Wednesday, June 28, 2006

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja


Blågult på läktaren
Ett gäng av svenska älgar med tiotaggaren Lagerbäck sägs under midsommardagen ha irrat runt i trakterna av München.
Vilsna och förvirrade lär de ha synts på Olympiastadions gröna matta.
- Var är de nu?
- På sommarbete?
- Varför hittar jag inte min svenska matchtröja?
- Tja, nu ska vi inte vara såna.
- Dags för utvärdering
- Här lite betygsbedömning från VM, lärare som man är, om än sommarledig.
Visst är resultaten mer än godkända. G för att ta sig till VM och absolut VG för att ta sig till slutspelet.
Energi, intensitet och organisation nog förekom det under matchsekvenser som när man lyfte upp spelet mot Trinidad/Tobago, andra halvlek mot England när man bombarderade med hörnor och med fotbollsfesten i slutet av Paraguaymatchen när Ljungberg viljenickade in 1-0 inför den guldgula svenska partypubliken.


Blågult party på läktaren eller der Alter Schwede
Värre då med brist på kreativitet och fantasi – varför detta säkerhets och stereotypa tänkande i alla lägen?
Attityd och inställning till kamp - en del brister där på planen och vad betyder attityden i förhållande till media?
Lagerbäcks uttalanden efter Trinidad/Tobagomatchen – såg vi samma match?
- Coachning? Konsumföreståndare eller het a la portugis.
Lagmoral, trygghet och det svenska kollektivet - ett varumärke, Saltsjöbadsandan inom fotbollen, får vi efterlysa den liksom våra svenska älgar på den gröna mattan på Münchens olympiastadion eller är den historia i EU och globaliseringens tidevarv?
Läser Jesper Högströms VM-boken. Han med – ni vet. tidskriften Offside Högström ramar in samtliga VM med samtida politiska händelser, tillsammans med fotbollshistoria och anekdoter. Kul och spännande läsning. Till varje VM-kapitel har han en fyndig och karakteristisk rubrik. Kanske kommer VM 2006 att kunna få heta "Gammal är äldst" för i åttondelsfinalerna vaknar gamla hjältar till liv. Beckham, Totti, Ronaldo och Zidan.
- Alla gör de mål.
- Har inte deras tid varit? Vi får se.
- Bättre då med nya hjältar se målskyttar i Tyskland, Argentina och Ukraina.
- Kan detta vara ett tecken?
Nja… vi håller på Brasilien – dubbelt medborgarskap. Dags för den gulgröna matchtröjan.
Eu sou brasiliero.
I kvartsfinalerna börjar VM på riktigt.
Andra bloggar om fotbolls vm
Fotbolls VM Kistalight
Copyright LarsThommy

Thursday, June 22, 2006

Matchtröjan under kudden


Matchtröjan under kudden
- Säg inget till tyskarna om midsommardagen VM 58.
Nämn inget om Gren, Nacka eller Kurre Hamrin.
Nu kommer dom. De svenska älgarna med Lagerbäck i spetsen. Mannen som är en älg i människoskepnad och som har infört säkerhet i svensk fotboll.
- Säkrare än bromskuddar i Volvo.
Säkerhet först - alltid ett steg före när det gäller trygghet på den gröna mattan.
Svenska laget som kan kvittera innan de andra laget gör mål.
- Säg inget till tyskarna.

Vi hälsar alla bloggare med Anders i spetsen trevlig midsommar.
Under kudden bäddar vi matchtröjan med sju experttips och sover tryggt inför matchen på lördag.
Mera fotbolls VM Kistalight
Copyright LarsThommy

