Monday, November 24, 2008

Augustpriset Light

Öga på Järvafältet Kistalight på spaning Bild: Thommy Sjöberg

I Kista gläds vi ikväll åt att P. O. Enquist fått Augustpriset för Ett annat liv. En mycket värdig vinnare och en fantastisk bok som är så mycket mer än den omtalade sista delen om hans alkoholmissbruk.
Från Kista skålar vi lite försiktigt i lingondricka, utan ironi, och säger grattis samtidigt som vi passar på att citera oss själva från en tidigare blogg om P O Enquist.

P.O. Enquist Light

Du inte bara läser dina böcker farsan!
Du luktar (på) dem också.
Åh, dom luktar antikvariat.
Inte bara dom som är som antikvariat farsan.


Läser P. O. Enquist Ett annat liv i en lustig ordning - börjar med den andra delen en starkt upplyst plats. Fastnar för, blir drabbad, när jag slår upp boken och hittar den anekdotiska biten om P. O. Enquist och Lars Gustafsson som inackorderingar i Uppsala.När P. O. Enquist debuterat, klarat av studier och sin licentiat och skrivit en tredje bok Magnetisörens femte vinter blir han snart en del av det offentliga kultursverige. Den biten berättar Enquist om i andra delen En starkt upplyst plats.
I dramalitteraturen, teatern, benämns en starkt upplyst plats som pivot. Det vill säga när en person öppnar en dörr; är han (hon) på scenen i mitten och oskyddad, allt enligt Enquist.
På Kistalight minns vi gärna sidorna när P O Enquist berättar om sin tid som lärare på UCLA i Los Angeles och hur han med studenterna analyserar Strindbergs Den starkare. Han tycker sig ana att Strindberg döljer något. De riktiga konstverken är kanske ihåliga.
När P O Enquist återvänder till Sverige skriver han Tribadernas natt på två veckor "med ekon" från diskussionerna (föreläsningen) med studenterna på UCLA.
Vem har sagt att inte lärarjobbet kan alstra kreativitet!
Det gillar vi skarpt på Kistalight!
©Thommy Sjöberg

4 comments:

Anonymous said...

Får inte glömma bort första delen som beskriver en uppväxt i en tid och del av Sverige som inte finns kvar, och som är helt annorlunda än den som vi asfaltsungar växte upp i!

Som sagt en smått fantastisk läsupplevelse!

Thommy Kistalight said...

Absolut!
Första delen i P O Enquists Ett eget liv är mer en litterär skildring - mer poesi och gestaltad barndom om man så vill.

Thommy Kistalight said...

Inspirerade av Ett annat liv har vi på Kistalight läst Nedstörtad ängel sedan det begav sig.
En mycket poetisk och vacker lite skrämmande bok i det lilla formatet från Enquist mörka tid.
Kapten Nemo står i tur framöver.

Anonymous said...

Under tiden tycker jag att ni ska njuta av PO Engquist, då han tar emot sitt senaste August-pris....

http://www.youtube.com/watch?v=f1j_Ess8xnM

Må så gott och vi hörs inom kort!