Thursday, November 05, 2009

Tourettes syndrom och ungdomsromanen

Brev från södra californien inspirerar på Kistalight!

"So does this mean that you are now finally an author in your own right?
Great news; like we say here in SoCal, you need to do three things in life; plant a tree, raise a child (or two or three...), and write a book.
Did you plant your tree yet?
Good luck with the sales of your book!!!"


Hm…hm we have raised children now I have written a book and perhaps I have plant a group of trees.
See the story below!

I slutet av 80-talet arbetade jag på en skola i en ryktbar stadsdel kring Järvafältet egentligen en riktig bra skola. Mina ämnen var då matematik och No-ämnen – sic eftersom det saknades lärare i dessa ämnen fick en So-lärare duga!
- Man tager vad man haver sa Cajsa Varg!
En vacker dag skulle det göras tipspromenad på Järvafältet med frågor konstruerade av undertecknad. Kulturhistoria varvat med naturfrågor. Eggebys runsten och folkets park fick sina frågor. Kring den närbelägna Granby gård växte (växer) trädliknande syrener.
- Vad passar bättre än en tipsfråga kring detta!
- Är träden kring Granby Hägg, Lind eller Syrén?
En till synes oskyldig alternativ fråga som fick den biologiansvariga läraren på vår ryktbara skola att se rött. Han bar ett mycket svenskklingande dubbelnamn, typ Lars Larsson, för övrigt påminde hans biologiinstitution mest om någon sorts bananrepublik. Visserligen hade han en eminent förmåga att banka in fakta kunskaper hos folk och fä men vem vill verka i en bananrepublik?
– Syrener sade han är inte träd utan buskar med sin då dånande diktatoriska stämma.
I dag, 20 år senare, gör vi uppror i bananrepubliken och hävdar å det bestämdaste att även syrener är träd åtminstone "small trees" som det står i Wikipedias internationella lexikon.
Då har vi på Kistalight minsann planterat träd både på Norra Öland och i Kista and raised children and written books.
– Good feelings about that!
- Greetings from Kista

Hey Dolly Light

På Kistalight har vi i dagarna publicerat 450 bloggar. Vi söker vidare i litterära genrer här med några tidigare rader om Hey Dolly av Amanda Svensson.
Festlig bekantskap, läser Hey Dolly av Amanda Svensson, en ung debuterande författare som fått fin kritik i DN och SvD. Hon är en i vågen av unga tjejer med gott humör och massor av humor i dagens unga litteratur. Jämför med Faiza Günez Kiffe, kiffe imorgon och Bryta om av Åsa Anderberg Strollo. Ett grabbigt bidrag i genren är Jonas Khemeri Ett öga rött. Titlar som Sandor slash Ida och Den amerikanska flickan ligger i samma linje men är skrivna av något äldre författare.
På Kistalight fyller vi idag tre år som blogg vilket firas med några rader om Hey Dolly. Trots vår mogna ålder känner vi en viss släktskap med Amanda Svenssons Hey Dolly.
Tourettes syndrom till exempel: Kistalight prövar i de här sammanhangen det mycket oskyldiga listen up you fuck mothafuckahs – you sons of a fuck uped … I´m gonna smack you up, fuck you… inspirerade av en bit i hey Dolly. Så där går jag på under söndagspromenaden med min fru på Järvafältet medan Kistaskrapans pasteller blänker av sommarens löften och de små stackmolnen speglar sig glidande fram i Science Towers glasfasad.
- Klart knappast andlig mognad men kul att låta grodorna slinka ut ur munnen som en böljande trafikström längs E:18 mellan Rinkeby, Tensta och Hjulsta. Min fru har varit med förr och pratar om sitt god damn mothafuckahs job or something like that och hon lyssnar inte särskilt noga på mina böljande touretteljudvågor.
Amanda Svenssons bygger upp scener i Hey Dolly med små novelliknande stycken. Ett berättargrepp vi känner för på Kistalight. Innehållet är inte PK, vilket är befriande, faktiskt kan bitarna fungera som fristående berättelser. Men Hey Dolly har en alldeles särskild obändig ton som vi gillar skarpt på Kistalight och hon beskriver en utvecklingshistoria med lite av nollägesstrategi a la Kiffe kiffe imorgon.
- Visst har Dolly koll på läget.
I sin strävan efter ett inre lugn, en frid om man så vill, upprättar hon en projektplan med en rad aktiviteter för den närmaste framtiden.Vi låter oss imponeras på Kistalight!
- Varför inte göra likadant utan att för den skull tro att tillvaron innebär några rosenröda omvälvande förändringar.
Här kommer den, planen:
Gå på en konstutställning som säger något om vår samtid - kommer att ske redan på måndag då vi går på Modernas specialvisning för vännerna. Göra några goda gärningar - ska verkligen försöka få några elever motiverade så här i slutet av terminen så att jag kan höja deras betyg. En av Dollys punkter måste jag hoppa över - den om oskulder, men jag kan lyssna på Bob Dylan en hel dag, innefattar då även covers - gud ske lov. (Dolly lyssnar på Gyllene tider -sic!) Studera en valfri konflikt ute i stora världen.
- Vad sägs om Irak och låta USA lämna över till skäggiga män i prästerskapet - aktuellt pågår just nu en Irakkonferens i Stockholm. Att röka till man spyr hoppar vi över eftersom vi inte är rökare. Att skriva manifest hoppar vi också över istället färdigställer vi texter i en tänkt bok om skolan: Kistalight Academy eller Marlon Brando tog aldrig en fika på Spånga gymnasium. En tankelek varje dag får bli de ordlekar jag ägnar mig åt tillsammans med mina elever plus att jag ska tänka på att slå igenom min backhand när jag spelar tennis.
- Lika vackert som Justine Henin.
Andra bloggar om Kista Andra böcker om Kista
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home