Wednesday, June 21, 2006

Bortglömd matchtröja- Det måste vara hjärnskakningen säger min fru som alltid vill ha en medicinsk förklaring, sjuksköterska som hon är.
- Äh säger jag du ser ju hur fint Cole tar ner bollen, skjuter på volley, hittar en bana där bollen sitter i bortre klykan - ett kanonskott - världsklass. Man kan ju inte alltid stå rätt.
England äger första halvlek. Nu slipper de brittiska tabloiderna hacka på Svennis.
I pausen när jag sitter i soffan med min provisoriskt lagade tand. Eu sou brasiliero, kommer jag på att jag glömt att ta på mig matchtröjan.
- Det är kanske det som gör susen säger jag till frugan.
- Det gör susen!
Linderoth och Källström slår lågt liggande hörnor med fart och knorr, Ahlbäck målar och det knakar av ribbträffar - Larsson och Mellberg. Svennis har bytt in Gerrard som räddar Larssons nick på mållinjen - klaga månde de brittiska tabloiderna på Svennis.
Cole, matchens lirare avvaktar med passning - hittar Gerrards skalle - mål till England. Där fick de brittiska tabloiderna tänker Svennis.
- Han har hjärnskakning, Isaksson alltså, säger min fru som inte glömmer det medicinska perspektivet.
-Han står ju fel i målet.
England har svårt för Sverige. I slutet av matchen ett inkast av modell längre, var det Edman, hittar Henkes vrist - fot - klack - mål och Sveriges långa förlustfria svit håller.
- Det är den engelska backlinjen som har hjärnskakning.
Klaga månde de brittiska tabloiderna på Svennis i morgon. Läs i dag.
Tur att jag kom ihåg matchtröjan i halvlek. Vi är svenska fotbollsfans allihopa och så lite, återförsäkring, brasilianare förstås - Eu sou brasiliero.
Andra bloggar om fotbolls vm:
Mera fotbolls VM Kistalight
Copyright LarsThommy

Monday, June 19, 2006

Bita ihop


Fotbollsfans är vi allihopa. Ibland är det bara bita ihop. Igår gick det trögt för mina gulgröna favoriter. Visst det löste sig i andra halvlek. Ronaldo ser inte ut att vara i form och är inte vän med bollen. Precis som Zlatan – men okej man ska vara bäst när det gäller. Bara att bita ihop så länge. Precis vad jag gjorde när jag mumsade på hårda ekologiska chips av mandelpotatis och klunkade öl. När Adriano sköt 1-0 rök delar av en tand aj…aj…aj. Bara att bita ihop och beställa tid hos tandläkaren.
- Eu sou brasiliero.
Som tröst citerar jag en dikt av Ho Chi Minh. Onkel Ho som betraktas som en god revolutionär och kommunist. Kanske kommer det också att omprövas en dag och visa sig vara falsk revolutionsromantik.
- Vem vet?
Hur som helst här kommer en dikt signerad Onkel Ho.

Avsked till min tand

Min vän du är hård och framstående
inte mjuk och lång som tungan.
Tillsammans har vi delat ljuvt och lett.
Nu går du åt ditt håll
Och jag går åt mitt håll.

Copyright LarsThommy
Det kommer mera VM Kistalight:

