Saturday, February 28, 2009

Millenium hype Light

Bild: Noomi Rapace som gett Lisbeth Salander ett ansikte, en digital Pippi Långstrump för det nya milleniet

Kistalight läser i sportlovsveckan första delen i Milleniumtrilogin Män som hatar kvinnor som typ en miljon andra läsare runt om i världen redan gjort.
Hype på gång och nu kommer filmen!
- Vad är hemligheten bakom succén?
Kistalight som läsare av deckare har inte hängt med de senaste årens uppsving och deckartrend. Visst läste vi Sjövall- Wahlöö på sin tid, några Henning Mankell har vi klämt och vi är nyfikna på de samtida deckartjejerna Karin Alvtegen och Åsa Larsson. Bland amerikaner har vi frossat i Sara Paretsky från Chicago, James Ellroy och hans Los Angeles kvartett. Vi döpte till och med vår första katt efter honom.
Ellroy som var en halvbror till vår nuvarande katt!
- En av de absoluta favoriterna är Dennis Lehane.
Även om vi tycker inledningen till Män som hatar kvinnor är alldeles för pratig, vi kvackar i branschen som bokförläggare Kistalight Publisher lika med glad amatör och tycker att det är en gyllene regel att stryka och hålla ner tryckkostnaderna.
- En konstnärlig metod!
Ändå dröjer det inte förrän vi som läsare är drabbade av boken. Blir några nätters nattsömn som drabbas och mindre rättning av elevarbeten på dagarna.
Varför inte plocka ut och lista ingridienserna hos Stieg Larssons miljonsäljande koncept.
  • Mästerdetektiven Kalle Blomqvist och Pippi Långstrump får växa upp, värdegrund light, och bli ett deckarpar i det nya milleniet under börsklipparnas signum, globaliseringen och den digitala revolutionen
  • Sabbatsår för utbränd medelålders mediakille i gammal bruksmiljö
  • Överklass på nedgång, Nazism och ockultism
  • Våld speciellt mot kvinnor, sadism och sex
  • Pusseldeckare a la slutna rummets gåta. Jämför med Agatha Christie och vem är mördaren i en sluten krets - här överklass i bruksmiljö
  • Obändig tjej som går sin egen väg, ryggsäck och kamera och skaffar sig kappsäck full med pengar
  • Kravlöst sex för Kalle Micke Blomqvist - tjejerna (kvinnorna) tar för sig
  • Genidraget det som fascinerar är det motsägelsefulla porträttet av Lisbeth Salander tjejen med den tatuerade draken, det fotografiska minnet och överblicken, som hackar sig in i vilken dator som helst men som inte grejar det sociala livet. - En Aspberger som faller för Kalle Blomqvist och berör oss läsare! Finns såna personligheter? Vad gör väl det (spelar roll)? Detta är en deckare!

Bra bok!
Betyg; fem långsamma datorer av fem!
Går inte min dator lite långsamt just nu?
Har det inte varit så den senaste veckan?
Är det inte en liten fördröjning precis när jag klickar på publishknappen?
Hm...hm hur var det nu man gjorde för att hacka sig in...?
Måste skynda upp till Gallerian och se filmen på Kista Bio.
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om sportlov Andra bloggar om Stieg Larsson
©Thommy Sjöberg

Labels: , , ,

8 Comments:

Blogger LarsThommy said...

Kommer på att under de år vi på Kistalight var travintresserade läste vi rader med deckare av Dick Francis som utspelade sig i hästmiljöer. Tacksamma platser för allsköns mänskliga lidelser, lurendrejeri och intriger.
Francis var också tekniskt intresserad och hade ofta med nymodigheter som inspelningsmojänger m m som kunde vara till nytta i deckarjobbet.

2:18 PM  
Blogger Love Sjöberg said...

Du får även medhåll av tusentals italienare http://www.repubblica.it/2009/03/sezioni/spettacoli_e_cultura/larsson-film/larsson-film/larsson-film.html?ref=hpspr1 .Undrar lite över vilka ni är på redaktionen i och med ditt vi tilltal=)

7:49 AM  
Blogger LarsThommy said...

Tackar för länktipset - kul att se svensk film ute i världen.
Du får tipsa om, översätta, detaljerna.
Vi på redaktionen!?
Hm...hm.
- Är allt från katten till de familjemedlemmar som tycker att det ligger någonting i vad som sägs ovan som är lika med vad Kistalight skriver.

12:48 PM  
Blogger LarsThommy said...

Millenium-trilogin väcker uppmärksamhet i Frankrike också och har sålts i mer än tre miljoner exemplar. Litet förlag i Sydfrankrike med skandinavisk litteratur som specialité och intresse har rättigheterna och gjort, gör, sig ett klipp.
Jackpot på den utgivningen!
Tydligen är det Lisbet Salander som fångar intresset. Det har gjorts mode och modevisningar i hennes anda och hon jämförs med Nikitafiguren från filmens värld.
Kanske är det bara början ännu med Milleniumintresset och Lisbet Salander.
Vi får se.

2:27 PM  
Anonymous Thommy said...

Män som hatar kvinnor tänker jag på när jag kliver ut från Blå Porten lördag em och funderar om boken inte har en aktuell, nåja tidigt 2000-tal och bra Söderskildring!
Såg du inte vem som satt där utanför entrén frågar min fru?
Näp - Inte en susning!
Lena Endre!
Aha!
Kanske därför funderingar (senildementa) kring milleniumboken!?

12:37 PM  
Anonymous Thommy said...

Kul idé vore att skapa ett PC-spel kring Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist.
Ett spel med olika spelnivåer där uppgiften kan vara att bygga olika samhällsmiljöer (klassamhället), skapa gåtor typ slutna rummet och uppfinna olika intriger allt medan deckare Blomqist och hacker Pippi Långstrump (Salander) gör upp med ondskan och samhällets skurkar.

5:28 AM  
Blogger LarsThommy said...

Milleniummania kallas numera fenomenet Stieg Larsson i Frankrike. 3 miljoner ex sålda särskilt populära bland kvinnorna och speciellt de yngre (flickorna).
Det finns nu även speciella milleniumresor till Sverige. Där man kan följa Salander och Blomqvist i spåren i deras kvarter på Stockholms söder.
- Förvånande!?

1:16 AM  
Anonymous Flossy said...

That’s not just logic. That’s raelly sensible.

6:04 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home