Sunday, August 14, 2011

Dikt och lögn – Kistalight på södra Öland

Kajsa Grytt läser på södra Ölands poesi och litteraturfestival Dikt och lögn  -  Bild Thommy Sjöberg - klicka gärna! Jobbar på en inspelning!

Kistalight på utflykt i ett världsarv - a week ago!
Radbyar - pärlband av ortnamn; Sandby, Stenåsa, Alby, Hulterstad, Skärlöv den mytiska stationen, Mellby, Segerstad (en plats för målare av ljus och dagrar) och dagens mål södra Möckleby där det hålls poesi och litteraturfestival.
Nedanför den vinglösa Svarttorpskvarnen och framför gula huset!
Möjligen är det Staffan Petersson Ölands bonnigaste rocker (enligt programmet) som lirar när vi kommer - känns som en övervintrad Gärdesfest från 70-talet och visst rycker det en aning i de gamla proggbenen!
Unga om än fyrtio år äldre!
Arrangör och konferencier är kulturjournalisten och författaren Nina Lekander med assistans av den allkunnige poeten Kate Larsson från Albrunna. Med bidrag från Mörbylånga kommun har Nina Lekander samlat en namnkunnig skara poeter.
Undrar förresten tänker Kistalight, som är en läskigt ledig lärare på sommaren, om inte Nina var en sån där elev som man kan luta sig emot när det är dags för roliga timmen på den besvärliga fredagseftermiddagen eller för den delen på temaveckor när det behövdes en elev som ville leda och ta anvar för klassens kulturgärning!
Nina sköter konferencierandet med bravur, kunniga, kluriga presentationer medan hon balanserar rödvinsglas och cigg på traktorflaket som är dagens scen.
Kajsa Grytt tar ett språng upp på traktorflaket och läser ur sin nya bok Boken om mig själv från sin tid som punkmusiker i Tant Strul. Det blir en bit från legendariska Oasen i Rågsved och hon berättar om hur hon blev sågad av Bengt Ohlsson på DN för sin såriga sångstil något som svider förstås och som hon replikerar i ett avsnitt från Roskildefestivalen.
Intressant tyvärr tycktes Kajsas bok ta slut, sold out, där på bokbordet i Södra Möckleby - får bli Adlibris istället!
Hjälp upp på podiet (det gäller att hoppa upp från en stol på traktorflaket) får de följande poeterna Nina Södergren Slagerstads badtokigaste lyriker - läser alltså baddikter och Annika Bäckström Löttorps meste ryska som mycket kärnfullt läser egna översatta poem av den stora Marina Tsvetajeva.
Mäktigt att höra världspoesi från ett traktorflak på Södra Öland medan vinden från Kalmarsund biter tag i de utblommade syrenhäckarna, kyler rödvinet i kartongerna och får oss att ta på tröjorna.
Vännen Lennart Sjögren behöver inte hjälp upp på traktorflaket, cool poet från Böda som han är enligt programbladet om än 80 plus och firad poet i Svd för sin senaste diktsamling. Lennart Sjögren läser ur sin sparsmakade Den stora munnen. Fin läsning och han visar att en god poet oftast är en känslornas filosof. Han skriver om det som finns bortom förnuft och rationella förklaringar. Lennart Sjögren berättar som avslutning likt den gode läraren om Stagnelius och hans romantiska världssyn och hur det påverkat inledningen i hans senaste diktsamling.

Men våra drömmar har vi ändå kvar -

Vi reser med dem som våra segel
vi bygger av dem ett annat hus
vi gör av dem ett förseglat brev
som ingen känner
knappt vi själva förstår dess innebörd
de är vår tröst
nakna kläs vi av
men de överger oss inte.

Vi reser dem såväl mot livet
som mot döden
och vi blir kvar i den heta andedräkt
som ännu inte vill släppa oss.

Fin dikt av Lennart, gillar vi skarpt på Kistalight, sedan kommer Kajsa Grytt, tar ett skutt upp på scenen, traktorflaket, med sin rockgitarr och sjunger några låtar från sitt senaste album Kvinna under påverkan medan det blåser allt mer från Kalmarsund i vår utblommade syrenberså och lådvinet blir allt kyligare i våra plastglas och det är en riktig sensommar kväll som det bara kan vara i augusti. Vi räknar till minst 107 deltagare som ser till att ha sina tröjor och jackor närmre in på kroppen!
Kajsa låter bra och värmer förstås!
Kistalight prövar en videoinspelning som inte funkar att lägga in på bloggen för att vi just nu bara har tillgång till vår jobb Volvo IT dator som inte tillåter dylika fria arrangemang.


PS som vanligt var vi en aning sena upptagna som vi var att åka runt i Södra Ölands världsarv bland radbyarna på östra kusten innan vi styrde kosan över det mäktiga Stora Alvaret till Södra Möckleby. Möjligen missade vi då Barbro Lindgren, ballaste Glömmingeförfattaren, och fortfarande efter alla dessa år en brokritiker!
Rödvinet i plastglasen, ja det fick vara den här kvällen, för vi hade en lång väg hem till Böda och Enerum.
Men vackert var det när vi susade fram på landborgen genom radbyarna i skymningen ovanför Mörbylångadalen och solen sakta sjönk över sundets stilla blåröda spegel  där Kalmars torn, tinnar och vattenlinje skymtade bortom Ölandsbron.
Andra bloggar om Öland  Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur
© Thommy Sjöberg

4 comments:

Nils Ferlinsällskapet said...

Lennart Sjögren har tilldelats Nils Ferlin-priset för att han;

"som ingen annan skapat platsens poesi med ljus och mörker och som outtröttlig upptäckare visat att Öland är världen"

Del av prismotiveringen från Nils Ferlin-sällskapet.

Thommy Kistalight said...

Grattis Lennart till Nils Ferlin-priset säger vi från Kistalight!

/Thommy och Ulla

Nina Lekander said...

Hej Thommy,

vilken jättefin bloggpost som jag såg just nu, man tackar! Hittade den eftersom jag alldeles nyss stötte ihop med Plura och Carla som NÄSTAN lovade att komma nästa år… "då kan ju jag hämnas på Kajsa igen", skrämtade Plura!

bästa hälsningar,
/nina

Kistalight said...

Den Stora Munnen av Lennart Sjögren har en hedersplats i vår fin bokhylla med dedikation av Lennart.
Tunn och liten diktsamling till omfånget!
Men vilka dikter - en av Lennarts finaste samlingar tycker jag!
Samlingen ska upplevas med hjärtat och det känns stort att vi bytt den mot en Kistalight Academy!