Sunday, April 01, 2012

Vi syns vid målet - Nacka och Kistalight


Kistalight på filmäventyr i helgen på söderpromenad med fru Ulla (bättre bildkvalité på mediaspelaren) vid kameran fru Mimmi. Vi hänger med - ja gör vi verkligen det? Nacka en av de mest populära fotbollssvenskarna någonsin i Italien.

Henrik Ahlén är en av idéinspiratörerna på kursen Cross/Media. Henrik uppmanar oss studenter att undersöka och använda bilder, rörliga bilder och foton i våra presentationer. Henrik har en bakgrund inom film och TV och är en pionjär inom interaktiva medier genom bolaget Ahead multimedia AB och driver bloggen Alfa Bravo. Även vår idéuppstyrare, coach, Ulrika Drougge uppmanar Kistalight att använda filmen som ett verktyg för att nå ut med sina projekt.
– Sagt och gjort i dag morsar vi på Lennart!

Vi kommunicerar mer än vad vi oftast tror, med annat än ord, visar Henrik Ahlén genom sin PP Online video som verktyg för kommunikation. Kommunikation består av 55 procent kroppsspråk, 38 procent röst och bara 7 procent ord visar Henrik med sin video.
Kistalight har ingenting att invända där men vi hävdar absolut i bästa Hemingwaystil att en välskriven text är som ett isberg där merparten av isen (textens valör) inte syns. Vi tror att en bra text har både sin egen röst och kropp av väl avvägda ord.
Kan också ses som att en god text har sin egen ton, rörelse och riktning. Fördelen med en välskriven text jämfört med bild och film är pedagogisk. Som konsument av bilder och film fungerar gärna hjärnan passivt medan läsningen av en välskriven text aktiverar och stimulerar på ett annat sätt. 
Hjärnan skapar egna bilder vid läsning!
Viktigt för att fantasin och kreativitet ska komma i rörelse tycker vi på Kistalight utan att för den skull undervärdera filmen som berättarform!
Kul och filma med enkel kamera -men kanske inte bästa tekniken. Gillar dock den där känslan av indiefilm! 
- Är man indieförfattare så är man

Texten till Skoglund var namnet kan man läsa här, Vi syns vid målet, den har varit publicerad på NoN i DN och blivit omnämnd av Språkbanken på universitetet i Göteborg. Varje julafton då Nacka fyllde år samlas i dag fans och gamla södernostalgiker här och det hålls tal och det skålas i julmust får man förmoda.

Andra bloggar   om Kista  Andra bloggar om litteratur    Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om Lennart Nacka Skoglund

 © Thommy Sjöberg

7 comments:

Kistalight said...

Fegt att repetera - första tagning är vad som gäller!

Thommy Kistalight said...

I dag över 37 000 pagewiews på vår blogg - besökarna rullar på.
kul!

Kistalight said...

Kan bli mycket söderromantik och nostalgi ovan för oss gamla 40-talister!
Vilket vi på Kistalight naturligtvis balanserar med en mycket lagom dos av känslor!

Karl-Göran said...

Vill du veta mer om Nacka har jag massor att berätta - va med de där åren när han kom tillbaka från Italien.
och jag har läst hans böcker1

Thommy Kistalight said...

Hos Kent Josefsson och hans södervandringar omnämns Nacka och de andra Söderprofilerna som maskrosbarn.
Vilket är en tveksam benämning på Nacka! Hans familj, föräldrar och syskon, var en närvarande familj och tyckte om Nacka. Klart att han som många arbetargrabbar på Söder fick och hade mycket frihet.
Men han var ingen övergiven kille med trasslig bakgrund som man ofta förknippar med maskrosbarn.

Filip H said...

Tänkvärt från Filip Hammar DN 11/5 12

"Stockholms enda Jim Morrison-grav eller graceland. Alla städer har en plats dit fans vallfärdar en gång om året. Visst är det en kliché av Söder och folk som snöar in på Hammarby. men jag tycker det är härligt."

E.H said...

Hej Thommy!

Kul att ta del av dina skrifter och funderingar på blogg och nu på FILM!

Vad vill du med din blogg med kistalight? Det kan bli ett bildspel i powerpoint med din speaker till?

Din syn på texten och ordensbetydelse kan bli ett bildspel i powerpoint.

Testa det är enkelt.

Du verkar tycka att filmen inte är forumet för dina texter utan att ordet ska kunna stå för sig själv.

Kul och spännande att följa dig.

Erika