Saturday, October 06, 2007

Söder-Quis Light

Vi syns vid målet Nacka statyn på Katarina Bangata
Härlig vecka, höst i luften, sprakande färger i parkernas träd, Tema Stockholm på schemat på skolan där jag arbetar med fantastistiska ungdomar som har massor av energi. En temavecka med avbrott från den ordinarie undervisningen där genomgångar i katedern, läxor, prov och muntliga förhör till vardags dominerar.
-Kan passa bra i början av oktober.
Min grupp har ägnat sig åt vandring i Gamla Stan med start och mål vid Kornhamnstorg. Inspirerande föreläsning på Arkitektur-museet. Från medeltid till nutid med slingrande gränder som följer naturens topografi till rutnät, boulevarder och avenyer och till ABC-förorter med dagens förtätade stad.
-Historiska dimensionerna paras med modellbyggande:
Vi bygger en stad sju grupper och sju modeller som sedan pusslas ihop. Märkvärdigt väl får eleverna på kort tid med det väsentliga som öppen miljö, vatten, grönområden, broar, byggnader och bostäder.
Materialet är papper, lim och klossar och verktyg är saxar. Färgerna är grönt för parker och gräsmattor, blått för kanaler, dammar och vattendrag och sjöar och svart för vägar.
Vår guide tycker att våra elever väljer förtätade miljöer, hel del höghus alltså. Några väljer sociala alternativ barnvänligt med säckgator och med omsorg och samhällsservice. Andra väljer en framtidsstad med vägbanor över punkthustaken.
- Fantastiskt nog fungerar modellerna tillsammans och bildar en stad när vi lägger upp dem på en platta och redovisar för varandra.
Fredagen avslutas med lättare tipspromenad på Stockholms Söder, nog så lätt men visst får man använda apostlahästarna; längs gatorna, gångvägarna och traska trappa upp och trappa ner på Södermalms mycket topografiska verklighet.
SöderQuiz
Från Mosebacke till Mariatorget – en tipspromenad

1. Start vid Slussen – här finns en bilkarusell som var förvånansvärd modern när den byggdes en gång i tiden under... ja när byggdes den?
1. 1930-talet
X. 1950-talet
2.1970-talet

2. Mosebacke med utsikt över Stockholm är också en berömd litterär text av August Strindberg –texten återfinns i en roman som inleder den moderna litteraturen i Sverige. Vad heter romanen? Se litterär rödvit skylt Mosebacke!
1. Jack
X. Röda rummet
2. Mina drömmars stad

3. Katarina kyrka från Stormaktstiden, en gammal kyrka som fått ny skrud, det vill säga kyrkan har restaurerats. Varför?
1. Ombyggnad för att kyrkan var för gammal
X. Brand
2. Allmän upprustning av politiska skäl – man vill bevara gamla byggnader

4. Poet och vissångare som ligger begravd på Katarina kyrkogård. Vem?
1. Bellman
X. Evert Taube
2. Cornelis Wreesvijk

5. Fjällgatan litterär skylt I med citat från Vilhem Moberg. Han har skrivit boken som ofta nämns som den bästa svenska romanen någonsin vid omröstningar. Vilken är boken?
1. Sömnlös
X. Soldat med brutet gevär
2. Utvandrarna

6. Fjällgatan litterär skylt II på Fogelströmsterrassen med citat. Från vilken bok?
1. Vävarnas barn
X. Mina drömmars stad
2. Sommaren med Monika

7. Vitabergsparken – parkteater på Södermalm med sommarlustspel, uppträdanden, konserter
och plats för glada picknicks. Här rastar och äter vi vår matsäck. Vem ansvarar för och driver Parkteatern?
1. Kungliga Operan
X Dramaten
2. Stockholms parkförvaltning (Parkteatern)

8. Nedanför Vitabergsparken fanns i Södermalms barndom 1800 och tidigt 1900-tal ett industriområde som spelar en viktig roll i Per Anders Fogelströms Vävarnas barn. Vilket är området?
1. Barnängen
X. Trollängen
2. Fryshuset

9. Vid Greta Garbos torg finns en skulptur av den vackra gåtfulla skådespelerskan som växte upp på Blekingegatan på Södermalm. Men för vilken typ av filmer är hon berömd för?
1. Musicals
X. Stumfilmer
2. Ljudfilmen - film som den fungerar i dag

10. Skulpturgruppen: Vi syns vid målet på Katarina Bangata tolkar fotbollspelaren Lennart Nacka Skoglund fotbollskonst, en myt i fotbolls Sverige. Nacka var älskad och gjorde succé även i Italien i många år. För vilken klubb spelade Nacka i Italien?
1. Milan
X. Inter
2. Juventus

11. Vid Södra Latins gymnasium ligger Kvarngatan. Namnet beror på att här har det en gång i tiden, 1700-talet, legat kvarnar. I slutet av gatan finns en rödvit litterär skylt med citat ur ungdomsboken Janne min vän. Vem är författaren som citeras?
1. Peter Pohl
X. Tomas Tranströmer
2. Vilgot Sjöman

12. Mariatorget målgång – här finns en fontän Tors fiske av Anders Wissler och i nordöstra änden finns en byst av en något bortglömd svensk som är uppskattad ute i stora världen bland annat i England, London, där han fått ett sällskap uppkallat efter sig. Vem är naturvetenskapsmannen, mystikern och författaren.
1. Emanuel Swedenborg
X. Carl Mikael Bellman
2. Evert Taube
© Thommy Sjöberg
Andra bloggar om SödermalmLabels:

2 Comments:

Anonymous Eva said...

Hej!
Jag hittade din blogg och ett inlägg med ett "Söder-quiz" från 2007. Jagjobbar som bibliotekarie och skulle tycka att det vore roligt attkanske, om det är möjligt, ha en stadvandring med din frågesport. Skulledu tycka att det var ok om jag använde ditt frågeformulär?
Mvh/Eva Nyström från Hornstullsbibliotek

7:19 AM  
Blogger LarsThommy said...

Hej Eva!
Absolut - det går bra det säger vi på Kistalight och känner oss hedrade som gamla söderbor.
Hälsningar/Thommy

7:23 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home