Sunday, February 18, 2018

Sund Light






Anonymous Kistaljós said...
Första uppgiften (nyårslöftet) när det gäller läsning avklarad den 30 januari blev Tove Folkessons Sund andra delen i Ölandstrilogin.
Liten recension kommer senare och nu nedan!
Även läs-uppgift nr 2 Lars Lerins Islandsresa, Grå Resa, läst den 31 januari. Där gäller det mest att titta, ta in, Lars fantastiska akvareller - berättelser i färg från en ö mycket långt uppe i norr ovanför polcirkeln mitt i Atlanten.
Blir recension senare även här!


Anonymous Kistalight med Ölandsljus said...
Liten recension Tove Folkesson Sund!
Titeln Sund kan säkert ge flera associationer! T ex från vatten, sjö och farled här speciellt Kalmar Sund. Det kan ha med livsstil att göra eller åtminstone att hitta ett sätt leva som ger en Sund känsla eller betydelsen Sund som att ta vara på sig själv på ett fint sätt. Se alla synonymer nedan som hygienisk, hälsosam, nyttig, välgörande, gagnelig, närande, sanitär, frisk, rask, kry, vid god hälsa, oförsvagad, ofördärvad, välbehållen...

Men mest handlar Sund om att bli vuxen, att hitta sin väg, må dåligt, att bearbeta sin historia, upp täcka sin (över)känslighet, fundera över sin familj (skilda föräldrar, finsk begåvad invandrarpappa med vänstersympatier, mamma med akademiska studier i vuxen ålder) så småningom insikten om att ha vuxit upp i en ganska dysfunktionell familj som bar på känslor av utanförskap.
Det handlar också om den bedrägliga, för många, möjligheten att förverkliga sig själv med Alkemisten av Paul Coelho som förebild och guru.
Med sina fina gymnasiebetyg får Eva i boken möjlighet till arkitekturstudier på KTH som hon inte känner sig hemma med, avbryter studier och börjar även andra gång men de smarta lärarna i svarta polotröjor och de chicka studenterna där är inte Evas värld och hon drabbas av (upptäcker sin?) överkänslighet.
Eva vill istället bli en singer songwriter och hittar vägen till en flummig frigörelseterapeut. En terapeut med en charlatan liknande verksamhet som ser till att ta bra betalt. Något känns Evas väg, hon sjunker allt djupare, som en repris på 60 och 70-talets (vänstern) drömmar om frigörelse och deras sätt och uttryck: Bo i kollektiv, åka till Kuba, skapa teater och musikgrupper, dock med betydlig nedtonad (obefintlig) marxistisk ideologi.
Tonen och handlingen i Sund är betydligt mörkare än i K.J. men vitaliteten finns i det djärva språket som har en klar egen konstnärlig verkshöjd och den kursiva parallellhandlingen där besöken på Öland med Mittlandskogen, odlinglandskapet och Östersjöns strandängar, den gamla sommarstugan, med mormor och en gammal manlig skrivande farbror blir Evas väg till läkning. Flera av de kursiva kapitlen närmar sig rena prosapoem.
Fint! Betyg Fem återfunna strandängar av fem.
© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight said...

Influenserna både musikaliska, singer/songwriter, och litterära känns som ganska generationslösa, passar både för oss som var unga på 60/70-talet som för de som var unga på 80/90-talet.
Lundell förstås, färgerna var blå Ledin - ironiskt? Timbuktu, Lars Winnerbäck, Joni Mitchell och Janis Joplin. Bland författare (poeter) finns Pär Lagerqvist och Bruno K Öijer nämnda och programmet Sommar i P1 givet för en sommarölänning att lyssna på får sin uppmärksamhet när Mikael Nyqvist omnämns. Han höll ett mycket minnesvärt program en sommar.
Tolstojs berömda inledning i AnnaKarenina citeras om alla olyckliga familjer som har sin egen historia medan alla lyckliga familjer påminner om varandra bara för att nämna några exempel!

Thommy Kistalight said...

Givetvis ser vi fram emot att läsa Tove Folkessons Ölandssången.
Får bli till sommaren på Öland!