Thursday, September 17, 2020

Kistalight Box, Egenutgivning Light

Fem titlar, sex bokomslag, ABC, Goes Ryan, Academy, På Spaning och CV från Kistalight, borde kunna räcka till en liten box. Bild från min Ipad Thommy Sjöberg
Ni vet sådana där DVD-boxar som var populära när det begav sig eller varför inte bootlegserie i box. Pirat med sina egna texter! 

Allt utsålt!
Sold Out
Av Kistalight/Thompa!

Skriver du något nu för tiden frågar grannen Anders på Norra Öland.
Har du gett ut några nya böcker?
Skriver det gör jag hela tiden, men problemet för en egenutgivare är inte skrivandet utan väl konsten att sälja sina böcker, de rackarna, säger jag.
Anders berättar om en god vän som gett sig på den ädla konsten att trycka upp en bok i egen regi. Han har hela garaget fullt (nåja) med sin egenhändigt tryckta upplaga.

Äntligen dags dock för slutredovisning på Kistalights äventyr som publisher, förläggare av egna böcker!
Ärligt talat har projektet slumrat något de senaste åren, även om ett ex då och då hittat vägen till glada läsare. 
Ändå har vi lyckats kränga, nåja byteshandel, sälja och ge bort, våra upplagor. Från början ganska hyggligt, nyhetens behag, trots allt fanns det väl ett visst driv och glädje i berättandet. Det handlande om skolan, förorten och Norra Öland. Ämnen som kunde appellera  till mina presumtiva köpare; arbetskamrater, grannar i bostadskvarteret och på Norra Öland, goda vänner, släkt, lokala biblioteken, en och annan köpare genom slumpen (impulsköp), damen (Gärda) i Kista Centrum som sålde Bingolotto (krängde Kistalight under disken till viss procent), där hittades också några köpare, undrar också om inte våra barns (Evelina och Love) kompisar och deras föräldrar köpte några exemplar, dessutom förstås Kistalights tenniskombattanter. 
Där kunde boken användas som bytesvara.
Du Göran vad sägs om en CV från Kistalight istället för 60 pitoler för banhyran?
Göran G som är en verserad herre och tidigare lokalpolitiskt engagerad tycker det är en utmärkt idé (helt ok) vid senare träningsmatch berättar han att han är också en klippare.
 Efter den matchen (bytesvara -transaktionen) fanns det 15 CV kvar av CV från Kistalight, som sagt de tre första titlarna av Kistalight gick att sälja och gav ett litet plus, men timpenningen för arbetsinsatsen den var under minimilönen sett efter både amerikanska, svenska och EU arbetsförhållanden.
Dock ett litet plus!
Sedan tog det stopp, inte med skrivandet och inte med lusten att ge ut böcker utan med energin att försöka sälja dyrgriparna (eländet)!
Lösningen var byteshandel och gåvor.
Vad sägs om en Kistalight istället för en blomma vid middagsbesök?
Mimmi tyckte detta var så pinsamt, speciellt om någon fyllde år, så det fick då bli både blomma och bok!

Här något om den sista "utförsäljningen" kvarvarande ex av CV från Kistalight.
Till Lotstornet på Aspö vandrarhem i Blekinge skärgård och deras läsehörna för gäster. Trevlig läsning Thompa! Gåva efter deltagande en tennisvecka i Aspö Open, se Aspö Light - Vandrarhem, Världsarv och lite Asfalt (11 CV kvar)  Tilltaget, gåvan, hamnade så småningom på Instagram https://www.picuki.com/media/1821854183440283492

Besök hos Lennart Sjögren Öppen Ateljé Haget Norra Öland sommaren -18, hade egentligen inte tänkt mig några bytesaffärer den här dagen, misstänker att vår milde, vänliga poet och målare Lennart med absolut konstnärlig integritet redan har minst ett ex av CV från Kistalight.
Du säger Lennart i dag har jag inte så mycket att erbjuda i bytesväg men det finns några tunna ex, bland annat en specialutgåva som trycktes för ett jubi,leum för Borgholms Bibliotek.
Du kan få den!
En smula generad gör jag vårt byte, är alldeles övertygad om att Lennart redan har en CV från Kistalight. Mitt finaste byte med Lennart är när han fick en Kistalight Academy, med underrubriken Marlon Brando tog aldrig en fika på Spånga high, mot att jag fick hans fina diktsamling Den stora munnen. (Dikt och lögn – Kistalight på södra Öland)
 Där man kan läsa en av mina favoritdikter av Lennart Sjögren, Men våra drömmar har vi ändå kvar ... (10 CV kvar). Faktiskt fick jag ytterligare något av Lennarts specialutgåvor.
I Enerums gamla semesterby på Norra Öland (Om jag var en kulturgeograf - Enerums samfällighet...)
 gympar vi på somrarna. Gympan, mest seniorer, ledda av gympaledaren IngaMaria. Hon får en CV från Kistalight som avslutningspresent sommaren arton, av de andra, mest tanter, får hon oljor, frön, nötter och annat nyttigt som gamla tanter gärna ger bort som present. (9 CV kvar)
Thompa på Kistalight får ofta agera granskare av protokoll på Enerums Samfällighets årsmöten, betraktas som skrivkunnig efter att ha varit sekreterare ett antal år. Göran H sekreterare sommaren arton tvingas då köpa ett ex av CV, billigt pris - just for you, eftersom han betraktas som läskunnig, samma öde drabbade även den föregående sekreteraren Torgny. (8 CV kvar) som dessutom när protokollet var undertecknat bjöd på ett alldeles utmärkt glas rödvin och trevligt samtal.

