Thursday, June 06, 2019

Veronica Maggio Light

Vad gör man i dag på Nationaldagen?
Grillar?
Firar Grundlagen (regeringsformen 1809) och Gustaf Vasa?
Lyssnar på Opera i Hagaparken?
Går på Skansen?
Hälsar på barnbarnen?
Javisst men de har halsfluss så vi lämnar över en låda jordgubbar
och så skjutsar vi svärsonen till Arlanda!
Något med trädgården (täppan) javisst och vi handlar planteringsjord på hemvägen.
Om vi skulle ta en sväng in till Stan och Grönan (trots lite halsont) fram emot kvällen och se Veronica Maggio?
Hon är bland de mest svenska vi har just nu bland artister och låtskrivare!
Lika svensk som Uffe Lundell och honom kan man kan ställa ut på Skansen!
Eller varför inte Håkan Hellström som fått eget museum på Liseberg!
Kanske är hon på väg att axla Lill Babs fallna mantel som ikon inom svensk pop musik?
Hur som helst är Veronica ett värdigt ämne för en blogg på Nationaldagen, liksom Uffe och Håkan, kan hon fylla arenor.
Är det då inte lite skämmigt att gå på Grönan tillsammans med 17 000 småtjejer och se vår Veronica?
(Kistalight har upptäckt att det är gratis för panschisar på Grönan!)
Inte då tycker vår dotter som är hemma med trollen och deras halsfluss och tycker att vi ska gå på Grönan och se på Veronica M för hennes skull.
Storheter (gubbar) som Andres Lokko och Orup älskar Veronica säger hon och de tycker att hon är det bästa som hänt den svenska popscenen.
Och Veronica M älskar Molly Sandén!
Kan det bli bättre?

Jag kommer ... jag kommer ... jag är nästan där!

Party på Stan, vid Kornhamnstorg i Gamla Stan, där min farmor sålde strömming för hundra år sedan, massor av folk, turister, svenskar, och nysvenskar som firar, undrar om inte Nationaldagen är på väg att bli en stor dag för partaj och picknick. Ännu mer folk på caféer, barer och restauranger längs gränderna, Västerlånggatan och vid Järntorget har ett gäng unga kineser samlats vid Evert Taubestatyn. Undrar månne om vår nationaltrubadur och skald finns översatt till kinesiska?

Jag kommer ... jag kommer ... jag är nästan där!

Vid Slussen och Skeppsbron ser jag dom.
Här är det långa köer ned till Djurgårdsfärjan med Veronicas stödtrupper, inte bara tjejer i tonåren utan också deras mammor som ser obetydligt äldre ut än unga gymnasister. Veronica har ju hållit på nu några år så det finns ett visst åldersspann för hennes fans.
Finns det en bättre plats att befinna sig på en ljummen kväll när det är Nationaldag än på en färja mellan Skeppsbrokajen och Djurgården knökfull med hängivna Veronica Maggio kopior.
Kvällssolen blir pastell, Saltsjön glittrar, Slussens lyftkranar står still på helgdagen, och över Söders höjder med Mosebacke, fröken Salanders hus på Fiskargatan, Katarina kyrka, Stigbergsgatan, Ersta sjukhus ända bort mot Fåfängan vilar ett lugn som bara kan kännas på en nationaldag.
Visst skulle man kunna tro att man befinner sig på Bosporen med alla båtar som pilar av och an, vattnets blåa skimmer och visst skulle man kunna förväxla Gröna Lunds berg och dalbana, alla dess åkattraktioner, larmet från tornet med fritt fall för minareter och bönetorn, om man har sinne för fantasi och exotiska miljöer.

Jag kommer ... jag kommer ... ja jag är nästan där.

