Sunday, April 28, 2024

Stina Nilsson en gång till!

 


Från Bob Dylan till Stina Nilsson kan till synes resan vara lång för en bloggare, men inte för Kistalight som har favoriter mest överallt. Vi gör en remix av vår mest besökta sida (lustigt nog) Podium Light eller konsten att stå på tillväxt. Stina Nilsson tänker överge sin bössa, småfåglarna i Alperna kan pusta ut, och satsa på långlopp. Ingen dum idé kanske, hon har ju redan prövat två långisar under säsongen: Skinnarloppet och Idre/Särna Loppet där det blivit  segrar. Dessutom har hon ett OS-Brons på tre-milen från 2018 (Stina Light tror sig vara fyra...)! Så varför inte pröva en ny gren Ski Classics med långlopp men det är knappast en ny sport för henne. 

Skidor är vad som gäller! I Ski Classic tävlar man i lag, inte nationsvis vilket ger större bredd och större möjligheter för den enskilde idrottaren att välja lagkamrater och roll i laget! Verkar inte som Stina Nilsson, helylletjejen, helt har  funnit sig tillrätta i skidskyttelandslaget som många gånger mer påminner om Piteå skidskytteklubb  och systrarna Öbergs lokala team än ett landslag och där coachen Johannes Lucas är en försiktig general som inte vågar utmana The Queen Bees i laget.

 Hur som helst har Stina Nilsson fått utstå mycket när det gäller skriverier på sociala media och i tidningar, Radio och TV. Rättvist knappast, man talar om allt från misslyckande till fiasko under hennes fyra år som skidskytt. Några meriter är trots allt två pallplatser i världscupen, fyra pallplatser i IBU-cupen, SM-Guld i Rullskidskytte-SM och två SM-guld i singlemixed och Sprint och ett EM-brons i mixedstafett.

 Inte så pjåkigt, är detta ett misslyckande? Dessutom har hon med sin medverkan i svenska skidskyttet bidragit till att popularisera sporten en hel del genom att få hennes fans att följa skidskyttet. Dessutom fick hon fart på tjejernas åkning i skidskyttelandslaget genom ökad konkurrens från en världsstjärna i längdåkning. Stina Nilsson är den svenska längdåkartjejen som vunnit flest segrar i världscupen, 23 stycken, och man kan tycka att tränarna i skidskyttelandslaget borde ha kunnat förädla (coacha) en sådan förmåga på ett bättre sätt. Alla, även (speciellt) inom elitidrott måste ha en tränare med sig för att kunna lyckas och en välkomnande känsla är aldrig fel. Hoppas det blir så i SkiClassics!

 Borde man inte hellre tävla i lag i skidskytte än att det är landslaget som gäller när det i huvudsak är en så individuell och kommersialiserad sport. Vilket också skulle medföra större valmöjligheter för den enskilde tävlande?

Tjoho Stina, långlopp är som älgvandring, ser fram emot att se dig staka fram genom Alperna och åka på rulle i Vasaloppet! Toppen till förmiddagsfikat för en panschis! ☕️🏂🎷🎈😎 Bra för nerverna dessutom, jämför med det stressiga skidskyttet, bom ... bom! 🦉🏂😎 där rök några småfåglar i Alperna! 🐦☕️😎 och wow för längdåkning på alla distanser och Tour de Ski Light!



Podium Light eller konsten att stå på tillväxt

Stina Nilsson en skidskytt, så ska en bössa hanteras, så ska laggen glida, huka er gubbar och gummor här kommer Stina Nilsson en skidskytt! 
Bild från helgens tävlingar i Kontio Lahti där Stina blev trea, var bäst av de svenska tjejerna och tog sin första individuella plats på pallen i världscupen i skidskytte.
Hur är det man säger nu?
Hjärta slår klass, kanske ska man lägga till i skidskytte, konsten att skida (åka skidor) slår de säkraste skyttarna. De som inte har farten i benen och på laggen!
En bra dag på vallen så kan du hamna på pallen med lite grit (jävlar anamma) och fin skidåkning.
Men visst måste du ha talang för både skytte och skidåkning för att nå pallen i en världscuptävling.
Dessutom grabbar och tjejer (Kistalight i katedern) måste du ha uthållighet och träningsflit!
Hur är det man säger nu?
För att bli ett ess, bäst, behöver du förutom talang; träning och åter träning, där du i slutändan landar på si så där 10 000 träningstimmar.
Jättekul för Stina Nilsson med pallplatsen, trea, och jättekul för oss fans av Stina! Se även Stina Nilsson Trippel i Quebec och Tjoho för Sportlov Light!
Segraren och vännen Denise Herrman är först fram och grattar. Denise som också sadlat om med framgång från längd till skidskytte.
Snabbt framme i målgång och grattar är även Hanna Öberg som precis missar pallen men är glad för Stinas skull. Kistalight tycker sig dock se en irriterad rynka i Hannas panna; inte lätt att vara skyttedrottning i Team Öberg/Piteå skidskytteklubb när gamla storstjärnor i längdåkning och småsyrror sticker upp i åkningen och skyttet och lägger beslag på pallplatserna.
Grabbar och tjejer (Kistalight i katedern) i konsten att lyckas finns även en bit i hur man bemästrar känslorna i ett lag när det gäller konkurrens:
Tävlan, prestige och konsten att sprida god stämning i gruppen är viktiga för laget men påverkar även den enskilde idrottsutövaren.
Klart att det skaver där ibland, idrottare är ju bara människor precis som alla vi andra!
Visst har Stina Nilsson medfört massa energi till skidskyttetjejerna! Det tror i alla fall Kistalight som tycker sig se att det blivit bättre fart på laggen hos alla i laget sedan Stina dök upp i gänget.
Vi har också börjat följa Stina Nilsson på Instagram @stinanilssoons • Foton och videoklipp på Instagram.

Kistalights mest besökta bloggar
3. Mörtfors Light En av Kistalights favoriter 📖🍒🦉😎  (1,46tn)

Kul blandning ovan; sport, kultur (film och litteratur), Öland, natur och resa! 
Typisk mix för Kistalight?
Möjligen är Mörtfors Light på väg förbi Slumdog ... eftersom fortfarande besökare hittar vägen till den sidan, som nr fyra finns en blogg om tiden för skolavslutningar. Några besökare, elever, brukar hitta fram till sidan i maj och juni, år efter år, kul! 
Blogg nr fem; resa, litteratur och en komplicerad värld, kan det bli mer spännande? Ser att blogg nr sex om Bok-Olle i Byxelkrok har fler besökare än femman, mysko, se ovan! Ingen ordning på statistiken ovan! Kan man lita på Google? Blogg nr sju stämmer inte heller!

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight Stinafan said...

Hoppas nu Stina Nilsson får lite generösare omgivning i långloppscirkusen, arbetsro och lite mer mänskliga förväntningar från fans, förståsigpåare och mediacirkusen!
Tjoho där kom en älg till, jag menar där kom en långloppsåkare!