Wednesday, July 26, 2023

Sommarläsning Light II Anno 2023

 

Fin fortsättning  på Kistalights sommarläsning, Nora eller Brinn Oslo Brinn! Kul författare, Johanna Frid, som alla riktigt roliga författare, liksom skådisar, clowner eller komiker, finns det ett bråddjup, bortom den festliga framställningen anar man en känslomässig avgrund.
Temat är ung relation (par hetero), multinordisk; blir lite nutida skandinavism med studenter som pluggar Nordiska språk. Johanna svensk, Emil dansk båda med litterära ambitioner. 
Det börjar som en skakning på nedre däck med ett oskyldigt inlägg på Instagram av Nora, Emils före detta flickvän, Nora som Johanna råkar få se och snart blir trion Nora Emil och Johanna ett triangeldrama.
En frånvarande Nora, En ovetande Emil som inte riktigt förstår vad som händer och Johanna en stalker med fantasifoster som hämtar sin näring ur föreställningar om den ideala perfekta norska looken hos blond, sportig atletisk jänta som går på tur, åker skidor, både utför och på längden, med frigjord hurtigt sex utan skuldkänslor, har föräldrar med ekonomiska muskler från ett land med välfärd stint av oljepengar.
Studier javisst för Nora med perfekta snygga uppdateringar på Instagram, alla fördomar om den snygga tjejen, jänten från Oslo (låter som arsle på dansk) besannas. 
Första delen av boken är väldigt charmig, humorn flyter på med Johannas träffsäkra kommentarer om Noras uppdateringar på Instagram, stilen är lättläst och varje kapitel har både en knorr och festliga rubriker som i en välskriven novell.
Vad sägs om Hör du inte vad jag säger kärring, jag vet för fan inte, Skogarna djupare kronorna värda mer, Gilbert Grapes mamma, eller En på rökt fundering. 
Många kapitelrubriker är överraskande korta (kul i sitt sammanhang) Plassen min, Bingo! Aj, Bonk, Zzzz, Glasorren, med  flera.
Johannas uppgående i Noras Instagramkonto går till slut överstyr. Det blir en sorts omvänd narcissism, skillnaden mellan yta (Noras bilder) och Johannas vardag skaver allt för mycket och hon verkar oförmögen att skilja på den bild man visar upp och den man verkligen är. Emil tröttnar och de får gå i parterapi hos en diakon som snusar och som Johanna kallar för Prillan. Samtalen hos Prillan leder framåt men har ingen avgörande betydelse, Johanna känner sig inte bekräftad i sin Instagramvärld - hör du inte vad jag säger kärring.

Romanen peakar i sin dramaturgi när Johannas smärtor visar sig ha en högst reell och konkret grund i form av menssmärtor som visar sig vara endometrios och leder till operation. Här blir romanen fylld av fakta och information, nästan som en vetenskaplig uppsats eller essä. Hedervärt men romanen tappar styrfart och slutar med att Nora har stängt ner sitt Instagramkonto.
Var hon  någon på spåren?

Betyg fem snygga inlägg på Instagram av fem


© Thommy Sjöberg

No comments: