Tuesday, December 21, 2021

Spellista från Kistalight Så Mycket Bättre Remix

God Jul och Gott Nytt ÅR!  
 
Kistalight som ibland drömmer om att han är en seriefigur.
En cartoon! 
Tja, varför inte tillsammans med Mimmi på äventyr i vardagen.
Vi börjar med bilden ovan, med sommaren i backspegeln, grönska i Enerum och på väg mot Kalmarsund och fortfarande, även i år, syns en yvig coronafrisyr som tittar fram under kepsen. 
Frillan får i dag heta omicron light, en superspridare!
Klart vi är vaccinerade på alla håll och kanter.
Får bli en logga av bilden, åtminstone i dag, när vi börjar gå mot ljusa tider! 
 
Så Mycket Bättre är över för den här gången, istället för att jämföra olika säsonger försöker vi plocka ut några höjdare genom åren. Inte med perspektivet med vilka som blivit super duper hits utan mer tolkningar som känts överraskande, närvarande, som tolkats med hjärta och äkthet.
Tolkningar med karaktär och autenticitet och nya dimensioner! 

Något funderar vi också var de riktigt stora kanonerna inom singer/songwrirter skrået i Sverige håller hus?
Ulf Lundell, Per Gessle, Håkan Hellström, Peter Le Marc, Lars Winnerbäck, eller varför inte tjejerna Veronica Maggio och Robyn men Laleh har varit med, ABBA med Björn och Benny är väl inte att tänka på när det gäller tolkningar av andra artister. 
Kistalight har en teori; visst är de för stora för formatet, alla andra artister skulle bli alldeles för starstrucked, typ tokimponerade. Dessutom tror vi att flera av våra storheter inom singer/songwriter parnassen är genuint blyga människor.
De grejar typ inte sådana här tillställningar!
Nej bättre då de lite lagom stora profilerna!
Passar bra för familjelivet, vitt vin och snacks, framför TV under sena höstkvällar!

Kistalight goes Indie - tolv låtar från Spellistan


 
Detta är Gustaf och Victor från Så mycket bättre! Vad gör man inte för att se och höra dem även om det inte är Live! Musik när det är som bäst, den lekande spelande människan, lek istället för ego och klickar på sociala medier, bara att sjunga med och digga, Musiken är mitt liv diddle i do, diddle i dej! 

 

Årets genombrott i Så mycket bättre! Vem är bättre skickad än Cherrie att tolka Stockholmsnatten med dunkla krafter i rörelse. Lyssna på hennes honungsstämma från Orten! Jämför gärna med Kistalight Orten 1 6 4 Light!


Jakob Hellman med Eldkvarns I skydd av mörkret, mycket atmosfär av det som var Norrköping; en arbetarstad, Strykjärnet, industrierna vid Motala Ström, hudlöshet och känsla av att inte höra till. Wow för tolkningen och Jakob Hellmans lätta danssteg. 
 

Visst älskar vi popschlager, Bara Du och Jag, Tove Styrkes tolkning av Lili och Susies hit. Schysta moves och Tove är så söt att man kan äta upp henne, men har inte Toves sång och gullighet mörka stråk av undertoner. I en annan tolkning av Helena Sjöholms sång Varje sår söker ett sår, original Billy Joel, förvånas man över att en så ung tjej, Tove, kan ha så djupa insikter i sorg och saknad.

 
Little Jinder gör en fin fin existentiell tolkning av Carolas Säg mig var du står säsongen 2019. En hipster från Söder och Nytorget. Yngre hippa tjejers idol med anarki och fest i blick! Inte bara om man får tro Fredrik Strages analys, Little Jinder lär även attrahera yngre medelålders män (fyrtioåringar) som i henne ser en ställföreträdande revoltör och där hon liksom har en hemlig skara följare. Kan detta gälla även för en gles skara panschisar?

 
Seren stämning med Tomas Andersson, vi väljer hans tolkning av Eric Saades Popular. En ännu större följarskara fick Tomas med sin version av Sven-Ingvars När Solen Färgar Juninatten. Men i tolkningen ovan finns en härlig indiekänsla: Underdog med hemligheter och ensamhet.
En dag jag vinner allt!


