Saturday, September 26, 2020

Öland Öppet, Weekend Light

Löktavlan från 2013, tre gånger åtta meter, 6 000 röda, gula, vita, silver och purjolökar, med tema vindkraft förr och nu plus lite solkraft! En tavla som lever och doftar av (purjo) sina lökar och skapar en mild mogen palett! Konstnären Theo Jansson målar med lökar från djupaste vin (bordeaux)röda till ockragula, olivgröna och silvervita färgskalor. Bild - klicka gärna! Thommy Sjöberg

Kistalight delar gammal blogg med löktavla

Visst är Öland öppet även i år sista helgen i september med gårdsbutiker, konst, restauranger, caféer och vill du köpa potatis, lök, majs, pumpor, bönor eller rotfrukter har du hamnat på absolut rätt ställe.
Kistalight delar sin gamla blogg från 2013 års Skördefest och minns ... Ölands löktavla 2013 - Ventlinge Light!
Kistalight på utflykt i helgen i ett världsarv!
Södra Ölands odlingslandskap!
Susar fram i gråmulet regn och västlig vind genom kulturskyddade radbyar.
Ett pärlband av ortnamn; Sandby, Stenåsa, Alby, Hulterstad, Skärlöv den mytiska stationen, Mellby, Segerstad (en plats för målare av ljus, dagrar och översvämningar som vattenspeglaroch dagens mål Norrgården i Ventlinge nära Grönhögen på sydvästra Öland.
Vernissage med årets löktavla av Theo Jansson! 
Theo berättar efter att tavlan avtäckts i duggregnet, (paraplyer, regnjackor och kameraklickar, jordbrukarna, den lokala intelligentian och lokalbladet) om Öland och vindkraft nu och då.
Igår väderkvarnar för jordbruket - i dag högteknologiska vindmöllor för att producera EL.
Ninni och Ragnvald Pettersson Norrgårdarnas ägarpar bjuder på snacks (jordnötter och chips) och Ventlinge special Light bland halmbalar i den bakomliggande ladan och butiken. Ventlinge Light är en alkoholfri drink med lika delar Sprite och hemgjord Havtornsaft från Norrgårdens grönsaker och gårdsbutik.
Kistalight blir så exalterad över drinkens namn så att han föreslår ett byte!
En Ventlinge Light - en flaska havtornsaft mot en Kistalight - här på spaning...
Vem kan motstå ett sådant byte?
Inte Ninni på Norrgårdens gårdsbutik i alla fall.
Som entreprenör i bokbranschen måste man vara lite uppfinningsrik!
Säkert lättare att sälja nyodlad färsk lök än böcker. 
I gårdsbutiken handlar vi både marmelader, lök, bintjepotatis, pumpor och tomater och visst tar vi en sväng i tuppen Tures majslabyrint på andra sidan vägen. Den senare mest för barn men passar bra även bra för panschisar med barnasinne. Många trevliga konstverk av Theo Jansson i labyrinten som grisen Glenn, kossan Kristin, jordgubbstjuvarna, Spindelmamman Sylvia, och Tuppen Ture med flera.
Sedan styr vi kosan norrut längs landborgvägens radbyar; Södra Möckleby, Bjärby, Kastlösa, Bårby och Vickleby förbi Mörbylångadalens frodiga jordbrukslandskap där vi ser imponerande kilometerlånga strängar av lök som torkar på fälten.
Blir nog en Ventlinge special Light före löksoppan ikväll!
Årets Löktavla september 2020 med konstnären Theo Janson i Ventlinge på södra Öland. Solen har fått coronabollar men fikakorgen är dukad för en picknick i det fria och i tavlans högra del skymtar den nya (2020) paddelbanan och ställplatsen för husbilar i Grönhögen. Bild från Svt

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Thommy Kistalight said...

Ölands Löktavla 2013, Ventlinge Light är Kistalights näst mest besökta blogg genom åren.
Hedrande andraplats för den sidan alltså!
Mest besökta sidan är Fritt Fall Mot Gymnasiet! Se https://kistalightnow.blogspot.com/2010/06/fritt-fall-mot-gymnasiet.html får alltid nya besökare i början av juni varje år.