Tuesday, March 24, 2020

Aria för Bergamo

Gatan nedanför den medeltida muren i Citta Alta (Den gamla staden) i Bergamo, akvarell av Alix Travis

I dag hyllar vi Bergamo och dess invånare som för en ojämn och heroisk kamp mot Corona viruset. Staden är epicentrum för pandemin i Norra Italien och viruset far fram som en medeltida farsot genom Bergamos befolkning. Det är främst äldre män som drabbas och eftersom staden har en åldrande befolkning blir dödstalen höga.
Kistalight och Mimmi som besökte staden för si så där femton år sedan när det var populärt med weekend turer med Ryan Air blev förtjusta i staden.
Trodde nog mest att vi skulle besöka Milano men fastnade i Bergamo. En av dagarna träffade vi en äldre dam på en buss som hörde att vi var svenskar. Hon blev glad och berättade att hon och hennes man bott i Västerås i 40 år (han var utbildad verkstadsarbetare och hade arbetat på ASEA i alla år) och återvänt till hemstaden Bergamo.
Visst längtade de tillbaka till Västerås och Sverige, den rena luften och naturen och oss svenskar.
De hade liksom blivit lite svenskar på vägen men hemma och det goda livet var i Bergamo. Redan då hade Bergamo en åldrande befolkning man kunde se dem överallt, gubbarna; på Caféer, fikande, diskuterande, läsande Corriera della Sera, spelande kort och bräde, ta sig en och annan rök och ett litet glas.
Det Goda Livet!
Visst fanns det i norra Italien!
På den tiden drömde jag om att skriva reseskildringar så de första dagarna på sommarlovet innebar allt som oftast en resa, lite slip streaming efter all energi som uppstår för en lärare i slutet av ett läsår. Bitarna (bloggarna) nedan skickades till tidningen RES för att hoppfullt nå en publicering.
Fick trots allt ett svar!
Du, sade redaktören!
Jag har flera medarbetare vars alster ska fylla vår tidning, dessutom har jag kontrakt med ett antal frilansare som behöver få sina grejer publicerade.
Men du sade han, vad du än gör, fortsätt och skriv dina bitar!
Bitarna nedan publicerades först hos Dr Indie (Micheles Kind) i den alternativa nättidningen Blaskan och får här bli en hyllning till den goda staden och invånarna i Bergamo.

Bergamo vid foten av Orobialperna  Staden med sina Venetianska murar och sin Citta Alta (gamla stad) på krönet. Där det unga Citta Basa vakar nedanför likt en condottiere från vår tid.