Köer, köer, söta Veronica Maggio kopior, vi slussas runt hörnet vid Allmänna gränd och Djurgårdsvägen i en båge, kanske mest för att ordna en sorts lugn, för att si så där strax före åtta (20:00) mötas av beskedet att det är fullt, Gröna Lund, vågar inte ta in fler besökare.
Lapp på luckan alltså!
Nu matchar Veronica M storheter som Jimi Hendrix, knökfullt på en av hans sista spelningar 1970, Kistalight was there, Paul McCartney, Bob Marley och Elton John för att nämna några som har haft lapp på luckan.
Grönan 6 juni 2019 si så där omkring 21:00, åkattraktionerna är avstängda och det är allsång med Veronica och 17 000 fans. Bild Thommy Sjöberg

Vi bänkar oss vid kajen för Djurgårdsfärjan och undrar om vi ska ta färjan till Skeppsholmen eller Nybroplan. Under tiden i kvällssolen bjuds vi på gratiskonsert, 17 000 tusen Veronica Maggio fans, minus Mimmi och Kistalight, som skanderar!

Jag kommer ... jag kommer ... ja jag är nästan där. 

Konserten liknar mer allsång med fans som sjunger med Veronica än tvärtom!
Men mäktigt är det och jag undrar om inte konserten började med Maggios senaste låt Curt Cobain.
Är man lite analytiskt lagd så där när man sitter vid en kaj och ser kvällen i nordiskt sommarljus och solen är på väg ned över Slussen och Riddarfjärden kan man ju undra varför vårt rågblonda ax med ton av pop och soul med spännande italienskt efternamn har det där extra som bara stora stjärnor har.
Vilken berättelse finns bakom Veronica Maggios låtar och scenkonst?
Visst har hon hittat en alldeles egen ton med sina texter och sin musik. De till synes nyenkla texterna som följer sina egna vägar så där lite bortom traditionellt vers knåpande och rim. Dessutom är hon duktig på att knyta skickliga producenter och musiker omkring sig när hon skapar sina album. Berättelsen och tonen är den eviga känslan om hur det är att vara ung och sårbar, liksom hudlös, sviken av vuxenvärlden och att känna sig ensam och unik. Allmän mänskliga känslor alltså men ack så sköra när man är ung. Så kan man tänka (Kistalight och Mimmi) när man sitter vid en brygga vid Allmänna Gränd på Kungliga Djurgården när det är Nationaldag och man väntar på en båt till Skeppsholmen.

Veronica Maggio är liksom Håkan Hellström och Ulf Lundell en i första hand svensk eller åtminstone skandinavisk artist. Alla tre kan fylla stora arenor på hemmaplan, de är låtskrivare med kvaliteter men de är knappast internationella succéer som ABBA, Avicii och Robyn utan väldigt specifikt svenska. Dagens (årets) svenska spaning på det särskilt svenska på Nationaldagen får alltså bli Veronica Maggio.
Svenskt rågax med passande italienskt efternamn så här i multikultitider!

Jag kommer ... jag kommer ... ja, jag är nästan där ... Vilken ungdomlig energi, kul kul, undrar om Mimmi och Thompa också stått där med mobilen i luften och hoppat om vi kommit in på Grönan.

Tidigare bloggar, spaning, från Kistalight på Nationaldagen© Thommy Sjöberg

Labels: , ,

2 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

En spaning på Nationaldagen kan också innebära användande av ett riktigt svenskt uttryck här "lapp på luckan".
Kul uttryck som också kan säga något om åldern på den, Thompa på Kistalight, som använder det!
Kan tänka mig om jag använt lapp på luckan i skolan på den tiden när det begav sig att jag fått frågan.
Thommy vad betyder det?
Har du en samé på luckan?

1:25 AM  
Anonymous Kistalight said...

Lapp på luckan - betydelse!

Bakgrunden till uttrycket lapp på luckan är förstås konkret: när det inte finns några biljetter att sälja sätter man upp en lapp på luckan där det står ”Slutsålt” eller något motsvarande. Också det bildliga uttrycket har i Sverige svenskan huvudsakligen motsvarande betydelse. Att det är lapp på luckan innebär att det är fullsatt, alltså att det inte längre finns några biljetter eller platser. Så används uttrycket i en överväldigande majoritet av fallen i Sverige. Några exempel:
”NN:s föreläsning lockade så många att det till och med blev ’lapp på luckan’ eftersom brandmyndigheten inte medger fler än 225 personer i lokalen”, ”Arrangörerna räknar med att det blir lapp på luckan – det vill säga slutsålt”, ”Det var lapp på luckan då Näringslivsdagarna, som ägde rum på Stadsteatern, invigdes”.
osv...

1:28 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home