Tuesday, September 11, 2007

The falling man

The falling man målning av Max Beckmann Tate gallery
Ser i DN att passande nog kommer Don DeLillos roman Falling man ut i dag recenserad tidigare under våren. I SvD får den i dag lysande kritik. Elfte september i litterär form från den amerikanska horisonten.
- Kan vara något för oss på Kistalight som gärna har försökt oss på uttalande om modernitet, upplysning och tron på demokrati och staden som idé.
Ser i en annan artikel i DN att Peter Englund jämför händelseutvecklingen i Irak med vad som skedde i Europa under första världskriget. Ett krig som startade i nationalistisk yra och revanschistisk känsla och som alla trodde skulle vara över på några veckor. Ett krig som körde fast i skyttegravar, Västfronten, med miljoner döda som följd och med en händelseutveckling där det gamla Europa med kejsare, tsar och dubbelmonarkier och Osmanska riket brakade samman för gott.
Irakkriget som en följd av elfte september, knappast möjligt annars, som startade i en sån yra av teknisk amerikansk överlägsenhet och good will av demokratiska ideal.
- Kan det någonsin vara fel att störta en diktator i en "skurkstat" och införa demokrati och fria val?
Funderingar för alla som är intresserade av världspolitik, historia och medmänsklighet.
- Vad var det som gick fel?
- Var finns lösningen?
Under tiden studerar vi på Kistalight tillsammans med våra tonåringar på högstadiet, i vårt värv som lärare, första världskriget och dess historia och hoppas vi kan lära oss något av detta.
- Tror bestämt att vi på Kistalight kommer att kika extra noga på Don DeLillos bok nästa gång vi besöker bokhandeln.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home