Nog är väl det värt ett besök från Kista?
Ryan Air från Stockholm Skavsta; flygets eget svar på tidningarnas Metro, möbelindustrins IKEA, snabbmatens Mc Donald för oss någon annanstans än de utropade destinationerna London, Paris, Rom, Barcelona och Milano.
När vi landar på Orio-flygplatsen utanför Bergamo är vi i Ryanairland. Hit hittar mängder med turister vägen men inte är det i Milano de landar. Kartan ritas om men vad gör det när Ryan Airs Michel O´Leary från Irland med hemvist i 68-generationen vill skapa ett flyg för alla och där kostnaden för en flygbiljett motsvaras av en taxiresa mellan Stockholm – Arlanda. Den bärande idén att resenären bara behöver betala för transporten allt annat läggs till på biljetten. Start och landningsavgifter minimeras i och med att avgångarna sker på underutnyttjade flygfält i randen av storstadsområdena. Skavsta var ett militärflygfält innan som det nu ser ut att bli en av lågprisflygets knutpunkter. För Ryan Air har säkert kommit för att stanna. Se
I Ryan Airlands Milano, läs Bergamo! Tar man bergbanan, funicular, upp till den gamla staden, Citta Alta, bänkar sig på ett café utmed de Venetianska murarna, beställer en dubbel espresso och när man tar fram guideboken kan man notera följande.
Bergamo var under en lång period 1428 – 1797 en del av den mäktiga stadsstaten Venedig och västlig gräns mot Milano. Före dess tillhörde den Viscontis Milano.
I dag tillhör det Lombardiet och det rika Norditalien.
Dagens politik är motsägelsefull; från Milano stammar Berlusconi med sitt forza Italia, i Lombardiet har Lega Nord många anhängare liksom Alleanza Nazional. Det ena partiet en regional rörelse och det andra en nationalistisk samling men bägge hör hemma på den populistiska högerkanten, samtidigt finns där radikala politiker som nobelpristagaren i litteratur Dario Fo och en stark fredsrörelse som manifesteras med mängder av PACE-banderoller som draperar balkonger och fönsterkarmar. I den praktiska politiken finns en viss utbyggd kommunal service och i barnuppfostran på dagis och förskolor spirar Montesoripedagogiken.
De reaktionära Lega Nord och Nazionales väljarframgångar ligger i tiden men bottnar även i de korruptionsskandaler som drabbade Italien och de etablerade styrande partierna i mitten av nittiotalet. De italienska väljarna har tappat förtroende för de traditionella partierna med Kristdemokraterna i spetsen.
Inför valet till EU-parlamentet, 2004, prövade Berlusconi ett nytt grepp i jakten på väljare. I princip fick de flesta italienska väljare med ett mobilabonnemang ett SMS där de uppmanades "att gå och rösta"
Vad hjälpte det. Berlusconis parti forza Italia gick klart tillbaka men är ändå största enskilda parti med ca 20% av rösterna
På café Cittadella vid Colle Aperto ser man alla dessa vespor, scooters och snabba moppar. Små fordon som pilsnabbt lotsas fram och knattrar i de trånga gränderna och på de smala serpentinslingrande gatorna i ett Bergamo som klättrar utmed bergssidorna. Unga nätta tjejer med högklackat och klänningar som virvlar kring benen, unga killar med värsta farten och medelålders män i kavaj med eleganta skor och skinnportfölj gasar förbi.
Cykelsporten är stor här. En folkfest är Girot. Kraftprovet är när cyklingen genom bergspassen är som en stege upp i himlen. Den etappen startade 2004 i Bormio och avslutades strax norr om Bergamo i Presolana. Dagen efter defilerade cyklisterna in till Milano för stor final och målgång. Framför mig och kaffekoppen trampar unga män med tävlingsklädsel i pastellfärger a la Bianchi och med cyklar i fyratuseneuroklassen, även äldre män ekiperade med ledartröjor ägnar sig å cykelsport a la bergspass och Giro D´Italia. Faktiskt såg vi även mogen kvinna på en italiensk racer, givetvis med högklackat, som inte bara tog kurvorna utan också i högsta grad hade dem.
- En riktig pudding skulle grabbarna i nian säga. Jag kan bara nicka instämmande åt en sådan tanke. Kurvor och utrustning hos en chic bellissima på cykelracer får en sommarledig lärare att dra på smilbanden och tycka att det är härligt med cykelsport.
Kanske är det så i norra Italien att när man inte sitter på café och pratar så är man flitig och arbetar dygnet runt. Lombardiet tillsammans med Venetien och Piemonte i tillhör en av Europas rikaste regioner.
Förmågan att ta till vara tradition och historia visar sig i hantverk och teknik. När det gäller bilar, maskiner, jordbruk, kläder, skinn, design, ostar, vin, skinka, bakverk, fiolbygge, kakelsättning och måleri kombineras gammalt hantverk med de modernaste kunskaper i hightech. 

I Biblioteca civica på Piazza Vechia i Citta Alta klingar århundradena från väggarna. Här finns boksamlingar från den venetianska tiden och här finns modern litteratur. Biblioteket från 1600-talet är byggt med det berömda biblioteket Sansovino i Venedig som förebild. I läsesalarna sitter studenter med sina laptops medan århundradena blickar ned från väggarnas bokryggar och gamla porträtt. Genom ett stort avlångt rektangulärt fönster ser man Citta Bassa, genom soldiset långt därnere, som ett snitt från modern tid. Ut och ingångar skyddas elektroniskt och allt är smakfullt bevarat med omsorg om tradition samtidigt som man använder modern teknik.
Medan kyrkklockorna slår i Basilikan Santa Maria Maggiore uppe på Piazza
Vecchia i Citta Alta och Bergamos yngre klocktorn svarar klämtande i Citta Bassa tar vi bergbanan ned på stan.
Turen bjuder inte bara på en hisnande utsikt utan är också en tur genom en bebyggelse från medeltid, renässans och barock fram till vår tid. I Norditalien bevarades de små stadsstaterna. De gick inte under eller försvann under medeltiden även om de i den moderna historien tillhört olika europeiska stormakter som Frankrike under Napoleontiden och Habsburgmonarkin Österrike fram till Italiens enande på 1860-talet. Känslan för regionen och den egna staden lever kvar i dialekter, åsikter och lokalpatriotism mer än en känsla för staten och landet Italien.

Inledning Dantes Gudomliga komedin 
Vid mitten av vår levnadsväg det hände / att skrämd jag fann mig i en dunkel skog ...     

