Sunday, August 17, 2008

Sommarläsning – Joyce Carol Oates

En författares övertygelse Liv Hantverk konst av Joyce Carol Oates – Kistalight går på avslut (Klar med sommarläsning och skrivar studier under linden i Enerum hej…hej - Back in town blir hoa hela natten och hoa hela dan) Bild: Thommy Sjöberg

Skriv så att hjärtat blöder rekommenderar Joyce Carol Oates alla unga författare!

- Låt dig inte nedslås!
- (Gäller även äldre medelålders?)
- Snegla inte på andra!
- Läs mycket utan att be om ursäkt!
- Ge dig hän!
Ge efter för din beundran av andras texter!

Här räknar Oates upp så olika och väsenskilda författare som Lewis Caroll, Kafka, Poe, Melville, Faulkner, systrarna Bronté och Dostojevskij som hon själv blivit förälskad i (drabbad av).
Joyce är en inbiten joggare. Löpningen frigör energier till hennes skrivande (härliga endorfiner säger vi på Kistalight) som vidgar medvetandet och påminner en hel del om drömmens lätthet och gränsöverskridande.

Vad var det för en dunkel synd
Som doppar mig i bläck mina föräldrars eller min egen
/ _ _ _ /
läspade jag verser, bara för att verserna kom.


Citerar Joyce Alexander Pope samtidigt som hon anser att det ursprungliga berättandet har sitt ursprung i en sorts magiska föreställningar om världen. Det finns en form av surrealism hos sagor, sägner och ballader i litteraturens begynnelse skriver Joyce.
Misslyckande eller ringa framgång är ett viktigt inslag för självreflektion och utveckling för en författare skriver Joyce och nämner sin namne James Joyce som just därför orubbligt jobbade vidare med sin Odysseus något liknande gällde även för Faulkners och hans Stormen och vreden. Två av den moderna romanens huvudverk där språkglädje och språkexperiment fick växa fram bortom de dåtida vanliga litterära stråken (redaktioner och förlag) i en sorts litterär retreat.

- Skrivandet är en konstart hävdar Joyce!

Till lisa för alla lärare betonar Joyce hantverket kring skrivandet och vikten av att läsa massor av skönlitteratur.

- Precis säger vi trälande lärare som dagligen harvar och kultiverar den andliga myllan bland unga människor i förortens grundskolor.

Andra bloggar om Öland: Andra bloggar om litteratur: Andra bloggar om Joyce Carol Oates: Samtidigt som vi passar på att rekommendera vår egen Kistalight goes Ryan
© Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

5 Comments:

Anonymous årstagalningen said...

Varför inte slå ett slag för hennes utmärkta bok Om Boxning (så här i OS-tider). Skriven av en liten späd kvinna om den mest maskulina av alla sporter - vår tids gladiatorspel.

12:58 AM  
Blogger LarsThommy said...

Absolut Årstagalningen!
Kollar i Stig Björkmans intervjubok med Joyce Carol Oates, som liten, 10 - 11, år fick hon följa med sin pappa på boxning och såg ingenting konstigt i det. Erfarenheterna låg till grund för uppskattande och analytiska studier av boxning. En sport som hon kom att kalla för Amerikas tragiska teater bl a träffade hon och skrev om Mike Tyson. En boxare som hon benämnde som en av Amerikas intressantaste boxningspersonligheter i sin essäbok om boxning.

1:20 PM  
Blogger LarsThommy said...

Skulle vilja slå ett slag, boxning?, för Joyces kortprosa.
- Hon är verkligen mångsidig!
Är nyfiken på Black waters som finns i pocket och i svensk översättning.
En kortroman med associationer till Chappaquiddick och ytterligare en modern version av amerikansk nutida historieskrivning.

1:25 PM  
Anonymous Årstagalningen said...

Kolla även in hennes många novellsamlingar, de flesta finns väl bara på engelska.

Eller varför inte The Journal of J.C. Oates 1973 - 1982 - ett fascinerande porträtt av artisten som en ung kvinna(!) - författare, kritiker, universitets lärare, resor mm mm

11:31 AM  
Blogger LarsThommy said...

Vi dyker in direkt på nätet för att läsa mer om detta tips, hm...hm ung kvinna ja.
Tror att Joyce väver in en del självbiografiskt i alla sina kvinnogestalter så även Marylin i Blonde.
Hennes dagbok ovan är säkert svår att få tag i i bokhandeln men vi läser om den på nätet så länge.

1:41 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home