Sunday, February 20, 2011

Jag en klippare del II

 Kistalight har bråda dagar full fart med saxen – det gäller att saxa (ha…ha) klippen  från DN och Svd nu när folkliga uppror pågår i Egypten  med flera länder i Mellanöstern där ungdomarna går i täten.

Eftersom Kistalight har tillgång till de bägge stora tidningsdrakarna, konkurrensen – marknaden, gynnar oss tidningsälskare varför den ena just nu är gratis.
– Vi säger inte vilken!
– Passar bra när stora revolutionära händelser är på gång.
– Bara det inte blev så mycket papper och högar överallt!
– Får bli en egen mapp för Egypten och Nordafrika – inte lätt att få en överblick av händelserna. Vad ska sparas och vad kan kastas?
 – Allt finns ju på nätet varför klippa säger sonen Love som gått i Kistalights ironiska skola!
– Du kanske skulle kunna skära ned på klippandet framöver, kasta lite tidningar och plocka hem från nätet och spara i en mapp säger frugan när vi går med knirrande skor runt ett fruset Järvafält.
– Skära ned säger Kistalight!
– Internet istället för tidningar och spara i en mapp på datorn!
– När det pågår ett folkligt uppror!
– Det är ungefär som att säga till en ryss att han ska sluta med vodkan bara för att han upptäckt att det finns en massa fina viner som smakar bra till middagen.
 Kanske borde Kistalight åka till en sådan där kursgård där man har åtgärdsprogram för gamla klippare och där man kan komma till insikt med sin problematik.
En gång klippare alltid en klippare får man säga när man sitter i ring med de andra klipparna efter morgonfrukosten och bekänner syna synder.
- En gång fick jag faktiskt en papperssax beslagtagen i tullen på Skavsta som jag smugit med mig utan frugans vetskap - för små klipp på europaäventyren... se goes Ryan!

 Nåja Kistalight klipper på, saxens milda ljud när en bra artikel klippes, lugnar sinnet, kanske lite bättre papperskvalité i Svenskan men vi hittar några av de bästa analyserna och frågeställningarna i DN. Artiklar skrivna av journalister knutna till tidningen som Nathan Shachar som synar maktens maskineri i Egypten eller Tarik Saleh som Kistalight upptäckte på spaning i Bromsten som berättar om hur egypterna ironiserar över Mubarak. Göran Greider deltar förstås förtjänstfullt med en dikt Deras ansikten förändrar oss och det kanske finaste bidraget filosofen Torbjörn Tännsjös essä Allt är skört i Egypten men underbart att skåda ger en filosofisk vinkling på revolutionens psykologiska mekanismer.
 Svd har fler spännande inbjudna egyptiska skribenter, som revoltören Nawal El Saadawi  eller bokförläggaren Hesham Bahari lite väl mycket pamflett i något fall men det hör till. Bägge tidningarna gör utmärkta reportage men som sagt händelseutvecklingen är inte lätt att följa.
Andra bloggar om Kista
Andra bloggar om den egyptiska revolutionen
©Thommy Sjöberg 

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home