 
Icona Pop med Moneybrothers They´re building walls around us. Det finns bara ett läge hos tjejerna i Icona Pop! Det handlar om full gas och fullt ös. Kistalight kanske skulle ta på sig sina blue suedes shoes (Dansdojorna på i Lundegård) dra till Strand i Borgholm och dansa på deras disco fram på småtimmarna nästa gång tjejerna kommer till vår sommarstad.
Visst ja, räknas visst till de äldre-äldre, går helst på fest redan på eftermiddagen eller tidig kväll och oftast blir det mineralvatten till salladen.
Inga tunga grejer eller hot shots!
Hej ... hej, innan solen går ner över Kalmarsund.

 
Ett sista glas med Miriam Bryant blev en jättehit genom Så Mycket Bättre. Tolkningen av Sven Bertil är inte bara en version av en av våra stora trubadurer utan är också en lyhörd tolkning av den framlidne akademiledamotens Lars Forsells vers och text. Kistalight och Mimmi har haft en av sina mest gripande musikupplevelser någonsin när Miriam Bryant framförde Ett Sista Glas på Sergels Torg i april 2017 när 50 000 människor samlades i en Kärleksmanifestation, se A Broken Rose in Stockholm, efter attentatet på Drottninggatan. Stockholmare som drog man ur huse för att visa att man vill ha demokrati, rättvisa, en mänsklig stad och att man står upp mot terror och religiös fundamentalism.

 
Tidernas största, en monsterhit, i Så Mycket Bättre, Magnus Uggla med Jag och Min Far. Kanske inte så mycket indielåt men Magnus har varit både punk och glamrockare i sin ungdom. Olle Ljungströms vars låt är förlaga till Magnus sång var ju dessutom under sin tid som musiker i Reperbahn väl så mycket indie och underdog. 
Kistalight och Mimmi som senare en lördagseftermiddag tillsammans med andra panschisar, från både stan och vischan, var och såg Magnus Uggla på Cirkus i Stockholm i hans musikmemoar:
Hallå, om Bobo Viking och andra musikhjältar i  från hans ungdom.
Kul inslag i monologen var när Magnus undrade om det var något fel på rökmaskinen på scenen?
Alldeles grått över publikhavet på föreställningen.
Inte lätt att vara grånad panschis på Magnus musikal Hallå en lördag eftermiddag! 

 
Har inte Agnes alldeles för vacker pipa för att vara på en indielista?
Inte alls!
Här tolkar hon dessutom Ebbot Lundbergs Instant Repeater från Soundtrack of our Lives.
Agnes och Ebbot!
Kan inte bli mer indie!

 
Laleh, ett av de stora genombrotten i Så Mycket Bättre! Hon var indiestar när hon kom till Blå Gåsen på södra Gotland men en stjärna i folkhemmet när hon for hem från ön. Här med E-Types Here I Go Again! Laleh lyfter låten till nya dimensioner, från dansande showdisco med fyrverkerier till en mogen  ballad med lyriska kvaliteter. 
Wow!

 
 Det första stora genombrottet i Så Mycket Bättre!
September vem sjutton är det?
Var indie, men inte länge efter att programmen visats i de svenska stugorna.
På vår lista avrundar vi med Pluras Kärlekens Tunga, passar bra eftersom vi började med Jakob Hellman, tolkande Eldkvarn.
Visst är Septembers tolkning lysande och snart visste vi alla vem Petra Marklund var. Kul detalj är porträtten framme vid scenen där artisterna har målat av varandra. 
Bäst är porträttet av Petra, Plura konstnär där!
Att teckna är att utelämna. 

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight ISkydd av Mörkret said...

Undrar om vi inte skulle kunna använda Jacob Hellmans I Skydd av Mörkret som vinjett, låt, till (http://kistalightnow.blogspot.com/2021/03/skottgrand-light-remix.html) vår blogg Skottgränd Light remix. Lite av samma stämning där i låt och blogg. Vi får se om vi gör om bloggen Remix ... remix!