Sunday, June 18, 2006

Nystruken matchtröja


Justine Henin Hardenne troligtvis från förra årets grand Slam i Paris

Veckan som var – blågult på läktaren - LT said
- Eu sou brasiliero!
Nog går det bra med dubbelt medborgarskap i fotbollsvärlden. Vi behåller den svenska matchtröjan. I torsdags var den dessutom tvättad och nystruken. När Ljungberg inför guldgula jublande, festande svenska fotbollsfans viljenickar in bollen i 89 minuten är VM-festen räddad. Matchen hade allt det som saknades mot Trinidad/Tobago; vilja, energi, organisation, crossbollar, svettiga tröjor och inte minst mål.- Förlösning på Olympiastadion!
– Är det verkligen den som är upp-piffad - nazisternas gamla OS-stadion från 1936?
I veckan har det grillats och spelats brännboll i skolan, det har varit picknick, kaffe och buffé, utvärdering av läsåret i arbets och ämneslag, betyg och stipendier har delats ut och trevlig sommar har önskats och så har vi packat hundratals kartonger och klistrat adressetiketter för i augusti flyttar vi in i en fräsch och restaurerad skola i Spånga Solhem.
Massor av fotboll i veckan förstås men även tennis, igår deltog jag i en dubbelturnering inom klubben, mitt livs första dubbel faktiskt. Avslut på spelåret med matcher i en mycket varm hall, korvgrillning och fika. Facit; festlig samvaro plus två segrar och två förluster, vilket innebar semi i A-slutspel. Kul och helt godkänt resultat från min horisont.
Förra helgen var det stor tennis från Paris med Grand Slam på Roland Garros. Den förväntade finalen mellan Nadal och Federer - tennisens Quentin Tarantino, bjöd på briljant tennis men den stora kampen uteblev. I damernas tennis utspelades den moraliska finalen redan i semi mellan rivalerna Justine Henin-Hardenne och Kim Clijsters, Vallonien mot Flandern, franska mot flamländska, gammal överhet mot underklass. En rivalitet som media gärna understryker, även där briljant tennis, men ingen kamp Justine Henin var för bra. Här kommer nu poängen; vill man se vacker tennis ska man kika på Justin Henin, vilka genomslag på back och forehand – vilket klipp hon har i slagen den lilla belgiskan. Vilka vinklar hon hittar för att knäppa upp Clijsters försvar och tuffa spelstil, så intelligent hon spelar, varierar och genomför sitt spel – tres belle – heja Henin.
Har även läst en kul bok om tennis i veckan, en nostalgikick för oss som var med, Borg mot McEnroe match för match. Väljer man, vilket författaren Malcolm Folley gör, att ha Wimbledonfinalen 1980 som höjdpunkt får boken sin egen dramaturgi. I den finalen maximerades alla ingredienser som hörde till deras matcher.
– Baslinje mot nät, passerslag mot volley, iskyla mot hetta, supertalang mot spelskicklig styrka och uthållighet, Borgmania mot en superbrat. Bright tycker vi på Kistalight om Folleys skildring av kampen i fem set med århundradets tiebreak i fjärde 18-16 till McEnroe som stark krydda i en av tennishistoriens största matcher - bra bok.
På Kistalight hyllar vi nu ljuset så här inför midsommar, den äkta nationaldagen, liksom vi hyllar livet och tror på de goda krafterna liksom vi tror på Brasilien i en VM-final och säkert kommer vi att köpa en gulgrön tröja.
Det är klart stora favoriter har fallit förr.
– Eu sou brasiliero.
Andra bloggar om tennis
Andra bloggar om fotbolls vm
Andra bloggar om Björn Borg:
Det kommer mera VM:

© Thommy Sjöberg

Sunday, June 11, 2006

Matchtröja till salu- Eu sou brasiliero!
- Do you talk english?
Oh I can tell, yesterday my wife was here and bought me a teamshirt.
A yellow one was right - but it was the wrong country. It should be Brazil not a Swede one. Is it possible too change it. I have only used it one match. Not so much sweat in it you know! – Just like the swedish team after their match and then you don´t have too leave the shirt to the laundry!

- Är och försöker byta min matchtröja på Stadium i Kista Galleria. Måste använda ett fantasifullt grepp. Frustrerad i dag naturligtvis.
I går fest och förväntningar. Folk köpte kepsar, halsdukar, badhanddukar, fåniga vikingahattar, matchtröjor, T-shirts och annat kit för VM-festen. Jag och andra medelålders män strosade runt i Kista centrum med XL matchtröjor med plats för ölmagen, barn viftade med blågula flaggor och våra fruar bar hem dignande matkassar. Glada miner och optimistiska tips.
- Hur går det i matchen frågar expediten på Stadium när jag köper min matchtröja?
3 – 1 till Sverige tippar jag. Det blir nog mer än så säger han. Har aldrig tidigare köpt nåt så larvigt som en matchtröja. Men det är klart med VM-fest på gång kan man väl kosta på sig en patriotisk matchtröja hemma i TV-soffan och man kanske kan ha den under kavajen på avslutningen i skolan nästa vecka.
Eu sou brasiliero!
Visst Sverige skapade massa chanser i matchen men inget mål. Kan vara okej, förr eller senare blir det ett mål men extra oroande var att här saknades intensiteten, organisationen och den där extra viljan som är så viktig. Det såg inte bra ut helt enkelt. Laget verkar vara en gammal något bedagad upplaga från förra VM i Asien.
- Var fanns kreativiteten och glöden? Allt verkade förutsägbart!
Har aldrig Lagerbäck hört talas om vitamintillskott. Behövs sannerligen om man ska skapa energi till ett lag. Hur länge ska dokusåpan Svensson vs Källström pågå?
- Inte så lyckad coaching med två talangfulla mittfältare som mer tar ut varandra och mer reducerar sin förmåga än att det skapar och tillför energi till sitt lag. Roligare då med Trinidad/Tobagos tränare Leo Beenhakker som satsar offensivt i sina byten trots att laget fått en man utvisad. Naturligtvis för att oroa den svenska backlinjen men samtidigt gav det positiva signaler, glöd, till det egna laget - kul.
Eu sou brasiliero!
If you don´t have any Brazilian shirt I can take Ukranian one or even a shirt from Ecuador säger jag till expediten på Stadium i Kista Galleria för trots allt gillar vi gula matchställ.
Andra bloggar om fotboll
Det kommer mera VM:
Copyright LarsThommy

Saturday, June 10, 2006

Hundra procentSolen glimmar blank och trind
Vattnet likt en spegel


Vi är på Kärsön på picknick, jag och några andra lärare, assistent och två klasser med sjuor. Vi solar vid gården, badar - tjejerna mest, och jag spelar fotboll, tvåmål, vimlar av små tekniker a la Zlatan bland grabbarna. Blåa blänk från Mälaren, varm och skönt i solen, reflexer från villafönstren i Nockeby, en segelbåt tuffar förbi på motor och ljudlös glider trafiken över Nockebybron. En känsla av tidlöshet och kommande sommarlov vilar i luften.
Det är inte alltid så lätt att gå i sjuan, man har fyllt tretton och är på väg att fylla fjorton och bli en fjortis, minst på högstadiet, ännu inte börjat kämpa om betygen, man växer så det knakar och huvudet är fullt av funderingar. Ibland får man som lärare ta del av hisnande samtal allt från om hur hjärnan fungerar till vem man är. På Kärsön under paus med fotbollen, jagande med vattenflaskor, solande och picknickande fick jag ta del av denna monolog.
- Hundra procent, jag är hundra procent Armenier. Min mormor, morfar, farmor farfar och min mamma och pappa är armenier alltså är jag armenier till hundra procent.
Ph….din farfar är ju syssling med P:s… morfar och han är ju syrian.
- Är du då inte lite syrian säger retande klasskompis.
Thommy…Thommy säger vår vän och räknar upp sin stamtavla är jag inte armenier?
- Visst säger jag, absolut, till hundra procent lika mycket som din amullet med den armeniska flaggan som du har i din halskedja.
- De gnabbas med dig säger jag. Vi säger så här Ph… är vi inte alla bröder och systrar.
- Thommy…Thommy du är inte klok det är ju krig då kan man inte vara bröder.
- Krig säger jag och försöker vara filosofisk är också en del av människans natur men vi kan sträva efter att vara bröder och systrar. Glöm inte tjejerna!

