Sunday, December 20, 2009

I dag något om Bag in box och några miljonsäljande litterära koncept


Kistalight avslutar sökandet bland litterära genrér i sina texter med några tankar om vad som säljer och vad som inte säljer…!

Funderar allvarligt på att skicka manus från Kistalight till några olika bokförlag med titlarna ovan som stomme. Knyta ihop texterna! Får bli en litterär Bag in box från förorten. Kanske med några ändringar och något nyskrivet material så att även samlarna får sitt. Hårt att vara entreprenör, redaktör, korrekturläsare, skribent, formgivare, fotograf, paperback writer och marknadsförare i en och samma person. Ärligt talat! I bästa fall är böckerna ett plus minusprojekt. Påminner en del om mina elever Ludde och Ville som försökte sig på ett uppdrag som gatumusiker under en dag för att stödja ett Sri Lankaprojekt. Ni vet operation dagsverke!
Spelningar som renderade ett bidrag på.
- Tre kronor i hatten!
Kanske hade de bara valt fel spelplats och fel klockslag.
– Spelningen låg helt enkelt fel i tiden.
- Passerade just inga folkströmmar under musicerandet. Kanske klämde de inte i tillräckligt i sin sång. Helt okej som musikanter var dom i alla fall med både schysta ackord och fina fraseringar. Dessutom, hårt, deras bidrag togs inte ens emot fram på kvällen när det var dags för inlämning på skolan.
- Too small!
Klart att man har sina läsare. Varningstext på bagen: Risk för vanebildande. Utan en daglig dos Kistalight uppstår abstinens. Kolleger, vänner, släkt och grannar och en annan nyfiken Järvabo kan dock andas ut och lugnt läsa vidare i sina exemplar av Kistalight. De ger varken huvudvärk hangover, risk för små foster eller bildning av fettlever.
- Läs istället ABC.., goes Ryan eller Academy!
Möjligen kan smilbanden, ha...ha...ha, lättas upp en aning.

Milleniumtrilogin Light


Nu har kistalight gjort det som ett par miljoner läsare redan klarat av - läst Stieg Larssons milleniumtrilogi!

- Man kanske skulle läsa ett kapitel?
Bara pröva några rader för att se hur tredje delen verkar! Kistalights karaktär testas i veckan - läser ett par sidor i den nybeställda Stieg Larssons Luftslotttet som sprängdes.
- Sedan är det klippt som en drinkare efter första glaset är Kistalight fast i läsningen. Rättningen av åttornas prov får anstå medan Kistalight följer fröken Salanders öden och äventyr. Stieg Larsson syr så att säga ihop sin berättelse i tredje delen samtidigt som han för in några nya unga kvinnliga karaktärer i trilogin. I ett kapitel presenterar Stieg Larsson även yttrande och tryckfrihetsgrundlagen (YGL och TF) tillsammans med utmärkta resonemang om konstitutionella förutsättningar i en demokrati. Viktiga faktorer för att inte enskild organisation inom till exempel SÄPO ska börja agera som en stat i staten bortom demokratins värdegrund. Ett riktigt läsvärt kapitel för den samhällsintresserade som skulle kunna fungera som en lektion på gymnasiet om några av våra grundlagar.
Slutna rummets gåta får sitt även i tredje delen. Fröken Salander hackar sig ut i världen från ett isolerat och bevakat rum på Sahlgrenska i Göteborg. Även i tredje delen för Stieg Larsson in verkliga personer i fiktionen, om det i den andra delen var Paul Roberto, så blir det i Luftslottet Kurdo Baksi som skymtar i en biroll.
- Kuriosa! Kistalight träffade Kurdo Baksi under början av 2000-talet på Tollare Folkhögskola vid en seminarievecka mot rasism. Baksi var föreläsare i ämnet och berättade även om tidningen Expo tillsammans med en polis från Västerås som var expert och motståndare till högerextremism. Bägge levde periodvis på hemliga adresser och var goda vänner med Stieg Larsson. Några år senare på Rinkeby bokmässa
- Kistalight som alltid är upptagen mentalt av sin skola gör förväxlingar.
- Är det inte Alexanders farsa som sitter där borta bakom boktravarna från Expo?
- Hej Thommy säger Baksi åren går.
- Kanske ingen höjdare som kändisanekdot men ändå!

Som sagt Stieg Larsson syr ihop berättelsen i trean. Riktigt spännande – en verklig bladvändare med nya amazoner som hjältinnor. Vilket passar bra för böckernas huvudtema är våld och förtryck mot kvinnor. Eftersom Stieg Larsson leker med deckargenrén får berättelserna även ett lekfullt drag med inslag av sagor och den fantastiska romanen med magisk realism. Svårt att inte tänka på Gulliver resor i jättarnas land när Stieg Larsson syr ihop -bokstavligen spikar ihop scenen med Fröken Salanders slutuppgörelse med sin monstruösa bror. Berättelserna blir på det viset även en uppgörelse med familjen. Här en familj som är totalt dysfunktionell med monstergener.

Vad är hemligheten bakom succén?

Noomi Rapace som gett Lisbet Salander ett ansikte - en digital Pippi som kan nita både mc-värstingar och monstergubbar.

