Wednesday, October 07, 2015

Och vinnaren är...

I dag sammanträder Norra Ölands egen lilla speciella kommitté Mimmi, Thommy med Th och vår revolutionära katt Basse -  en jamare från Kista (Basil Luxemburg med historiska anor) och vi tippar fem Nobelpristagare.
Det blåser friskt på Norra Öland och när vi inte sammanträder så klipper Kistalight buskar av hassel, ask, siren, lind och taggiga nypon längs våra stenmurar. Fysiskt arbete, själen vädras ut och efter några timmars arbete känner du dig genomfrusen men mår ack så bra när du kommer in i stugvärmen.
I år hoppas vi på återigen på Joyce Carol Oates och tycker att hennes Blonde tillhör de stora amerikanska berättelserna, om Carol Oates har vi skrivit (Blonde Light - fourth of july)  förr.
Skulle inte det duga hoppas vi på Salmon Rushdie en stor magisk berättare som har modet att skriva kritiskt om det mesta men speciellt om fundamentalismen (Salman Rushdies Satansverser) .
En viktig röst i dagens värld.
Om inte Rushdie är mogen för Nobelpriset hoppas vi på en annan kritisk och framförallt resonerande röst från Mellanöstern och Israel.
Hans lilla skrift How to cure a fanatic rekommenderas till alla ungdomar och även vuxna som har en dragning till fanatism.
Amos Oz har vi rent av, nåja, träffat och  fått en signerad bok av.
- Shalom!
Och så har vi allas vår Bob som numera passar på att ge några konserter på Waterfront i början av oktober.
En tillfällighet?
Hur som helst Bobs storhet är odiskutabel men är det inte syntesen av musik och lyrik som är hans grej!
En sångbok med ett flöde av mästerverk!
Där Maestro Bob vispar med trollspöet eller snarare blåser i sin harmonica!
Voila!
Vi passar på att citera oss själva från tidigare funderingar kring Bob och Nobelpriset.
Från vår blogg Knocking´Light on Nobels Door!
Precis som den amerikanska akademin resonerade när de tidigare (2013) valde in honom som akademiledamot i American arts and letters.
Men visst har Bob skrivit prosa!
I  Chronicles mer om kreativitet än memoar!
- Ett litet mästerverk i sig!


Kanske är det ändå dags för några poeter?
 Sista ordet får vår revolutionära katt Basse Luxemburg!
 En jamare från Kista!
Han slår till med Dags för Les Murray  eller det vore  Nobel Kanon med Adonis 
Den senare skulle kunna representera moderniteten i den arabiska kulturen.
Men bästa tippare och redaktör det här blir sex förslag!
Visst...visst men vem har något emot sex (förslag)?


PS Blev inte en siffra rätt ovan!

Trots Basse vår katts trumpetstöt (som grand old cat har han något med stämbanden som får honom att låta som Miles Davis) när jag diskuterar Joyce Carol Oates med honom.

Nu valdes Svetlana Aleksijevitj - säkert ett mycket bra och viktigt val. En förnyare av det litterära reportaget och intervjun. En kvinna med stort mod, ett gott hjärta, seg uthållighet och med ett tålamod som bara en gammal överlevande sovjetmedborgare kan ha.
Grattis säger Kistalight som kommer att skynda till en gammaldags bokhandel för att köpa Tiden second hand som första bok att läsa av henne. En bok om den nya människan, homo sovjeticus, och hur det blev för henne, drömmen eller utopin, före och efter sovjetsystemet kollaps.

Andra bloggar om KistaAndra bloggar om Moderna museet  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul   Andra bloggar om pedagogik   Andra bloggar om didaktik
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home