Språkets enande, den moderna italienskans framväxt, blev delvis en litterär konstruktion med Dantes Den gudomliga komedin som förebild. Boken som kom på 1300-talet brukar anges som italienska skriftspråkets förstlingsverk och ideal för kommande generationer av författare.Om Dante hade toscanska, dialekten i Florens, som stilideal så hade näste store författare och inspiratör, Manzoni, milanesiska och franska som stilideal. Han levde och skrev under 1800-talet vid tiden för Italiens enande. Med sin populära och mycket lästa roman, klassikern, De trolovade kom han att konstruera ett litterärt språk mer än ett språk som talades i Lombardiet men som påverkade generationer av italienska skolungdomar. Dock har televisionen precis som i övriga världen haft en genomslagskraft som ingen litteratur kan göra gällande när det gäller inflytande på språket och den har påverkat dialekterna åt ett mer riksitaliensk håll även om Berlusconis tv i dag mest består av massa fåniga lekprogram och nonsens
underhållning.
Ett lustigt inslag i "Berlusconitv" är alla dessa tjusiga danstjejer; getingmidjor, mycket hud och minimalt med tyg, som sjunger och dansar i söndagarnas panelprogram om fotboll. Fotbollsstjärnor på besök drabbas av ljuv musik när de ska uttala sig om fotboll och "världsläget". Fotbollsmiljonärer och danstjejer, populära par i skvallerpressen, i dag en trend i Italien, som har avlöst forna tiders filmromanser.


Nere på stan, Citta Bassa, går vi på Ciao, ett italienskt svar på snabbmatens Mc Donald, här kan man äta italiensk husmanskost till vettiga priser.
På Ciao vid Piazza Vittorio Veneto låter vi oss väl smaka under ljumma junikvällar på takterrassens trädgård, belyst med lampor, snett emot ett elegant klocktorn från Mussolinis fascismepok.
Här prövar vi, man kan välja från olika diskar, ångande risotto milanese, proscutto med melon, pollo med friterad potatis, formaggio av olika slag, salmone på potatisbädd, insalata, pane, lokalt vin rött och vitt på tunna, mineralvatten och kaffe med pâtisserier.
Granne med Ciao ligger enligt guideboken ett historiskt café, Balzer, och mittemot ligger teatern Donizzetti. Här tillbringar vi en lunch med Insalata, mineralvatten och kaffe. Bredvid mig sitter några gäster, en kvinna och man, på affärslunch. Vältaliga diskussioner följer ätandet. Jag hör mannens argumentationer när han övertalar sin kvinnliga kollega. Här är det
Machiavelliska konspirationer som råder snarare än erotik på jobbet. Mannen bygger upp långa kedjor av resonemang med en aggressiv ton som tar udden av vältaligheten. Här talar inte förförare utan en som vill förtala och tränga ut kolleger – Machiavelli på jobbet!
Café Balzer är kanske en plats för intriger och affärsluncher men framförallt är det en trevlig gammaldags miljö med servitörer klädda i svarta förkläden, vita skjortor och korrekt uppträdande, uteserveringen är inramad med växter och blommor. Till caféet hör även glassbar, en vanlig bar och en disk med bakverk.
Donizzetti, som har gett namn åt teatern mitt emot caféet, är Bergamos berömde son. Kompositör av lyriska operor och örhängen ur Bel Canto repertoaren som Kärleksdrycken och Lucia de Lammermoor fick han ett bittert slut trots sin ljuva musik.
I sin ungdom under ungkarlstiden åtdrog han sig syfilis. Vid mogen ålder som etablerad kompositör och under repetitionerna av Dom Sébastien i Paris bröt en okontrollerbar ångest ut som ingen kunde bota. Hemskickat från Paris bortom möjligheter till vård fann vännerna, för att lindra smärtan och plågorna, på att sjunga hans mest berömda arior för honom när han låg på sitt yttersta i Palazzo Scotti i Bergamo.
För att riktigt fullfölja idén med en ekonomisk minisemester har vi tagit in på ett vandrarhem, Ostello di Bergamo, uppe i Monte Rosso, tio minuters bussfärd med buss 14 från centrum, där villorna klättrar i terrasser utmed bergssidorna och där vi bor grannar med gröna sluttningar och fågelmusik. Dubbelrummet vi hyr till det facila priset av 20 Euro per person visar sig vara utmärkt med kaklat badrum och dito golv. Kvällssol och utsikt över Bergamo kan vi ta del av från balkongen. Intressanta hotellgäster fanns som ett internationellt underhållningssällskap med ädla massajer från Kenya, spelglada musiker – indianer från Anderna och ett nomadsällskap – stolta berber, från Sahara.
Nästa gång jag besöker Bergamo, tror jag bestämt, att det blir ett besök på den berömda Akademin med de venetianska mästarna som vi missade när vi satt på Café.
Vi avslutar med en liten aria, cavatina, av Bergamos store son Donizetti, operakompositör som slutade sina dagar i staden under stort lidande. En aria för Bergamos drabbade befolkning och vi hoppas att viruset som drar fram som en medeltida farsot snart ska ha bekämpats av människorna, försvunnit från stadens gator, gränder, caféer och torg  i den vackra staden Bergamo.
Från Citta Alta på krönet till Citta Basa som vilar alldeles nedanför muren likt en condottiere från vår tid!