En gång till - nästa dag
- Du Ph…din farfar armeniern är ju syssling med P:s morfar syrianen har du då inte lite av syrian i dig? Inte för att det är så viktigt men alla har vi ju lite blandning av både det ena och det andra.
- Okej Thommy nästan hela jag är armenier utom det här och visar försiktigt ett finger.
- Bra Ph… säger jag men inte det fingret - väl?
Andra bloggar om nationalism:
Copyright LarsThommy

Tuesday, June 06, 2006

Fifty-love

Björn Borg tar emot hyllningarna - är det med en Wimbledonpokal i skyn?
Fifty – love
I dag på Nationaldagen hyllar vi Björn Borg som fyller femtio år. Sveriges genom tiderna störste idrottsman, fem Wimbledon och sex Paris öppna titlar. Vid Sveriges första Davis cupseger var han ensam ankare för laget och han den som självklart skulle spela hem singlarna.
Som bloggare skulle man nu kunna skapa en patriotisk lista över Sveriges främsta idrottsmän på nationaldagen men titlarna ovan borgar (ha…ha) för att det räcker med ett namn.
Björn som uppfann den dubbelfattade backhanden och införde moderniteten i tennisens gamla överklassvärld som Wimbledon och Båstad. Militära stofiler som tävlingsledare och doft av unken badort fick ge sig för pannband, hippiehår och skränande tonårstjejer.
Efter Björn Borgs Wimbledontriumfer och alla hans andra segrar blev tennisen något av en folkrörelsesport, nåja åtminstone en sport tillgänglig för den uppåtsträvande medelklassen i Sverige. Visst var Björn en produkt av det svenska folkhemmet. Den mytiska garagedörren i Södertälje gav ju alltid returer och var ingen klassisk akademisk tennisskola men väl en väg mot okonventionell tennis.
Drömmen att spela tennis förverkligade jag som medelålders. Trots en gammal ögonskada som påverkar mitt seende så harvar jag på som tennismotionär eller som min eminente ögonläkare tröstande säger:- Bättre med bollsinne och endimensionell syn än stereo utan känsla för racketsvingandet mellan linjerna!Sedan mer än tio år tillbaka spelar jag gruppspel på söndagarna i Kärrtorp där Spårvägen TK har tennisbanor. Här i försöker jag fokusera, ha högt uppkast med serven, slå igenom back och forehandslag, röra på fötterna, gå ner ordentligt vid returer, lobba och slå luriga stoppbollar med mycket slice, variera spelet och förstås ha kul, men slarvar man i tennis så straffar det sig direkt. ”Tro mig!” Senaste året har jag även försökt att utveckla mitt sinne för lusten att vinna och inte vara så förbaskat nöjd med en annan tjusig stoppboll eller perfekt slagen lobb.
Nu när barnen är stora har jag även börjat träna för en professionell tränare i Sundbybergs tennispool.Tennis den svåraste av racketsporter och kanske den bollsport som kräver mest känsla, psyke och taktiskt sinne.
Nåja tillbaka till dagens femtioårsjubilar, så att det inte blir missförstånd av ämnet. Som många unga genier inom moderniteten; Rimbaud poeten, Beatles som popgrupp, Bob Dylan som hade sin konstnärliga explosion fram till 25 års ålder- så lade Björn Borg av i samma ålder.
- Utbränd? Hur som helst ökar det hans karisma. En utsrålning som kanske bottnade i hans mentala förmåga att samla ihop sig när det verkligen gäller. Flera hade större bollkänsla, några var lika snabba, någon var lika vältränad, andra kunde läsa spelet men att vara icecool när det gäller det var Björns stora styrka.
Kanske var han också en alldeles vanlig kille med stor integritet i förhållande till media något han lärde sig tidigt i sin karriär. Utan att egentligen vara folkkär ( Jantelagen?) är han precis som svensk exportindustri Ericson, ABB, Volvo och SAAB för stor för sitt land.
Kanske är han Sveriges mest kända person i stora världen?
Vad är väl inte bättre då än att fylla femtio år på Sveriges nationaldag.
- Grattis Bjorn säger vi som gärna vill vara internationella.
Andra bloggar om Björn Borg
Andra bloggar om nationaldagen
Andra bloggar om tennis
Mera om tennis:

