Sunday, January 11, 2009

Vad är konst Light


Monogram Robert Rauschenbergs och Geten - en kreatör och en inspiratör. Modernitet och bondesamhälle, en indian eller en urban cowboy, ledsen vemodig, bara sorgmodig eller behärskad godmodighet? Vår urbane lantis kan inta många olika skepnader!

Nu är första nyårslöftet avklarat!
Igår, läs 10 januari, gråmulet väder med snålblåst.
Vad passar inte bättre än ett besök på Moderna?
Sagt och gjort!
Lånar ett par hörlurar (audioguide) och knallar runt bland tavlorna. Börjar med Monogram dvs Rauschenbergs geten där bl a Jochum Nordström berättar om verket. Gillar Jochums funderingar. Kanske var bara geten en inspirationskälla från början. Ett föremål i ateljen för att få igång kreativiteten. Geten får t o m en egen liten plattform (målad på olika sätt) en combine på hjul så att man lätt kan köra runt den i ateljen.

Det finns en tennisboll på plattformen.
Kolla strax bakom baken!
T
ennis gillar vi skarpt på Kistalight!

Fortsätter med en rad pärlor och artister. Braque, Dali, Siri Derkert, Duchamps fontän - är detta verkligen konst? Giacometti, Kandinsky, Malevitj - där rekommenderas en lyssning! Matisse, Munch, Vera Nilsson, Picasso och Jackson Pollock - here where the action is!
Fin eftermiddag på Moderna!
- Konst vad är det?
- Något som lyfter fram det oväntade! Något som får oss i rörelse! Något som gör oss glada! Något som gör oss förbannade? Något som lyfter fram det vackra eller något som gör ont? Något som får det att vattnas i munnen. Något som känns ursprungligt och visar världen på nytt eller berör frågor som du inte kan svara på?
Medan du funderar på konstens urkraft!
- Varför inte titta på verken och de nämnda artisterna - så länge!
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om Moderna museet
©Thommy Sjöberg

Labels: ,

2 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Vilka föremål har man (Kistalight)till hands för att få igång det kreativa flödet?
Tidningsklipp och sax, anteckningsböcker, tippex - used to have, kaffekoppen, bilder, cd -skivor och musik, anteckningar i stolpform och citat.

7:38 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Får Vad är konst av Ernst Billgren i födelsedagspresent i början av februari.

Kistalight citerar passande ur boken:

Bör man göra någonting bra?

Kort svar:
Inte nödvändigtvis.

Långt svar:
Jakten och pressen på att göra något bra är stenhård och lite rörande, det tar bort fokus på vad personen egentligen är intresserad av och lotsar alltid in oss bland de vedertagna och allmänna ideal som dominerar agendan för stunden. Bättre att göra något och sedan försöka tycka det är bra (som många gör med sina barn) än försöka göra om det man gjort till något bra (som tyvärr vissa också gör med sina barn). Konst som historien bedömmer som viktig är ofta ett sant avtryck av tidsandan som rådde då. Hade de försökt göra den bra istället för sann hade den blivit mindre viktig, viljan att göra någonting bra kan liknas vid självcensur

9:46 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home