dolly. Läser Mats Olsson krönika i Expressen från fotbolls EM: http://helsingborg.expressen.se/sport/kronikorer/1.1199353/mats-olsson-hey-dolly-trostar-mig-pa-kvallarna
Läsvärd!

4:17 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home