Här, dubbelklicka, årets polarprisvinnare Anna Nebrekov som tolkar Donizettis Lucia de Lammermoor.

(Back>< to be continued Länkar till Gamla länkar
Back>< to be continued)


©Thommy Sjöberg

6 comments:

Kista Candida said...

Biten ovan om Bergamo finns även att läsa i Kistalight Goes Ryan!
Den finns under rubriken Måndag Jag längtar till Italien och är första kapitlet i boken som är en veckodagbok.
Kistalight Goes Ryan finns att låna på Rinkeby bibliotek men tyvärr inte längre på Kistabibblan.

Thommy Kistalight said...

Alldeles förfärade tar vi del av rapporterna från Norra Italien och förstår att viruset COVID - 19 far fram som en medeltida smitta. Sjukvården går på knäna och räcker inte till för att bota och lindra och människor dör i tusental!

Passar på att dela en gammal bit från Kistalight om (från) Bergamo och tror på ljuset bortom coronaepidemin för alla goda människor i den vackra staden Bergamo!

Vetenskapspodden P1/SR via Kistalight said...

Vill du veta mer om Bergamo efter coronaviruset lyssna på Vetenskapspodden.

Bergamo före och efter coronautbrottet
46 min - Igår kl 03.02 28 mars
Vi hör röster från Bergamo, som nu är världens värst drabbade stad när det gäller antalet döda i Covid-19. Förr var det en välmående stad, dit många reste, bland andra poddens Lena Nordlund. Nu är det spöklikt tyst mellan de medeltida husen.
Vi diskuterar hur det kunde bli så allvarligt så fort i norra Italien och särskilt i Bergamo. Och varför så många inom sjukvården blev smittade.
Vi hör en av läkarna från det största sjukhuset, Papa Giovanni XXIII, i Bergamo, där hälften av den 1000 sängplatserna är fyllda med covid-19-patienter och alla intensivvårdsplatser är slut. Kan det bli så i Sverige?

Och så jämför vi med Kina, där de säger att antalet nya dödsfall nu är lika med noll. Kan vi lita på siffrorna därifrån?

Medverkande: Ulrika Björkstén, Björn Gunér, Hanna Sahlberg och Lena Nordlund
Producent: Björn Gunér
Tekniker: David Hellgren

Vetenskapspodden P1/SR via Kistalight said...

Här är länken till VetenskapsPodden om Bergamo;
https://sverigesradio.se/avsnitt/1467597

Vetenskapspodden P1/SR via Kistalight said...

Länken efter HTML

Bergamo före och efter Coronautbrottet

Kistalight via AB och Corriere Dello Sport said...

Det kallas för “Bergamo-anomalin”, det märkliga och hittills oförklarliga faktum att staden i norra Italien blivit själva epicentrum för coronasmittan i Europa.

Men Francesco Le Foche, immunolog och chef för infektionskliniken på Italiens näst största sjukhus, har en teori.

En fotbollsmatch
Den 19 februari möttes italienska Atalanta och spanska Valencia i åttondelsfinalen i Champions League på jättearenan San Siro i Milano. Matchen slutade i ett gigantiskt kramkalas bland de 44 236 åskådarna sedan hemmalaget oväntat vunnit med hela 4-1.
Var det här den enorma virusspridningen i Bergamo startade? Ja, kanske menar Francesco Le Foche.

– Det passar. En månad har gått sedan den matchen och tiden är relevant här. De känslomässiga utsvävningarna bland tiotusentals människor, två centimeter från varandra och ännu närmare i de förståeliga känsloyttringarna med jubel och kramar, kan ha gynnat virusets spridning, säger Le Foche till Corriere dello Sport.