Friday, March 21, 2014

Swimming home - Kistalight vid Poolen


The Light in Nice kills us! (Matisse) Vi besöker Kulturhuset och Internationella Författarscenen - Spännande besök där med författarinnan Deborah Levy och hennes kultbok Simma hem. Daniel Sandström från SvD intervjuar och samtalar. De obligatoriska kulturbärande tanterna, Kistalight och för dagen en klass studenter från en Creative writing kurs finns i publiken.
 Ingemar Fasth gör en underbar introduktion, mycket vacker engelska "read a tune", där han liknar Simma hem vid en tryckkokare i förklädnad. Deborah Levy tackar och hänvisar till bokens speciella miljö i bergen ovanför Nice with a condemned disturbing light och citerar Matisse.
Franska Rivierans blåa himmel ligger nära klichén och romanens ton är en lek med den säger hon speciellt till studenterna som hon tillbringat dagen tillsammans med i Gamla Stan. Simma hem är ett poem och närheten till naturen förstärker den känslan men blir också en kuliss till en berättelse med absurd humor där avgrunden skymtar runt hörnet. Simma hem är en slapstick comedy säger Deborah Levy men också en tragedi. Det handlar om en solig weekend där allt gick snett - en berättelse som i en film av David Lynch.
Huvudperson i slapsticken är den rödhåriga, gåtfulla Kitty Finch som dyker upp naken i poolen hos den semestrande familjen Jacobs och deras vänner Mitchell och Laura och genom fru Jacob får Kitty Finch ett gästrum hos dem.
 Varför inte göra en rollista av personerna i romanen!
Deborah Levy är också dramatiker.
Rollistan har följande karaktärer!
Huvudperson Kitty Finch som sagt den rödhåriga gåtfulla med midjelångt hår,  Kitty Finch, vegetarian, botaniker, som vill vara poet, hashrökare uppträder ofta naken i och kring poolen.
Undrar vem som ska spela den rollen om boken filmas?
Joe Jacobs framgångsrik poet, med bottenlösa svarta hål i själen, dyker upp i handlingen med olika namn, notoriskt otrogen men en mycket närvarande pappa till fjortonåriga dottern Nina.
Isabel Jacob utrikeskorrespondent, god organisatör och stabil, tar ansvar för sin omgivning, korre med stora dramatiska reportageresor i världen, då frånvarande för sin dotter och man.
Michell och Laura familjens goda vänner som hängt med på en weekend i bergen ovanför Nice. De är ett par antikvitetshandlare från England på knegen - mannen är oförmögen att sköta sin ekonomi. Deras dyra hyrbil får stå oanvänd eftersom de inte har råd med någon bensin.
Tonårsdottern Nina Jacobs som storögd iakttar vuxenvärlden och är mycket intresserad av fastighets och poolskötaren Jurgen, ung hashrökande man med dreadlooks, och hans kompis Claude som ser ut som Mick Jagger.
Äldre dam psykdoktor, granne, sitter gärna på sin balkong och iakttar vad som försiggår kring poolen och har åsikter om Kitty Finch.
Intrig och upplösningen lämnar vi till er läsare!
 Eftersom det fanns skrivarstudenter i publiken betonar Deborah Levy att språket är ett stort äventyr, dialog, visuell fantasi i prosa såväl som i poesi och hon gillar moderna genomlysta texter. Hon skriver gärna för sig själv som till exempel resedagböcker.
Deborah Levy gillar det kritiska utbytet med bloggarna.
Vilket vi på Kistalight tycker låter uppmuntrande!
Den obligatoriska signeringen till vänster!
 - Thommy med Th!
 Succén för Simma hem tror Deborah Levy beror på att boken nominerats för Man Booker Prize och också att bokens rykte och erkännande har spridits den muntliga vägen speciellt i Paris och diskuterats livligt på Twitter och bland bloggare. Boken finns nu också att ladda ner gratis för alla prenumeranter av SvD vilket Kistalight självklart har nappat på och gjort en egen nedladdning.
Läst den har vi redan gjort i pappersform - så kallad härlig bok.
Kistalight tror att succén med Simma hem bottnar i kombinationen av fantasi, poesi, slapstick och ett överblickbart persongalleri med igenkänning och med en god dos mänsklig värme i skildringen av karaktärerna.
Där bråddjupet och avgrunden inte är långt borta! Dessutom är boken lättläst och välskriven - typ lagom light att läsa vid poolen.

Betyg Fem rödhåriga hm...hm kvinnor av fem i och omkring poolen!

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  
  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande 
©Thommy Sjöberg  


4 comments:

Kistalight said...

Simma hem av Deborah Levy passar utmärkt att läsa som e-book!
Förhållandevis bra format, komposition med korta kapitel funkar bra med webben.
Går utmärkt med bokmärke och vill du göra anteckningar går även det finfint!

Vertigo said...

Nu närmar sig årets Textmässa – den trettonde i ordningen – med stormsteg.
Mässan går av stapeln lördag den 26 april,
och en mängd bokförlag och tidskrifter är redan anmälda som utställare, men det finns fortfarande några platser kvar!

Sverige har en unik indieförlagskultur.
Få länder i världen kan skryta med så många oberoende kvalitetsaktörer inom bokbranschen,
och en så frodig och färgrik mängd kulturtidskrifter.
Textmässan för oberoende förlag och tidskrifter är det självklara centrum för denna livaktiga kultur.
Den första mässan ägde rum på restaurang Kvarnen i april 2001 och arrangerades av C-M Edenborg, Gabriella Håkansson och Richard Herold.
I år har vi den stora glädjen att meddela att mässan kommer att hålla till på Debaser Medis på Medborgarplatsen
– mitt i folkmyllret på Söder i Stockholm.

Det kommer att bli en mycket givande dag med spännande seminarier och i vanlig ordning många chanser för bokälskare att ruinera sig på nyfunnen litteratur.
Men Textmässan är också ett ypperligt tillfälle för oss mindre aktörer att mötas och knyta kontakter.
Och att ha förbaskat roligt.

Vi vill också påminna er om att ni gärna får skicka förslag på seminariepunkter och medverkande till seminarierna som kommer att hållas under dagen.
Tidigare år har programmet bl.a. innehållit samtal om: gurlesque, alkemi & mystik, den nya vågen av barnillustratörer och Werner Aspenström.
Som vanligt önskar vi få ett sprakande temaspektrum – så hör av er!

För anmälan och mer info, kontakta förlagssekreterare Erik Janelm:
070-0630389
textmassan@vertigo.se

Vi ses!

Varma hälsningar,

Carl-Michael Edenborg

Vertigo förlag
cmedenborg@gmail.com
070 44 909 22
www.vertigo.se
Årstavägen 26
120 52 Stockholm

Rödhårig dam av ordning said...

Grabbar och tjejer!
- Googla inte på naken rödhårig dam vid poolen!
Lyfter bort varningen från texten ovan eftersom du hamnar på alldeles
förskräckliga sidor om du gör just detta.

Thommy Kistalight said...

Kanske kan man likna Deborah Levys Simma hem vid en komisk Lars Norén pjäs
med brittiska skådisar på weekend med franska Rivieran som miljö.
Men med mer godmodig ton och mänsklig touch!
Kistalight trycker på Gillaknappen!