Wednesday, February 07, 2018

IKEA Light

Ingvar Kamprad är död - Leve IKEA!
Lite som en parafras på Konungen är död Leve Konungen!
Kistalight har haft en del att stå i de senaste dagarna (mogenhetsexamen, lagat grytor och läst recept) men visst tog vi del av Ingvar Kamprads bortgång. Sveriges meste entreprenör i folkhemmet som möblerade våra miljonprogram, radhusförorter, blev en global succé i ett snårigt ägande och till slut fick möblerna en accepterad design hos den kulturella medelklassen.
Kistalight förundras av framgångsmodellen!
Distribution, platta paket, låga lagerkostnader, en allt mer uppmärksammad årlig katalog, billig produktion i globaliseringens tecken, omsorg om omkostnader (snålhet) och kunden bygger sina möbler själv.
Genialiska koncept som kan sammanfattas i att sälja varm korv med bröd för 5 spänn styck och bli en av världens rikaste män så får man inte glömma att det serverades köttbullar, från Neapel i den italienska södern till Haparanda i norr i vårt avlånga land, från Kungens Kurva i Stockholm (egentligen Huddinge) till Tokyo i Fjärran Östern.
En mans verk?
Åtminstone en mans driv i grunden, denna energi och kontrollbehov, förmågan att se alla och ett otroligt minne för människor och detaljer, plus att han kom i rätt tidpunkt och tog de chanser som erbjöds!

Kistalight försöker känna efter, finger i luften, åt vilket håll det blåser i dag!

Visst kan IKEA framgångsmodell bestå men det behövs säkert ett mindre kollektiv till ledarskap för att bibehålla frikyrkan IKEA (alla är som en stor familj), säljidé (mainstream) vad vanligt folk behöver, så undrar Kistalight om inte IKEA trots allt med sina stora billiga lagerbyggnader i städernas utkanter är väldigt väl rustade för den begynnande e-handeln som säkert kommer att slå igenom även inom möbelbranschen.
Kistalight som vuxit upp med päronet Knutte som var elektriker (lysmask) och hade en liten elfirma har liksom fått det entreprenöriella i livsluften och generna dessutom har vi som vuxna gått crossmediala entreprenörskurser på STDH och Data och Systemvetenskapen på SU i Kista.

Kistalight får en lysande idé!
Om man nu i utbildningskrisens Sverige skulle ta och starta ett utbildningsföretag på postorder!?
Postorder då i symbolisk betydelse!
Allt kan levereras via nätet!
Gratis via sponsorer och crowdfunding!
Klicka, ladda, appar och mejl!
Kistalight Academy katalog med årets kurser i snygg enkel design.
Enkelt uppbyggda kurser med ritning (beskrivning av momentet som ska läras in) vad som behövs penna, papper, sudd och linjal. En video med t ex en fem minuters kort genomgång av procenträkning. Kistalight berättar om bakgrund till procenträkningens historia och räknar några exempel. Till kittet finns då även ett rikligt antal övningsexempel, repetition är all kunskaps moder.
Kistalight skulle förstås även gärna bidra med fler moment, minilektioner i modern historia och litteratur.
 - Jfr gärna med våra bloggar och videobitar för vår katalog.
Vinster med utbildning via postorder (nätet - klicka, ladda, appar och mejl) är förstås inga bråkiga, störiga klassrum, mobiler kan läggas åt sidan, läraren slipper meningslösa tråkiga konferenser, ingen byråkrati för att bekräfta rektorer, föräldrar och utbildningsbyråkrater.
 Läraren får dessutom vara just lärare där i sina minilektioner, typ TED-talks, och behöver inte ta ansvar för förorternas segregering, bristande samhälleliga resurser, miljöförstöring och globalisering, sex och samliv, strategi för den digitala utvecklingen,politiker och samhällsansvarigas misslyckanden och vilken politisk korrekt fråga som är aktuell för dagen.
Obs idén om utbildning via postorder (nätet) bör förstås ses som en ironi och möjligen en idé som ett komplement till den traditionella skolan för vi vet ju alla hur viktig läraren är med att gestalta lärandet (förklara utbildningens mening - vad det hela går ut på) och ge feedback a live och bjussa på sin personlighet (man tar efter sin lärare - härma en pedagogikens grundbult).
Lärare gör skillnad!

PS En entreprenör måste ha många strängar på sin lyra, liksom förena motsatser från visionär och skapare av kreativa grejer till jävlar anamma, grit och en sju helsikes uthållighet och tålamod. Man måste tro på sin skapelse och kanske jobba i motvind och stå ut med misslyckanden i åratal innan det går bra - gäller säkert de flesta konstnärliga utövarna också. Men ibland kan det vara bra med lite motsånd det liksom härdar och förädlar. Ni kan ju bara tänka er hur det då varit med en super duper entreprenör som Ingvar Kamprad han glömde säkert ADHD-medicinen hemma!

© Thommy Sjöberg

3 comments:

Fiona via Kistalight said...

Kul att vara ljusentreprenör!
Det ges erbjudanden ända från Kina!
Där har man koll på läget!
Det är den oförtröttlige Fiona som återigen hör av sig!

Dear Sir or Madam,

Are you interested in LED Street Light?

This is Fiona from NingBo OE Lighting Manufacturing Co.,Limited . We have been in the field for 10 years. Our products are high quality with competive price.

I will give you our favorable price, as follows:

(FOB NingBo China)

It will be grateful if u can give me a reply at your convenience.Many thanks!

Best Regards,
Fiona

Thanks Fiona Let there be Light,
Best Regards
Kistalight/Thommy

Thommy Kistalight said...

Källorna till Ikea Light ovan har framförallt varit två TV-dokumentärer och minnesartiklar i SVD. TV-filmerna var Malcolm Dixelius om IKEA och Ingvar Kamprad och om hans försök att etablera sig i Ryssland, en något kritisk dokumentär från SVT och den andra filmen var TV 4 och Jesper som egentligen gjort en mycket sympatisk dokumentär om Älmhult och Ingvar Kamprads 90-årsdag. Det bästa med Älmhult att det är så lätt att ta sig därifrån. Det går tåg till både Malmö och Göteborg.

Kistalight super duper entreprenör said...

Tjoho, det var tame fan det bästa jag har hört sedan konfirmationen!