Kistalight som övergivet tanken att vi är sommartorpare på Norra Öland, vi har sett hur ett torp ser ut i Hälsingland, jättestora hus liksom, inte vår sort.
Nä nu betraktar vi oss som stugägare eller i bästa fall som ägare av sportstuga. Vi har en omfattande veranda som slingrar sig runt halva huset, men groggveranda knappast, här zippar vi rosevin, umgås med grannar, diggar hip music, play it cool man, åtminstone kistalight i kvällningen efter sportiga turer med cykeln Hunderum runt och påtande i trädgården eller efter ett dopp vid Hagudden under sena eftermiddagen. 
När vi bygger, reparerar, underhåller och lägger om verandor, förråd, tak på Friggebod och stuga har vi hjälp av världens snällaste snickare Håkan P som dessutom har massor av energi trots att han är äldre/äldre och Kistalight får hjälpa till, köra lite med skruvdragaren, spika taklist och måla panel.
Teamwork!
Är man språkintresserad, dialekter, är Håkan ett fynd, blir han dessutom ivrig är det svårt att hänga med i Norra Ölands idiom, lokaliserat till trakterna kring Sandby strax norr om Löttorp. Håkan får en CV när vi lägger om taket på vår Friggebod sommaren 18. Till Håkan och Ann-Marie; Trevlig Läsning. Ann-Marie, som är från Kransen i Stockholm och hittat vägen till Öland, läser boken snabbt och Håkan tar del av bitarna:
Du har mycket i huvut du! (7 CV kvar)

Maja L, söt tandläkare med gott handlag på Folktandvården på Rosenlunds sjukhus får 1 CV plus en kram efter en lagning, hon blir jätteglad. Detta gör Kistalight så genererad att han glömmer att betala i receptionen och hinner ända till Skatteskrapan innan han kommer på sin försummelse (6 CV kvar).

Georgios, trädgårdskille i Kista som beskär träd och buskar på kommunala täppor hjälper Kistalight att toppa ett besvärligt krikonträd vid vår uteplats, får en CV plus dessutom ett ex av Kistaantologin liksom han medhjälpare. Ser dem ivrigt (nåja) bläddra i böckerna när de sitter i sin arbetsbil och värmer sig i höstrusket (5 CV kvar).

Kistalight deltar i hemmaklubben Solna SJ TK tävling Vårdubbeln, hoppar in efter återbud, blir turneringens äldsta och yngsta deltagare. David, dubbelkompisen, som är lärarstudent behöver absolut en CV, dessutom får Kistalight två fan på läktaren, Davids flickvän och hennes väninna, som gillar min approach på tennisbanan - wow. (4 CV kvar)
Daniel L, ung släkting, kusin till våra barn, tar studenten och ska till hösten börja på Handels. Klart han behöver en CV, en klenod för en handelsstudent som kan behöva lite satir kring skola och digital utveckling. (3 CV kvar

Saide, vår sons flickvän, numera fru, får en försenad födelsedagspresent, CV från Kistalight och naturligtvis även blommor från Mimmi och mig. Saide har en mediaexamen från UCLA, vilket i allra högsta grad meriterar henne för en CV. (2 CV kvar)

SOLD OUT

Vår granne Lena är en läsande Kistabo, på sommaren läser hon gärna på sin uteplats och håller koll på Kistalights rabatter, buskar och plantor när han och Mimmi är på Norra Öland. Klart att Lena ska ha en CV från Kistalight, då får hon dessutom lite insyn på vad grannen, en indieförfattare, sysslar med på sin fritid. (1 CV kvar, får stå i bokhyllan)

Summering av CV från Kistalight (försäljning) egentligen mest gåvor och byten och alldeles för låga priser ger ett litet underskott.
Nu gäller det att snitsa till det hela, ska väl inte vara några problem för en gammal lärare, målare, poet och lirare med bollsinne.
Sim sala bim!
Några av gåvorna räknas om till tänkta blomkvastar, en CV istället för en blomma, typ etthundra pitoler och Vips har Kistalightprojektet gått med vinst.
TJOHO!

MOTTO
Sälja en egenutgiven bok är stort
Byta till sig något kul, mot sin bok, är större
Men att ge bort sin bok är störst!

Plus lite status som indieförfattare!


Kistalight finns även på anrika amerikanska förlaget Barnes & Nobles med Curonian Spit - Kistalight på Kuriska Näset, liksom AVS Sankt Petersburg och med Zlatan Smile Femton minuter från Medelklassen, alla tre titlarna författare (author) Thommy Sjöberg! 
Digitalt! 



© Thommy Sjöberg

2 comments:

Thommy Kistalight said...

Läsa baksidetexten till CV från Kistalight kan du göra här!

Just for fun

Hoppsan hur gick det här till?
trettio år som lärare på högstadiet
och mer än tjugo på Spånga high.
Var tog tiden vägen?

Kanske dags att avsluta min karriär
i pedagogikens hage!
Istället för pekpinnar blir det en CV!
Något för den tredje åldern?

Eller kanske bara några roliga och tänkvärda bitar.
Från klipp i kulturens värld,
funderingar kring digital utveckling,
media revolution, makt och kontroll!

Var finna en plats för meditation,
tankeskärpa – få ihop sitt livspussel
I turbon mellan en tilltufsad självkänsla,
pedagogiska frön och Gilla läget.

Thommy Sjöberg Kistalight Publisher

Kistalight said...

CV från Kistalight är som sagt SOLD OUT på förlaget men finns att låna på Kista Bibliotek.