Kistalight som läsare av deckare har inte hängt med de senaste årens uppsving och deckartrend. Visst läste vi Sjövall - Wahlöö på sin tid, några Henning Mankell har vi klämt och vi är nyfikna på de samtida deckartjejerna Karin Alvtegen, Mari Jungstedt och Åsa Larsson. Bland amerikaner har vi frossat i Sara Paretsky från Chicago, James Ellroy och hans Los Angeles kvartett. Vi döpte till och med vår första katt efter honom. Ellroy som var en halvbror till vår nuvarande katt! - En av de absoluta favoriterna är Dennis Lehane. Även om vi tycker inledningen till Män som hatar kvinnor är alldeles för pratig, vi kvackar i branschen som bokförläggare - Kistalight Publisher lika med glad amatör och tycker att det är en gyllene regel att stryka och hålla ner tryckkostnaderna.
- En konstnärlig metod!
Ändå dröjer det inte förrän vi som läsare är drabbade av böckerna. Blir några nätters nattsömn som drabbas och mindre rättning av elevarbeten på dagarna. Varför inte plocka ut och lista ingridienserna hos Stieg Larssons miljonsäljande koncept.

- Här kommer listan!

· Mästerdetektiven Kalle Blomqvist och Pippi Långstrump får växa upp, värdegrund light, och bli ett deckarpar i det nya milleniet under börsklipparnas, globaliseringen (här i form av trafficing) och den digitala revolutionens signum
· Det vimlar av tekniska prylar, inte bara datorer och mobiler utan också olika programvaror, övervakningskameror, powerbooks, handdatorer, buggning och larm
· Sabbatsår för utbränd medelålders mediakille i gammal bruksmiljö. Kalle Blomqvist även journalist a la Uppdrag granskning med samhällsbevakning som specialité.
· Överklass på nedgång, Nazism och ockultism och säkerhetspoliser som spårat ur Våld speciellt mot kvinnor, sadism och sex - ett tema i böckerna
· Pusseldeckare a la slutna rummets gåta. Jämför med Agatha Christie och vem är mördaren i en sluten krets - här överklass i bruksmiljö. Se även rummet med den instängda och bevakade Salander på Sahlgrenska sjukhuset.
· Obändig tjej som går sin egen väg, ryggsäck och kamera och skaffar sig kappsäck full med pengar. Trots att hon bara är en tvärhand hög nitar hon både mc-värstingar och gubbmonster.
· Kravlöst sex för Kalle Micke Blomqvist - tjejerna (kvinnorna) tar för sig.
* Plus paradoxalt nog vardaglig trivsel och trygghet, trots våld och hot från omvärlden, i vardagsarbetet på Millenium. Modern teknik samsas med småborgerlig trivsel i knoget på redaktionen där entreprenörsandan råder och småföretagandet överlever i en global värld.
· Genidraget det som fascinerar är det motsägelsefulla porträttet av Lisbeth Salander tjejen med den tatuerade draken, det fotografiska minnet och överblicken, som hackar sig in i vilken dator som helst men som inte grejar det sociala livet! En Aspberger som faller för Kalle Blomqvist och berör oss läsare!
· Finns sådana tjejer och personligheter? Vad gör väl det (spelar roll)? Detta är fiction och en deckare!
· I andra delen tillkommer ett nästan antikt ödesmättat familjedrama eller är det bara en extremt dysfunktionell familjs tragedi där familjen tycks ha en uppsättning monstergener - Vilken intrig!
· Andra delen – struligt, sexistiskt och positionerande poliskollektiv!
· Tredje delen en intrig som är uppbyggd kring SÄPOS hemliga organisation på sidan av den gängse hierarkin så kallad plan organisation jämför Internet! Palmemord och polisspår!
· Fröken Salander blev inte bara rik utan inbringade, hackade till sig, mångmiljardbelopp, Ett öde som nu drabbar Stieg Larssons böcker.

Bra böcker! Betyg; Fem långsamma datorer av fem!
Går inte min dator lite långsamt just nu? Har det inte varit så den senaste veckan?Är det inte en liten fördröjning precis när jag klickar på publishknappen?
Hm...hm hur var det nu man gjorde för att hacka sig in...?
Måste skynda upp till Gallerian och se filmerna på Kista Bio.
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Stieg Larsson Andra bloggar om kändisspotting: Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om författare: Andra bloggar om skrivande ©Thommy Sjöberg

Labels: , ,

3 Comments:

Blogger LarsThommy said...

Vid närmare eftertanke låter vi bokförlagen vara!
De verkar mest befinna sig i kris och satsar mest på bestsellers.
Vi får streta på - på Kistalight.
Var och en sin egen förläggare!

11:00 AM  
Blogger LarsThommy said...

1 ex kvar av ABC...Kistalight till försäljning 25/12 09 - om jag inte trycker upp nya förstås!
Först till kvarn!
Bra pris om man kombinerar exemplaret med någon av de andra titlarna!

3:29 AM  
Anonymous Kistalight said...

Hm...hm!
Blir trots allt några försök att ställa samman texter från Kistalight och skicka till olika förlag.
Tema?
Får bli ett skolår - från terminsstart till och med sommarlov.

2:10 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home