Tuesday, November 30, 2021

Bilda Regering Light, Kistalights Riksdagsspel

 

Jaha, då var veckans statsministerval klart, gick bra den här veckan också! 
Nu verkar det dessutom hålla över Regeringsförklaring, ministerlista och kungens konselj, kanske ända fram till valet om tio månader. Ser bra ut med Magdalena Anderssons minoritetsregering, några nya intressanta ministernamn som ... ....

Men vad göra i en dysfunktionell familj?
Behövs en terapeut?
SD som en gökunge som ingen vill ha i familjen och ingen vet hur man ska hantera!
En politisk gökunge som dessutom växer och bara blir större när folk borde veta bättre (lurade av populistisk politik) än att rösta på dem.
Vad göra i den såriga familjens syskonskara?
Jo man får upprätta listor med avtal! Vi tar det från vänster.
  • V upprättar samarbetsavtal med SAP
  • SAP har (hade) långa listor med samarbetspunkter med MP, C och FP som regeringsunderlag
  • C har lista med samarbetsförbud med V för SAP och utesluter allt samarbete med SD ändå röstar de på en budget som SD medverkar i
  • C har avtal (lista) med MP om strandskydd och skog
  • FP säger nej efter förra regeringskrisen till SAP lista och går högerut samtidigt som partiet blir allt mer diminutivt, in to thin air
  • KD ledare har egna skriftliga husavtal med äldre man som känner sig förvirrad; sälja eller inte sälja
  • SD har lista (avtal) med kommande uppgörelser (budget) med M och  KD
  • M försöker då och då bilda regering på talmannens uppdrag när det är kris men grejar inga listor, tji lista ingen regering
Vad gör man när den politiska verkligheten inte ser ut som den förväntade partikartan, hur löser man upp låsningar? Terapeut behövs i högsta grad men hur ska terapin se ut?
Varför inte anlita en smart gamer så här i digitala tider som kan lösa upp de politiska låsningarna med lite kul spelövningar!
Gör ett Sverigespel med landet som karta och med riksdagen som sidorubrik. Skapa en slinga genom landet, prickar som följs med tärningskast och med platser som anhalter (stopp) där spelarna får anvisningar, ta ett kort, om konsten att hantera listor, förflytta sig framåt eller bakåt, sjunga lämpliga partivisor, härma legendariska politiska citat, läsa på FN:s klimatmål och mänskliga rättigheter, plugga in de svenska grundlagarna med riksdagsordningen, träna värdegrund, bryta arm  eller hoppa grodorna och fortsätta spelet med tärning tills man går i mål i riksdagshuset. 
Platser som kan besökas med egna politiska profiler (listor) kan vara Malmö, Sölvesborg, Kalmar, Ljungby, Göteborg, Strängnäs, Uppsala, Stockholm, Ö-vik, Haparanda och många fler.
Bilda regering!
Lista eller inte lista det är frågan!
Först i mål vinner

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight rollspelare ... said...

Spelet ovan, Riksdagsspelet, kanske skulle kunna fungera som ett modernt spel med kombination av gammaldags brädspel.
Med tärning, förflyttning, frågor och svar på kort men också ett flexibelt (böjligt) rollspel där deltagarna får olika uppgifter med samarbete, debatt och förslag med lösningar.
osv