Wednesday, December 08, 2021

Dante Den Första Författaren ... Light

 

Gläds, Florens, åt din ryktbarhet, vars vingar
burit dig vida över hav och länder
och gjort ditt namn så välkänt i Inferno! (1 -3) Sång XXVI Inferno Dante

Kistalight har läst Dante Den Första Författaren av Anders Cullhed. Detta är en bok att älska för alla oss som älskar böcker. 
Grabbar och tjejer (Z- generationen)!
Ni vet sådana där rektangulära grejer, med hård pärm, framsida med bild och namn, och innehåll med många papperssidor med massa text som du kan läsa i lugn och ro och där du varken behöver klicka gilla, klistra in emojis eller kommentera!
Anders Cullhed och Den Förste Författaren är en vacker bok med en fin och tydlig kapitelindelning, utmärkta illustrationer av medeltida konstverk och boksidor, bilder och nutida fotografier från Toscana och Florens. 
Är du intresserad av historia, medeltida statsskick, skolastik, i Europa, Italien, speciellt i Toscana och stadsstaten Florens,vid tiden för när den officiella litteraturen tog ett språng från lärde med latin till en kanon på folkspråk (italienska från Toscana), kryddat med occitanska från Sydfrankrike eller trubadurpoesi från Provence, så är detta boken för dig.
Florens är under Dantes tid, 1265 - 1321, en stad som växer ekonomiskt och får en stigande befolkning med cirka 100 000 invånare. 
Vilket då gör staden till en av Europas folkrikaste städer!
Textil och klädnadsindustri står i centrum!
Det medför en tillväxt i ekonomin som utvecklar handel och bankirverksamhet. Kring entreprenörsandan präglas till och med en ny valuta guldflorinen.

Florens som stadsstat utvecklar även en kommunal organisation under inflytande av de yrkesgrupper som dominerar i staden; textil, läder, skinn, päls,handel, bankir, apotek och läkare. Den kommunala organisationen blir en motvikt till den omgivande landsbygdens jordbruk och feodalism.
Omvärlden domineras av två stora maktblock det Tysk-Romerska riket och kyrkostaten Rom. Kejsarriket, den världsliga makten står mot den andliga riket påvestaten (med en ledarroll i förfall). 
I Florens fanns då två stora partier ghibellinerna (kejsarvänliga) och guelferna (påvevänliga) som dominerar styret. 
Trots den avancerade kommunala styret, med makt och rikedomar, är den här perioden en tid av laglöshet, intriger och korruption. Dante som blir en representant för de vita guelferna är under en tid en lokal politiker och verkar även under ett år, 1300, som ambassadör i San Gimignano.
 År 1300 blir ett ödesår för Dante under uppdrag (troligen) i Rom passar hans politiska (ekonomiska) motståndare på att intrigera och döma honom till böter och hans  tillgångar konfiskeras. Straffet omvandlas senare till en dödsdom och Dante går i landsflykt.
En landsflykt som påverkar hela hans vuxna återstående liv och kom att genomsyra hans Gudomliga Komedi. 
Anders Cullhed följer Dante tätt i spåren, från barn, ungdom och som vuxen och han visar hur mycket Dante formades av medeltidens förhållanden i Florens, Toscana och norra Italien. Dante blir hos Cullhed en författare som är formad av den entreprenörsanda som rådde i Florens mer merkantil (kommunen, handel, hantverk och business) anda än av akademisk lärdom. 
En ton som också genomsyrar Komedin!
Dante valde även italienskan, sin moders språk, för att nå ut till fler läsare, ett val som visar på känsla för marknaden. Komedin visar även prov på att Dante inte är främmande för konkurrens, rivalitet och tävlan med andra samtida författare. 
Anders Cullhed berättar också om hur Dante utvecklas som författare, blir en auctor, som både citerar (latin), kommenterar sina texter och som författare skapar sitt eget språk med egen ton. Frågan är också om inte Dante även uppfinner sina egna ord i sin Komedin när han väljer folkspråket italienska. 

PS I kursen om Dante på SU som Kistalight följer under HT 21 finns det skrivningsfrågor (tenta) som handlar om Anders Cullheds tolkning av Dante som den förste författaren jämfört med några andra Danteforskare. Vilket gör att jag inte fördjupar mig allt för mycket här på bloggen i den frågan


© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight Dantestudent said...

I kursen om Dante på SU som Kistalight följer under HT 21 finns det skrivningsfrågor (tenta) som handlar om Anders Cullheds tolkning av Dante som den förste författaren jämfört med några andra Danteforskare. Vilket gör att jag inte fördjupar mig allt för mycket här på bloggen i den frågan