Tuesday, May 12, 2020

Grupparbete Light, Klart till Sommarlovet?

 
Kistalight said...



Kistalight borde läsa Pesten av Albert Camus? Den räknas som en litterär klassiker och har i dagarna nått stora försäljningsframgångar och finns i en spännande nyöversättning av Jan Stolpe.
I boken lär det finnas ett typgalleri av människor, ett antal karaktärer som renodlas när det är kris i samhället. 
Kistalights vars syn på världen färgas av hans mer än 30 år på högstadiet i Stockholms kommunala skolor tänker till! 
Högstadiet som kan vara en sådan arena för hierarki, mobbing, mainstream och där rollerna och statusen är så klar och tydlig. 
I en (nja) stenhård positionering mellan kidsen.
Precis som i vuxenlivet men bara så mycket mer!
Visst kan man uppleva att de finns alla de här typerna, nästan som cartoons i en högstadieklass; queen bees, skämtarna, outsidern som kanske är punk, matte och spelgeniet eller rebellen som är kung i korridorer, på skolgården och som utmanar i klassrummet. Vi får inte glömma kreatören, en elevtyp som Kistalight har haft stor glädje av genom åren när det var dags för roliga timmen på fredagen eller när det var temavecka kultur på högstadiet. 
Visst känner eleverna igen alla typerna i en (sin) klass. Det minns vi från vår lärartid när vi diskuterade med klassen. Problemet var inte att de fanns där utan när det var för många Queen och King bees då kunde det bli (fucking) problem i klassen.
Sedan förstås är de flesta eleverna alldeles vanliga, trevliga killar och tjejer, som gör sina uppgifter och är hyggliga människor som de flesta av oss medborgare. 

Vad händer med oss när en pest (virus) kommer till staden, byn eller ett (vårt) land? 
Kan vi urskilja ett Typgalleri av personligheter nästan som på grundskole high?
Smittskyddsläkaren (typ SO-majen med grupparbete) som oförtrutet jobbar vidare med att dämpa smittan (platta ut kurvan), alarmisten ofta även elitist med drag av filifjonkan - se mumintrollen. När han inte hörsammas med sina ledarstick och twitterflöden på den stora tidningen söker han stöd hos experter (även de elitister) som han ger utrymme för i sin tidning för partsinlägg (samma åsikter) i hur man ska hantera viruset med mer kraftfulla åtgärder samtidigt som de undviker, utelämnar, vetenskap och fakta som visar på motstridiga sanningar och motbevisar de egna teserna. 
Den maktfullkomlige politikern (diktator aspirant och wannabe) inför gärna undantagslagar som ruckar på grundlagen, de fula fiskarna som vill tjäna pengar och gör business på eländet (aktieutdelning trots att man får bidrag för krisen), de kriminella som utnyttjar blufföretag och företag på knegen och får omställningsbidrag.
Förnekarna, ingen fara här att sitta tätt med ett glas öl på uteserveringen.
Viruset gäller inte oss!
Skämtarna som berättar dagens coronavits.
Alla vi som oroar oss i vardagen.
Har jag inte lite lätt huvudvärk, tjock i halsen, mysko lukt i näsborrarna, har jag inte varit lite trött de senaste dagarna.
Alla de med diagnoser, har jag inte tvättat, tvätta händerna för länge sedan och sprita, spritat. Mobbarna som hittar någon grupp de kan tycka illa om (70+ sitta i karantän, basta - basta) och skuldbelasta dem.
De som flyr eländet; (övre medelklass och borgare) från stan som drar till sina sommarställen, fjällstugor och skärgårdshemman och övervintrar det rackarns viruset.
Men det är klart bortom alla som plattar till kurvan, alarmister, fillifjonkar, experter vs experter, fula fiskar som tjänar pengar (cashar in) på bidrag samtidigt som man delar ut vinst på aktier, kriminella nätverk som bluffar och lyckligtvis finns även alla kreatörer som roar på sociala medier och skapar smarta hjälpmedel och slutligen så finns alla vi vanliga medborgare som kämpar på med att platta ut kurvan några människor dessutom oerhört drabbade när det gäller ekonomi och arbete.
Vi som på något sätt tillhör flocken och ska uppnå immunitet.
Blir nästan som på grundskole high men grupparbetet verkar inte bli klart till sommarlovet! Pesten av Albert Camus får vi läsa senare i sommar. 
Lästips Kistalight i coronatider!
Borde förstås vara Covid-19 tider eftersom corona är ett samlingsnamn för en familj av virus. Corona är också ett ortnamn, stadsdel, i Queens i New York City och det är också ett namn på ett ölmärke. Det senare är kanske bärsen alla hipsters (förnekare) kring Nytorget dricker soliga dagar på Stockholm Söders uteserveringar South of Folkungagatan.
  • Decamerone Boccacio  Sju unga damer och tre käcka ädlingar berättar skabrösa bitar för varandra på (Sommartorpet)  nåja, en bättre villa på landet under pesten 1348 i Florens (Läste Kistalight som student på Litteraturvetenskapen på Stockholm SU)
  • Pesten Albert Camus roman om en epidemi i staden Oran vid Medelhavskusten i norra Algeriet (kommande inköp eller lån)
  • Döden i Venedig Thomas Mann kortroman som blivit berömd lång film, det är tidigt 1900-tal och pesten härjar i Venedig. Ädel författare Gustav von Aschenbach förälskar sig på avstånd i bildskön yngling på Lidos stränder och dör av farsoten. Kan det vara viruset eller den förbjudna kärleken? (Läste Kistalight som student på Litteraturvetenskapen på Stockholm SU)
  • Kärlek i Kolerans Tid Gabriel Garcia Marques (Står oläst i bokhyllan, kanske mer en berättelse om kärlekens virus, kan vara en trevlig upptäckt )
  • Lawrence Whright The End of October Verkar vara en spännande thriller om ett virus spridning i världen. Boken, A Novel, presenteras i dag 13.5 som understreckare i SvD
Tidigare bloggar om Coronaviruset Covid-19

©Thommy Sjöberg

No comments: