Sunday, December 11, 2011

Slumdog millionaire LightSer filmen tillsammans med åttorna i veckan – riktigt bra film tycker både Kistalight och många av eleverna.
- Smarta berättargrepp som griper tag i åskådaren. Med en handledning från Svenska Filminstitutet försöker vi fördjupa oss i Slumdog Millionaire. Det är en film om utsatta barn och ungdomar i Indien (Mombay) sett mot de explosiva samhällsförändringar som sker i landet.
  Svenska filminstitutet rekommenderar filmen från årskurs 8 till gymnasiet. Klokt tycker vi på Kistalight som tror  att filmen kanske passar bäst i årskurs nio när vi läser om Hinduismen.


Kortfattat är det en film om Jamal, fattig ung indier, som arbetar med att passa upp och servera te på ett Call center i Bombay, av en slump kommer han att delta i Vem vill bli miljonär och han kan framgångsrikt svara på frågorna i tävlingen.
- Egentligen söker han efter sin älskade Latika! 
Hans kunskaper i tävlingen väcker misstänksamhet och han anklagas för att fuska! 
Under förhören berättar Jamal sin historia där varje svar i tävlingen är en episod i hans unga liv. 


Kistalight som alltid är på jakt efter olika sätt att berätta en historia tycker att regissören  Danny Boyle har funnit en spännande form för sin berättelse. Att ställa en tävling som Vem vill bli miljonär (med en kavalkad av faktafrågor) där svaren korresponderar mot en utvecklingshistoria (rad berättelser) och bildningsgång är smått genialiskt!
- Vad är kunskap kan man fråga sig? 
- Är det att kunna en av de tre Musketörerna i en 1800-tals roman av Alexandre Dumas eller är det att ha upplevt och genomlevt det Indiska klassamhället med drag av kastsystem och kunnat gå vidare i sitt liv!


- Var hämtar han den styrkan?
Jamal och hans bror Salim överlever som barn en massaker riktad mot muslimer. Där förlorar de sin mor och blir föräldralösa samtidigt som de träffar den  överlevande flickan Latika och att de beslutar att tillsammans bli de tre muskutörerna. I bakgrunden under massakern finns, uppenbarar sig, guden Rama som  på ett hinduiskt sätt kommer att beskydda Jamals öde? En av filmens få magiska inslag annars dominerar de realistiska ja rent av naturalistiska inslagen.
Sett ur det perspektivet blir Slumdog millionaire en film om en ung kille, Jamal, som följer sin Kharma och att hans väg följer ett förutbestämt öde.

Även om filmens slutfråga, utom tävlan, har den innebörden tycker vi på Kistalight att ett mer fruktbart sätt att se filmen är att se att Jamal genom tillit och tilltro, kärleken till Latika och genom sina prövningar lär sig att gå vidare.
En del av filmens centrala tema är att han har en förmåga att iaktta människor, vara streetsmart - roliga episoder där och att han genomgår en utveckling.
En klassisk utvecklingshistoria alltså hur Jamal mognar i ett brutalt klassamhälle här med rötter i Indiens kastsystem och till slut når framgång och kärlek.
Allt med en avslutande ironisk blink, färggrann slumturism, i en rivande bollywooddans på järnvägsstationen i Mombay.
Om berättelsen följer en utvecklingshistoria så är berättarformen desto mer modernistisk med flashbackteknik och musik av M.I.A


Everyone's a winner,
we're making our fame
Bona fide hustler making my name
All I wanna do is
(BANG BANG BANG BANG!)
And (KKKAAAA CHING!)
And take all your money (Paper planes M.I.A)

Bra film - Betyg: fem riviga, färggranna Bollywooddanser av fem!
Andra bloggar   om Kista  Andra bloggar om litteratur    Andra bloggar om entreprenörsskap
©/Thommy Sjöberg

Labels:

4 Comments:

Anonymous Årstagalningen said...

Filmen är bra men boken är mycket bättre

11:48 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Måste kolla upp boken!
Har länge varit nyfiken på den!
- Har den inte en annan titel än filmen?

3:23 AM  
Anonymous Årstagalningen said...

Vikas Swarup, skrev boken som fick engelsk titel: "Q & A" (Questions & Answers) den svenska titeln är tyvärr "Slumdog millionaire:Vem
vill bli miljardär?" men boken är som sagt mycket mer !

11:01 AM  
Anonymous Kistalight said...

Ovanligt många besökare från USA 15/12 via en filmsida där!
Måste vara filmen ovan som drar!
Se besökare 15/12!

United States
71
Sweden
33
Vietnam
8
Japan
5
Ireland
3
Netherlands
2
Germany
1
Denmark
1
United Kingdom
1

1:23 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home