Sunday, January 06, 2008

Presepe Light

Presepe napoletano – julkrubba från Napoli 2007 - tema politik - hos slaktaren - test av Lega Nords ledare Bossi Bild: Bianca Mundo

Igår La Cryma Christi, Kristi tårar, rött vin från Vesuvius mineralrika gröna sluttningar. Vi dricker rödvin och spisar lax och mandelpotatis med Tapenadas som förrätt.

- Tidigare under dagen knökfullt i avgångshallen, på ett blåsigt svinkallt Skavsta, medan vi väntar på ett försenat Romflyg.
Men det visste vi redan för vi hade kollat på nätet!
Love, vår son, landar med en färsk La Republica där vi läser Roberto Savianos krönika om soporna i Neapel. I bästa Zola-anda slungar han ut ett Jáccuse där han konstaterar att det är Camorrans skuld att Napoli är på väg mot en miljötragedi.
7/1 08 får jag på sen eftermiddag ett sms som informerar om att militären gått in i Napoli.
- Är det dags för undantagstillstånd nu?
För bara några dagar sedan besökte Love med flickvännen Bianca ett Napoli som också kan visa sin humoristiska och djärva artistiska sida.
En promenad på via San Gregorio Armeno. Gatan med Neapels berömda julkrubbor. Där man med scener i krubborna visar på mycket ironi om baddies som Lega del Nords ledare Umberto Bossi och Berlusconi.
-Vad man gör med dem lämpar sig inte i tryck.
- Varför inte även några camorrister i krubborna?
- Mindre La Chryma Christi!
- Dags för de goda sidornas inträde nu?
Har de Italienska myndigheterna någon långsiktig plan, taktik, för soporna och för att slå sönder strukturerna kring camorran?
Nya moderna sopstationer och källsortering javisst - men hur gör man för att ändra vanligt folks attityder och ekonomiska beroende av korruptionen.
Medan man funderar kring detta.
- Läs Roberto Savianos Gomorra!
Militären lär knappast vara en långsiktig lösning.
Flyger det inte soppåse där genom luften i gränden ?
- Källsortera - en verklig utmaning i Quartier Spagnoli!
Andra bloggar om Neapel:
© Thommy Sjöberg

1 comment:

Thommy Kistalight said...

Hoppas att vi uppfattat Savianos artikel ovan rätt nu!