Monday, November 13, 2023

Norra Öland Fragment i September 2023

 

Kistalight firar Hammarby Damer och deras SM-Guld med att gå på releasefest under lördagen hos Författares Bokmaskin, läsa sin dikt ur antologin Poesi på en dag 2023. En chans att delta i ett klassiskt kulturevent i Stockholms mörka novemberkväll, så där bortom samtida gig och klipparkultur. Bild från Facebook


Naturen andas ut på Norra Öland efter sommarens regn och nyckfulla väder!
Mild sydost, plötsligt är den här vår Ölandssol!
Leende små gårdar mellan Mellböda och Högby, ölänningar (the real ones) tittar ut ur sina stugor, fågelstreck med gäss drar mot söder och vattnet står högt vid piren i Grankullavik.

 Grillröken från sommarens verandor har flytt sin kos, hammare, spik och pensel är inställda i arbetsboden. Böda Sands solbadare på After beach är klara med Sommaren är kort  och Lyckesands nakenbadare ser fram mot höstens uniforma mode. 

I Kalmarsund är den sena Gotlandsfärjan ett flytande tivoli i neonljus, Blå Jungfrun en trollpacka i farleden och stjärnhimlen hänger som ett täcke över vår veranda i Ölands natt med Karlavagnen tecknad snett över Sjögrens lindar. 

 
Fragment
Kistalight borstar av sina Blue Suede Shoes inför höstens okända äventyr, på väg hem längs 136:an är sommarens katharsis genomförd. Lars Norén har lämnat sitt umgänge på verandan, packat ned sin anteckningsbok och bokat en plats på en buss med Silverstrand för färd mot Stockholm!
  
Han tycks skymta på en rastplats i Ringarum  bland tonåringar som spelar på sina mobiler, lärare med matsäck av ångest, panschisar som trivs med sin ålder, där knappar han på sin iPhone i fragment; sommar, sommar, så ensam som bara en uppkopplad dramatiker kan vara.

© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight kulturfan said...

Kistalight passar även på att hylla Bokmaskinen och tacka för deras Poesikvällar och antologi Poesi på en dag, när vi läser vår dikt. Lite pop och rock-känsla a la underground i Bokmaskinens lokaler, The Cavern på S.t Eriksgatan.

Möjlighet att få läsa egna texter, rent av poesi, för en publik och delta som författare i en alldeles riktig bok tillsammans med andra är en motvikt mot förment management-tänk, gig och klipparkultur i det kommersiella kretsloppet i böckernas värld. Viktigt med mötesplatser för att bredda samtalet och kulturen i ett demokratiskt samhälle.
Heja Bokmaskinen!

Kistalight maje o poet said...

Visst ja, glömde, den ärade publiken på Bokmaskinen, The Cavern of S:t Eriksgatan, att de fick en bevakningsuppgift av Kistalight.
Är det en prosadikt, kort novell eller är det bara ett reportage med vissa litterära grepp som jag kommer att läsa?
Fick just inget svar på den frågan men visst lyssnade publiken, visst verkade de gilla läsningen och klappade händerna livligt på The Cavern of S:t Eriksgatan.
Bokmaskinens publik som är en skara trogna följare med rötterna i 1960 och 70-talets vänsterrörelse någonstans mellan Gärdesfesterna, Pussredaktionen på Moderna, Almarna i Kungsan och studentvänsterna aktiviteter med lite hippietouch.
Men visst fanns det en yngre publik så där bortom Bengt O Björklund, målaren och poeten, skymtade ett yngre par (kaffedrickande) som hade syskonliknande drag. Han något längre var för övrigt väldigt hjälpsam från första plats bland åhörarna och hjälpte åldrande poeter med inställning av mikrofonstativ och tjejen (hon) såg mycket väl ut att kunna vara en musa och inspiratör för vilken poet som helst i rödvit kappa och lång, bra mycket liknande hon den festliga skribenten Essy Klingberg på SvD.
Min kompis av oss som satt och väntade på att få läsa hade kommit en lång, lång väg ända från den vackra Ströms Vattudal i Jämtland och var en miljöaktivist som valde att sjunga sitt bidrag, mycket vackert i The Cavern of S:t Eriksgatan.