©Thommy Sjöberg

Labels: , ,

Sunday, June 04, 2006

Himmel eller helvete


Himmel eller helvete?
Betyg i mina nior sätts under veckan.
Betygsättning en känslornas turbo, massor av förväntningar som kan bli besvikelser.
- Här gäller himmel eller helvete?
Den tiden när jag undervisade på gymnasiet och vi hade relativa betyg är för alltid förbi.
- Thommy du ger väl inte alla söta tjejer höga betyg som min kvinnlige kollega sade.
- Inte alltid förväntningar hos eleverna stämmer överens med betygskriterier och normer. Visst, det finns en rest av subjektiv värdering så fort man ska göra bedömningar men i dag har vi en målstyrd skola.
Försöker dock att använda betygen mer som ett sätt att styra undervisningen och för att påverka resultaten än att utöva makt.
Moroten när elevernas går på avslut i grundskolan är det ska finnas en möjlighet att befästa sitt betyg eller en chans att höja det.
Slutuppgiften är att eleverna ska hålla föredrag om ett utvecklingsland i Afrika, Asien eller Latinamerika. Obligatoriskt inslag är att det måste finnas en karta över landet på overhead och föredraget ska vara 8 minuter långt.
- Färdighetsövning där.
Till sin hjälp får eleven checklista över på vad som bör vara med: Topografi, klimat, befolkning, språk, växter, djur, jordbruk, industri, handel, kommunikationer, styrelseskick, historia, religion, kultur och naturligtvis måste man göra ett urval.
Viktigt för de högre betygen är att man måste problematisera och ställa frågor kring sin föredragning.
Några exempel:
- Varför tror ni att Nigeria som är världens sjätte olje-exportör samtidigt är ett av världens fattigaste länder?
- På kartan ser man att Gambia ligger som en tarm i Senegal med en kuststräcka vid Atlanten – Varför?
Uganda ett av Afrikas vackraste länder med naturrikedomar hade vid frigörelsen 1960 nått
en relativ god välfärd och hade en fungerande skola. I dag är landet drabbat av krig, korruption, sjukdomar och brist på skolor och lärare.
– Vad hände och varför?
- Vilka problem men också vilka möjligheter har ett litet bergsland som Nepal i Himalaya.
Fotbollskrig i Latinamerika, Honduras och El Salvador – Varför?
Provkartan på problem; kolonialism, korruption, hissnande orättvis fördelning, torka, hungersnöd, naturkatastrofer, sjukdomar, brist på skolor, utbildning och demokrati, blir samtidigt en lista på vad som behövs i det goda samhället och för det goda livet. Himmel eller helvete!
Muntliga redovisningar har också den fördelen av att då refereras fakta muntligt och ej kopierat som det kan vara vid skriftlig redovisning. Dock ska innanläsning undvikas!
I Veckan avslutades även Vällingbymodellen med tal, cider och salta pinnar - blev en del onödigt skvättande och smulande med pinnarna där men okej femtio elever i en bildsal med två lärare är inte de bästa förutsättningarna för en bra organisation.
Det känns bra när jag cyklar hem på fredagen, mer glada förväntningar som slagit in än dystra besvikelser för eleverna. Tar vägen över Tensta bibliotek där jag lånar Eduardo Galeanos klassiker Fotbollens himmel & helvete. En bok som varvar samhällskritik med finesser från fotbollshistoriens stora ögonblick. I Galeanos bok får vi följa VM-fotbollens historia från 1930 till 1994. De stora stjärnorna porträtteras, de magiska ögonblicken och de klassiska målen tecknas med lätta genomlysta rader.
Allt med eleganta stilistiska finter som likt klacksparkar och geniala passningar öppnar läsarens ögon för fotbollens tjusning och världens orättvisor speciellt sedda från den Latinamerikanska horisonten. Fantastisk bok som rekommenderas för omläsning.
- Snart är det VM i fotboll och snart är det sommarlov. Det kommer mera: Andra bloggar om Betyg:
Copyright LarsThommy