Wednesday, October 11, 2006

Nobel Kanon

En arabisk modernist och en polsk världsresenär
I morgon tillkännages Nobelpriset i litteratur. Vi på Kistalight håller även i år tummarna för och tror på Adonis. Denne modernist och gränsöverskridare mellan tradition och förnyelse inom den arabiska litteraturen. Adonis visar genom sin poesi och essäistik på en väg framåt och förnyelse för den klassiska arabiska kulturen och ett närmande till västvärlden. Vilket vi på Kistalight tycker kan vara en passande möjlighet till en dialog i tiden.
- Klockan 13.00 I morgon vet vi!

Svenska akademin är inte förutsägbar.
- Hur ska den kunna vara det?
Här finns en institution som inte är beroende av marknaden – härligt eller för den delen av den staten som inte kan gripa in - ännu härligare.
Skämt – Vad har svenska akademin gemensamt med den svenska grundskolan?
Svar: Från ingen av dessa institutioner går det att sluta även om man vill.
Dock växer man ifrån grundskolan.
- Blir man invald i akademin får man vackert stanna där.

Förslag till en alternativ pristagare från Kistalight är en av våra verkliga favoriter Ryszard Kapuscinski. En värld, en genre, en ensamrörelse med världsvid integritet, Afrika; Etopien – Haile Selaisse, Latinamerika; fotbollskriget, Iran; Shahen, det ryska Imperiet och mycket mer. Här finns reportage som som är verklig litteratur och förklarar vår värld.
Andra bloggar om Nobelpriset:
Andra bloggar om kanon:

Copyright LarsThommy

1 Comments:

Blogger LarsThommy said...

Kapuscinski är inte bara en fantastisk reporter med litterära kvaliteter utan också en alldeles utmärkt historiker med förmåga att klargöra historiska processer.
En av de bästa skildringarna jag läst om Sydafrika och om boernas historia läste jag i Kapuscinkis essäsamling Fotbollskriget.
Vilken här varmt rekommenderas.

7:40 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home