Sunday, April 12, 2009

Barack Obama revisited

Klart att vi hade röstat på Obama i presidentvalet om vi varit amerikaner

Glad påsk från Kistalight till alla läsare!

Kistalight på vift i påsk men på nattduksbordet vilar Barack Obamas Min far hade en dröm.
Passar på att döpa om katten, tillfälligtvis, till Barr efter Barry som förstås är efter Barack.
Ger möjligheter till ett ständigt pågående politiskt samtal.

- What´s about G 20 meeting Barr?
Grr säger Barr med svansen i topp!
Or how´s things going in Afghanistan?
Grr...grr säger Barr och svansen sjunker!
Is it really a problem with the Talibans?
Grr....grr... säger Barr och svansen sopar golvet.

Barack Obamas Min far hade en dröm är mer än en politisk självbiografi. Boken har drag av bildnings och utvecklingsroman. Samtidigt som det är en skildring av Baracks unga år och skildring av hans familj och släkt så är det också ett pågående samtal om USA, Indonesien (Asien) och Kenya (Afrika). Det handlar om kolonialism, modern historia, segregation och rasism, modernitet kontra uråldriga traditioner.
Faktiskt är boken skriven på uppdrag. Efter att Barack Obama som den förste afroamerikanska ordföranden, chefredaktör, för Harvard Law Review väckt uppmärksamhet i media fick han ett förskott från ett förlag för att skriva sin historia och berätta något om klyftorna mellan raserna och hur det formar det amerikanska medvetandet.
Att gå på ett Ivy League universitet var ingen självklarhet för Barack Obama. Han föddes i Honolulu på Hawaii. Mamman var amerikan (vit) och pappan utbytesstudent från Kenya (färgad). Hawaii är den västliga utposten för amerikansk new frontieranda. Längre västerut går det inte att komma och här bosatte sig Obamas morföräldrar.
Inte bara Hawaii blir som en västlig utpost för Baracks medvetande. Färgad växer han upp hos sina vita morfäräldrar, den frimodige morfadern och den duktiga mormodern. Under några barndomsår bor han i Indonesien med modern och en indonesisk styvfader och får en halvsyster och han får ta del av det sjudande livet i Jakarta.
Baracks speciella uppväxt med rötter i tre världsdelar gör honom väl skickad för globaliseringen och en mångkulturell värld. Få människor torde ha så många rottrådar på olika kontinenter. I hans bok vimlar det av iakttagelser och miljöbeskrivningar från Hawaii till Jakarta, över New York till south side i Chicago och från Nairobi till Kenyas savanner med glimrande bilder från Obamas hemby (rötter) vid Victoriasjön i västra Kenya.
Hans verkliga universitet, bildningsgång, blir åren som tvivlande organisatör i South side i Chicago. Med en universitetsexamen i statskunskap från Columbiauniversitetet N. Y. som grund arbetar han under några år som organisatör nära frikyrkorna i Chicagos miljonprogramområden Altgeld kallat The Garden m fl. Det gäller utbildningsprogram, bostadsförbättringar och arbetsträning. Här möter han en svart identitet i form av pastorer i Martin Luther Kings anda, svart nationalism a la Malcolm X och färgade ledare i förortsvardagen som rektorer och lokala politiker. Här prövas hans skeptiska hållning och han utvecklas och formas till något som skulle kunna likna en pragmatisk politiker med en andlig (kristen) dimension. Obamas dryga tre år i south side i Chicago kröns av att han kommer in på Harvards juristutbildning.
Med en frånvarande fader i bagaget, delvis mytologiserad, finns ett ständigt sökande efter identitet. Visst finns det fadersfigurer; den godmodige morfadern, styvpappan i Indonesien Lolo, de olika svarta pastorerna i South Chicago. Dock utmanar han tomrummet i sin själ och i bokens slutdel besöker han sina släktingar, halvsyskon (var det sju?), i Kenya och reser runt där.
Min far hade en dröm har utmärkta litterära kvaliteer inte då bara som karaktären av utvecklingsroman. Boken har även fina stilistiska sidor med utmärkta miljöskildringar och där finns drag av essä i funderingarna och beskrivningarna av svarta ledare, modern historia, rasism och kolonialism.
Det intressanta med Min far hade en dröm är att den är skriven långt före att Obama visste att han skulle bli politiker.
- Kanske kunde han inte ens i sina vildaste drömmar föreställa sig att han skulle bli USA:s förste färgade president.
Här skriver istället en som tror sig möjligen kunna bli författare och alldeles säkert föreställde sig en framtid som jurist i medborgarrättsfrågor.
- Är det inte det Obama arbetar med just nu?
På sätt och vis!
Visioner och pragmatik på högsta nivå!
Mycket läsvärd bok: Fem Vita hus av fem toppat med Capitolium.
Trots allt borde inte Min far hade en dröm, Dreams from my father, benämnas som memoarer utan mer betraktas som essäistiska självbiografiska berättelser från en sensibel, intelligent, lyhörd och iakttagande ung färgad kille.
- Pust - blev väl långdraget det där - men ok.

Du Barack säger jag till katten. (Kan för sjutton inte kalla honom för Barr - respekt brother!)
The real Barack is doing well.
Ain´t he?
Grr...säger katten med höjd svans.
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om skrivande An dra bloggar om Barack Obama
©Thommy Sjöberg

1 comment:

Thommy Kistalight said...

Med den västliga utposten ovan i texten menar vi förstås på Kistalight den västligaste delstaten i USA.
Vi vet att det finns amerikanska flottbaser som Guam t ex som ligger betydligt mer västerut än Hawaii.
Något nördigt påpekande kanske!