Wednesday, July 06, 2005

Ljuset på dueOdde


dueOdde är Danmarks östligaste punkt strax söder om Nexö. Udden består av ett flygsandområde med långa dyner, känt för en finfördelad sand. En sand som förr i tiden var basvara i en småindustri för tillverkning av skrivdon och timglas.
I de här trakterna växte Martin Andersen Nexö upp. Han med Pelle erövraren ni vet. Boken som blev en så stor framgång när den filmades av Billy August.
Dueodde är också en populär badort för barnfamiljer från Öresundsområdet och norra Tyskland. Varma somrar utsätts Östersjön för kraftig algblomning här och det blir en förfärlig doft som efter några dagar blir outhärdlig.
Råkar man vara där då packar man gärna väskan och åker hem till Kista igen.

Algblomning - Dueodde tema med variationer

Dyn dyn våg våg i
skimrande Östersjöljus
sand för ett timglas


Lång vit strand, dyner och klitter, strandråg, fin pulveriserad vit sand med minimala korn, perfekt på sin tid för skrivdon och timglas till gamla skeppsklockor.
Tyngd och tidlöshet, vi går i klitterna, sanden gnisslar mot fötterna, nakna solbadare; blondisar som fröken Silvstedt i bland strandrågen.
Martin Andersen Nexö seglar en röd drake mot den pastellblåa himlen och på plagen spelar unga kroppsfixerade atleter volleyboll. Sol och lättja mitt på dagen strax före tolv.
Här har vind och vatten slipat sanden sedan istidens dagar; ett storslaget timglas.
Vi går utmed kusten, vi går i den vita sanden och i det skarpa ljuset; reflexer från havet och sanden. En stank av alg och bakterieblomning från Östersjön letar sig in i näsa och mun. Vågorna bildar ett brus, en ljudkakafoni som innehåller en tystnad.
- Här hörs inte snattret från vare sig tärna eller mås.

– Bara i en värld där det finns tärnor och tranor kan poesin överleva!
Vi skyndar mot den yttersta udden för en frisk fläkt.
Nästa dag packar vi en liten påse sand precis räckande till ett timglas.
Back><Just for fun
Copyright LarsThommy

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tärnor och tranor, sand för ett timglas - bah.
- Tror att du är poet.
- Säg som det är. Du går mest och kikar på unga blondisar!

1:45 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Visst, sure man, shoot man, visst är det så!
Besök vilken beach som helst i juli, blondisar i strandrågen; Tylösand, Båstad, Böda, Dueodde mer - hud än tyg - inte mitt fel.

1:57 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home