Thursday, November 02, 2023

Runda Light 3th Skördefest på Norra Öland

Open House i Sjögrens Konstlada i Haget! Bild mobil Thommy Sjöberg

 I dag går vi på avslut med vår skördefestrunda; dag 3 Söndag, vi tar nya tag med vårt försök att besöka Lennart Sjögren och Eva Forsberg i Haget. Taktiken i dag blir att närma sig deras konstlada ifrån Hunderum via skogsvägen, inga hästar där och (ganska) tydliga gula skyltar med konstrundan som visar vägen. Ingen genomfartstrafik står det på vägen vid gården och uthusen ned till ladan och vägen blockeras av både bil och fyrhjulig större gräsklippare. Kistalight tar till apostlahästarna för att promenera ned till ladan, Mimmi kvar i bilen, träffar både Lennart och Eva utanför ladan, alltid lika glada och vänliga, berättar om gårdagens hästar i hagen, little bit scarry, Eva har koll på att deras frigång är på väg att avslutas och att ägaren kommer att hämta dem och att de är oskodda. Både Lennart och Eva är på väg med en gäst (konstkund för affärer?) upp till sitt hus men bjuder in oss i ladan. Kistalight hämtar Mimmi och bilen, bara att köra förbi gräsklipparen som mest står där för att någon manick gått sönder säger innehavaren som också har dykt upp efter att ha varit och hämtat hjälp för att mecka med dylik tingest.

Bättre med får i hagen än hästar! Målning får i rörelse Lennart Sjögren Bild mobil Thommy Sjöberg

Äntligen dags alltså för att titta till Lennart Sjögrens och Eva Forsbergs konst! Det blir som att hälsa på hos gamla släktingar eller ännu bättre, det blir som att träffa gamla vänner. Ett lyckat och kul återseende och vi har hela ladan för oss själva. Lennart Sjögrens konst är som färgsatta poem, man upplever det karga landskapet på Norra Öland, det blå skimrande Kalmarsund med Smålandskusten i dis och fjärran, får, fåglars skrän, vindpinade enar, oxlar, hagtorn och nyponbuskar, svallet mot kalkflishällar, från ljusa till mer mörka stråk i själ och natur. Målningarna är som toner med kulör och ettt komplement till Lennart Sjögrens omfattande lyrik. 


Även Eva Forsbergs konst har poetiska drag, här gäller mer att teckna är att utelämna, naturen får stå tillbaka, motiven, ofta skapade i träsnitt, får kraftfull karaktär och rörelse och blir som dikter i det mindre formatet.
 Eva Forsberg är även en skicklig med sina porträtt i träsnitt, här fyra karaktärer som även har varit omslag till Lennart Sjögrens essäer, anar man inte Marcel Proust på en av dem.


Sjögrens lada, något av ett kulturcentrum på Norra Öland. En av Åkerbokonstnärernas viktigaste samlingsplatser, här är det musikkvällar med klassiska soaréer och ibland mer åt det poprockiga hållet och ibland med poesi-event med diktläsning och presentationer. När Lennart Sjögren fick Bellmanpriset av Svenska Akademien arrangerades en hyllningsdag med diktläsning av Stina Ekblad och även andra prominenta profiler deltog i hyllningarna. Det var lapp på luckan, utsålt, och tyvärr hann inte Kistalight och Mimmi med i svängarna för att greja biljetter.
Vi vinkar hej, au revoir, till Lennart, Eva och deras konstentusiast på gårdsplan och äventyrar oss vidare genom Hagudden inga hästar i dag, se Runda Light Oktober. Skördefest på Norra Öland! Målet är Elisabet Halls ateljé i Kohagslyckan, först en repa genom skogen längs Enerum/Hagskogs-förenings väg och björkallén förbi Skäftekärr ned till Byerum där vi följer kusten förbi Horns branter och stenbrott ned till Alvedsjö bodar. Kring stenbrotten och Alvedsjö har Åkerbokonstnärerna häckat genom åren, här hade Sven Ljungberg och hans hustru Ann-Margret Dahlqvist-Ljungberg sommarateljé där han målade arbetarporträtt och stenhuggeri. Under 1950-talet höll även författarna Ivar Lo-Johansson och Sara Lidman till här för skrivande, sommarviste och umgänge i konstnärskollektiv. Naturen mellan Horns stenbrott, Alvedsjö och in mot Horn och Elisabet Halls Kohagslyckan är något mjukare, öppnare, mer ljus på alvarshedarna än längst upp på nordvästra sidan av stenkusten upp mot Långe Erik.


Elisabet Hall, möjligen Stenkusten vid Horn, Bild mobil Thommy Sjöberg 
Vid ateljé Kohagslyckan pickar och trippar frigående trivselhöns omkring, Kistalight försöker sig på lite small chatt med hönorna vilket mest får tupparna att samla flocken, kuckeliku innan de blir Coq au Vin! Vi är de sista besökarna under söndagen och helgen. Elisabet hälsar välkommen och tycker att vi kan ha ateljéhuset för oss själva medan hon spisar en matlåda nyss levererad från Kalk i Löttorp uppe i sitt boningshus med familjen. Det blir som i Sjögrens lada, vi hälsar på hos konstverken likt gamla släktingar och vänner. De geometriska landskapen från kusten vid Hornslandet och Källa gamla kyrka känns igen som hennes personliga konstnärliga uttryck liksom porträttkonsten som Elisabet Hall utvecklat de senaste åren, trio med personliga tanter (original) hänger där,


- men vi saknar motorcykeltanten, en målning med kraft, energi och rörelse (även det ett original till tant). Vi saknar även porträttet av Gunnar Ekelöf från ett klassiskt fotografi, är de sålda eller hänger de på andra utställningar. Vykortet på Ekelöf efter Elisabet Halls målning har vi ramat in och det hänger på väggen hemma i Kista. Vi köper en plommonsylt marmelad, swisch, säger au revoir till målningarna och vinkar till Elisabet Hall på verandan som mumsar på sin matlåda från Kalk. 

Vägen hem via östsidan och leende små gårdar i kvällssolen mellan Högby och Mellböda till Enerums gamla Semesterby för kvällsspis och mysig TV-kväll medan vi tänker på att Lennart Sjögren, Eva Forsberg och Elisabet Hall tillsammans med de andra Åkerbokonstnärerna fördjupar vår upplevelse av Norra Ölands speciella natur, bygdens förutsättningar och dess människor. Där de skapar sina egna personliga  uttryck, si så där bortom konstnärliga klichéer av gulliga får, trollska Blå Jungfrun och solnedgångar över Kalmarsund och pst glöm inte morötterna om du stöter på mystiska hästar med yvig man i dina turer längs stenkust och norra udden.

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight konstrunde veteran said...

PS Se även, läs gärna, de föregående bloggarna från Kistaligt om - 23 års konstrunda och Skördefest!
Runda Light 2th Skördefest på Norra Öland
Runda Light Oktober. Skördefest på Norra Öland